E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilanço sezonunun tartışmasız galibi Muhteşem Yedili---

Bilanço sezonunun tartışmasız galibi Muhteşem Yedili

Bilanço sezonunun tartışmasız galibi Muhteşem Yedili
28 Mayıs 2024 - 11:41 borsagundem.com

İlk çeyrek bilanço sezonu büyük ölçüde sona erdi. Uzmanlarsa paylaştıkları etkileyici rakamlarla ve güçlü hisse performanslarıyla Wall Street’e yön veren Muhteşem Yedili hisselerinin hakimiyetini kabul ediyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nvidia’nın güçlü çeyrek raporuyla birlikte Muhteşem Yedili hisseleri için bir büyük bilanço sezonu daha tamamlandı. Teknoloji devleri bir kez daha piyasalardaki geniş çaplı hakimiyetlerini gösterdi.

İlk çeyrek bilançosuna göre Nvidia toplam gelirlerinde 26 milyar doları aşan beş katlık bir artış kaydetti. Şirket net gelirlerinde de 15,24 milyar dolarlık ciddi bir kârlılık artışı kaydetti.

Bu son bilanço açıklamasının ardından Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms ve Tesla hisselerinden oluşan Muhteşem Yedili teknoloji hisselerinin toplam geliri ilk çeyrek itibariyle 108,9 milyar dolara ulaştı.

Söz konusu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %50’den fazla bir artışı temsil ediyor. FactSet verilerine göre S&P 500’ün tamamı için toplu bilanço büyümesi ise yalnızca %5,5.

The Street’in haberine göre JPMorgan stratejistleri yakın tarih tarihli bir müşteri notunda, “1. çeyrek bilançolarından Muhteşem Yedili'nin katkısı çıkarılırsa kalan 493 S&P 500 şirketinin yıllık bazda tamamen negatif bilanço artışı gösterdiği üst üste beşinci çeyrek oldu” açıklamasında bulundu.

Bank of America’nın haftalık ‘Flow Show’ raporunda alınan verilere göre Muhteşem Yedili hisseleri endeksin toplam ağırlığının yalnızca yaklaşık %31’ini oluşturmasına rağmen S&P 500’ün yıl başından bu yana sağladığı getirinin yarısından fazlasını sağladı.

Banka getirileri açıklarken, “tekelci megateknoloji şirketlerinin tekel performansı” nitelendirmesinde bulundu.

Teknolojinin S&P 500 üzerindeki hakimiyeti güçleniyor

Nvidia S&P 500 Endeksi’nin yıl başından bu yana sağladığı getirinin dörtte birini oluşturarak piyasa değerini yaklaşık 2,55 trilyon dolara yükseltti. Yapay zeka devinin hisseleri yılın başından bu yana yaklaşık %120 yükseldi.

Bu yıl %24 yükselen Muhteşem Yedili hisselerinin performansı S&P 500’ün klasik versiyonu ile eşit ağırlıklı versiyonu arasındaki farkı da genişletiyor.

Bu yıl 24 kez rekor kapanışa ulaşan ABD borsalarının gösterge endeksi son altı ayda %15,56 yükseldi. Buna karşın S&P 500’ün eşit ağırlıklı versiyonu ise aynı dönemde sadece %12,1 artış gösterebildi.

Mayıs ayı başlarında bir nebze olsun daralan bu fark şimdilerde ise genişleme eğiliminde. Bu da endeksin geniş kapsamlı bilanço kalitesini değil, büyük teknoloji şirketlerinin gücünün bilançolardan aslan payını alabileceğini gösteriyor.

BofA’nın küresel fon yöneticileri tarafından yakından takip edilen bir diğer araştırmasına göre fon yöneticilerinin yarısından fazlası Muhteşem Yedili hisselerine uzun vadeli yatırımların piyasalardaki en popüler ticaret olduğunu belirtiyor. Araştırma katılımcıların %12’sinin dolar için uzun vadeli pozisyon açtığını ve %10’ununsa Çin hisselerini açığa satış yaptığını gösterdi.

Teknoloji sektörü bilanço sezonunun hakimi

The Street haberinde teknoloji sektörünün yaz aylarında ve sonrasında geniş çaplı borsa performansı üzerinde hakimiyetini sürdürmesinin muhtemel olduğu öngörülüyor.

LSEG verileri de bu öngörüyü destekler nitelikte. Google ve Meta dahil olmak üzere iletişim sektörünün ve Microsoft, Apple ve Nvidia dahil olmak üzere bilgi teknolojileri sektörünün S&P 500’ün 494,4 milyar dolarlık ikinci çeyrek bilançolarının yarısından fazlasına katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Bununla birlikte mali yılın ikinci yarısına bakıldığında ise bazı analistler Muhteşem Yedili’nin hakimiyetinin diğer sektörlerdeki temel iyileştirmeler sayesinde azalacağını öngörüyor.

Glenmede'nin Yatırım Stratejisi ve Araştırma Başkanı Jason Pride, yakın tarihli bir yatırımcı raporunda, "Örneğin, Muhteşem Yedili’nin 2024'ün 4. çeyreği için %14'lük bilanço büyüme tahmini, endeksin geri kalanının %17'lik bilanço büyümesi öngörüsünün gerisinde kalıyor. Zira hisse senedi analistleri yatırımcıların sevilisi hisselerin ötesinde kâr artışı için daha bol fırsatların yaklaşmakta olduğunu bekliyor gibi görünüyor" dedi.

Enerji, ham madde ve kamu hizmetleri sektörlerinin son üç ayda teknoloji ve iletişim sektörlerinden daha iyi performans gösterdiğini belirten son veriler de bu görüşü destekliyor. Ancak bu ticareti oldukça kritik bölümleri de yapay zeka teknolojilerinde beklenen yükselişe bağlı olabilir.

Navellier Calculated Investing'den Louis Navellier, "Bulut bilişim ve elektrikli araçlar dolayısıyla artan talebi desteklemek için elektrik üretiminin genişlemesini destekleyen şirketler başarılı oluyor" dedi.

Navellier, “Bilanço sezonunun büyük ölçüde sona ermesiyle birlikte, piyasa ileriye doğru salınmaya başlayacak ve iyi kârlar elde eden herhangi bir hisse senedi, düşüşler sırasında iyi alımlar olacak. Enerji hisselerinin haziran ayında en iyi performans gösteren hisse senetleri olacağından şüpheleniyorum” açıklamasında bulundu.

 

Borsada yükseliş eğilimi güçleniyor

 

Wall Street'te T+1 dönemi

 

S&P 500 rekor seviyelerde, yatırımcılarsa endişeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)