E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükseliş eğilimi güçleniyor---

Borsada yükseliş eğilimi güçleniyor

Borsada yükseliş eğilimi güçleniyor
28 Mayıs 2024 - 11:28 borsagundem.com

Wall Street, hisse senetlerine yönelik yükseliş eğilimini artırıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2024 yılı başından bu yana geçen 5 ayda büyük hisse senedi endeksleri rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street, borsa rallisinin bittiğini düşünmüyor çünkü kazanç ve ekonomik büyümeye ilişkin görünümler yıl boyunca istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Endeksler rekor üstüne rekor kırıyor

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, geçen iki haftada, üç hisse senedi stratejisti, S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedeflerini artırdı. Wall Street'in gösterge endeksi için ortalama hedef şu anda 5.250 puanda seyrediyor. Bu rakam, 1 Aralık'taki 4.850 puanlık ortalama hedefin üzerinde bulunuyor.

Bank of America ABD ve Kanada hisse senedi stratejisti Ohsung Kwon, “Mevcut ortam, temelde boğaların umduğu şeydi ve bunun da karşılığını alıyorlar. Artık temel senaryo yumuşak bir iniş” diyor.

Kwon, enflasyon verilerinin yıla başlarken beklenenden daha sıcak gelmesine rağmen bunun fiyat artışlarının yeniden hızlandığına henüz işaret etmediğinin altını çiziyor. Bu arada, diğer veriler, yavaşlayan ancak güçlü bir ekonomiye işaret ederek aşırı sıcak büyümenin başka bir enflasyon artışına yol açabileceğine dair korkuları hafifletiyor. Kwon'a göre bu durum, Wall Street boğalarının yıla girmeyi umdukları yumuşak iniş anlatısını körüklüyor.

Piyasalarda önemli değişiklik

BMO Capital Markets Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski, bu veriler geldikten sonra piyasaların önemli bir değişiklik yaşadığını belirtiyor. Bloomberg verilerine göre, piyasalar, yıl başında yaklaşık yedi faiz indiriminden bu yıl yaklaşık iki faiz indirimini fiyatlıyor. Bu, yetkililerin bu yıl iki veya üç faiz indirimini tercih ettiği Fed'in en son projeksiyonlarıyla uyumlu bir beklentiye işaret ediyor.

Belski bir araştırmasında şunları yazıyor: “Özellikle yatırımcı beklentileri ile Fed politika rehberliğinin yılın başında mevcut olan önemli kopukluk karşısında temelde uyumlu hale geldiği göz önüne alındığında, piyasa momentumunun gücünü hafife aldığımız açık hale geldi.”

Belski, yıl sonu hedefini 5.100 puandan 5.600 puana yükseltiyor. Bu Wall Street'te yeni bir rekora karşılık geliyor. Belski, hisse senetlerinin yıla başlarken gösterdiği güç seviyesiyle birlikte tarihsel olarak da daha fazla kazanımın muhtemel olduğunu ifade ediyor. Belski'nin tarihsel verilere ilişkin analizine göre, S&P 500'ün yılın ilk beş ayında yüzde 8'den fazla artış gösterdiği yıllarda, endeks ortalama yüzde 7'den fazla artışla yılı yüzde 70 oranıyla yüksekte tamamlıyor.

Geri çekilmelere karşı dikkat

Bu yıl hisse senetlerine ilişkin görünümlerini yükselten Belski ve diğer stratejistler, hisse senetlerinin yukarı yönlü hareketinin muhtemelen daha fazla geri çekilme olmadan gerçekleşmeyeceği konusunda da uyarıyor. Belski, Nisan ayındaki yüzde 5'lik gerilemenin, boğa piyasalarının ikinci yılında görülen normal yüzde 9'dan fazla gerilemeyle karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu kaydediyor.

Ancak hisse senetlerinin yılın başındaki toparlanması göz önüne alındığında, “Daha ciddi bir geri çekilme olması durumunda, muhtemelen önceden tahmin ettiğimizden daha yüksek seviyelerde meydana gelecektir” diyen Belski, toparlanmanın ardından S&P 500 için daha yüksek bir seviye öngörüyor.

Boğa koşusu

Yıla girerken, Wall Street'teki yükseliş eğilimli stratejistler, bu yıl piyasadaki toparlanmanın anahtarının kurumsal kazançlarda devam eden bir toparlanma olacağı konusunda kararlıydı. Ve şu ana kadar bu gerçekleşti. Kazançlar 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 oranında arttı. Bu neredeyse iki yılın en yüksek büyüme oranıydı.

Şu ana kadar kazançları artıran faktörler önemli ölçüde değişmedi. Teknoloji kazançları, Nvidia’nın başarılı geçen ilk çeyreği başta olmak üzere S&P 500'deki kazanç büyümesinde aslan payını alıyor. Ancak stratejistler, 2024'ün sonuna kadar genişleme için hâlâ yer olduğunu düşünüyor.

Kwon, yapay zeka döngüsünün ilk aşamasının, Alphabet, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin büyüyen teknolojiye yatırım yapması nedeniyle Nvidia gibi şirketlerin kazançlarının artmasıyla zaten gerçekleştiğini belirtiyor. Ancak kamu hizmetleri ve enerji gibi sektörlerdeki son yükselişlerle kazançlar daha da artmaya başlıyor. Kwon, “Bunun artık sadece Nvidia ile ilgili olduğunu düşünmüyoruz. Ralli genişliyor. Enerjiye, emtialara, kamu hizmetlerine ve bunun gibi alanlara doğru bir genişleme görülüyor” diyor.

Kwon yakın tarihli bir araştırma notunda, Nvidia'nın geçen ay S&P 500'ün kazanç büyümesinin yüzde 37'sini sağladığını belirtiyor ve gelecek 12 ayda bu oranın yüzde 9’a gerileyebileceğini öngörüyor.

Yatırımcılar hisse senetlerinde ‘aşırı yüklü’

Deutsche Bank'ın baş sermaye stratejisti Binky Chadha da S&P 500'ün diğer alanlarının yıl sonuna kadar güçlü kazanç büyümesine katkıda bulunacağına inanıyor. S&P 500 hedefini 5.100 puandan 5.500 puana yükselen Chadha, bu hedefin açık ‘yukarı yönlü riskler’ içerdiğini ekliyor.

Öncelikle Chadha, insanlar ‘yükseliş yönünde konuşurken’ hisse senedi konumlandırmasının son üç ayda pek değişmediğini belirtiyor. Deutsche Bank'ın konumlandırma ölçümü, yatırımcıların hisse senetlerinde ‘aşırı yüklü' olduğunu ancak hala 2018 ve 2021'de görülen ‘aşırı’ seviyelerde olmadığını gösteriyor.

Chadha'ya göre bu, özellikle de fikir birliğinin şu anda ABD ekonomisinin daha iyi performansını fiyatlandırmadığını hissettiği göz önüne alındığında, hisse senetleri için daha fazla hareket alanı olabileceğini gösteriyor.

Chadha, ABD ekonomisine ilişkin beklentilerin aslında yaklaşmakta olan bir resesyondan normal büyüme trendine veya altına doğru kaydığının altını çiziyor. Bu fikir birliği yükselmeye devam ederse ve ABD ekonomisi, bazılarının ABD iş gücü için üretkenlik patlaması olabileceğine inandığı bir ortamda bu yıl bir kez daha beklenenden fazla büyürse, Chadha'ya göre S&P 500'ün 6.000 puana ulaştığını görmek zor değil. Chadha, “Uzun bir yol kat ettik ama henüz sonuna gelmiş görünmüyoruz” diyor.

Borsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk

 

Borsadaki yükseliş yatırımcıları tatmin etmiyor

 

Borsalardaki yükseliş 10 yıllık rallinin başlangıcı mı?

 

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?

 

JPMorgan'dan hisse senedi analizi: Cazip görmüyoruz

 

Amerikan hisse senetleri gözden düşecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )28 Mayıs 2024 11:51

     Türkiye gelir getirilecek bir yer. dünyadan uzakta bir nokta ve faiz geliri avantajları var. özetle anladım şu. Türkiye ye geliyoruz. sıcak para ile belirtilen hükümet politikalarına göre usd yi  sabitliyoruz ör:30 da sabit. sonra sıcak para sokunca anlık ve kısa vadelei dünyanın en iyi karlarını yapabiliyoruz. fazla sıcak apra girişlerinde TC topluyor. fazla anlık çıkışda TC önlem alıyor sabitliyor. Sıcak apra babaları olarak bizde  bu durumu desteklıyoruz. Geçmişte tersi durum oldu, marjları kapattılar, sıcak paraları kilitlediler diye bahsedilmiş. Damat zamanında ingilterede  paritelerde makaslarda ters hareketler . yani şuan bu durum yabancı ve Tc nin sahit kur politikası önemli. en yuksek faiz bu durumda elde edilebiliyor. Yabancı mutlu. ama ülkemiz üretmiyor.  sıcak para kullanamıyor. kur yabancı+tc adımları ile sabit dursada insanımız faiz yükü ile eziliyor. ekonomi politikası yok.