E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDolara yönelik en büyük tehdit ABD ekonomisinin işlevsizliği---

Dolara yönelik en büyük tehdit ABD ekonomisinin işlevsizliği

Dolara yönelik en büyük tehdit ABD ekonomisinin işlevsizliği
11 Haziran 2024 - 14:25 borsagundem.com

ABD’de uzmanlar, dolara yönelik en büyük tehdidin diğer ülkelerden öte Amerika'nın kendisi olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ülkelerinin ABD Doları’ndan uzaklaşma çabalarının, dolara uzun vadede zarar verebileceği düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, düşünce kuruluşu uzmanları, dolara yönelik en büyük tehdidin diğer ülkeler değil, Amerika'nın kendi işlevsizliği olduğunu öne sürüyor.

ABD ekonomisinin işlevsizliği

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, analistler Steven B. Kamin ve Mark Sobel, Financial Times için kaleme aldıkları yazıda, diğer ülkelerin ABD para biriminden uzaklaşma çabaları sıklıkla dolarsızlaştırmanın arkasındaki itici güç olarak gösterilirken, bu eğilimden endişe duyanların asıl suçlu olarak ABD'yi görmesi gerektiğini ifade ediyor. Analistler, ABD Doları’nın uluslararası rolüne yönelik gerçek tehdidin, ister politik ister mali olsun, artan Amerikan işlev bozukluğundan kaynaklandığını öne sürüyor.

Dolarsızlaştırma, küresel ticaretin omurgası ve küresel merkez bankası rezervlerinin en büyük para birimi olan dolara dünyanın bağımlılığını azaltmayı amaçlayan, son yıllarda ivme kazanan bir trend olarak öne çıkıyor. Bu sürecin taraftarları, dolarsızlaştırmanın dış ekonomileri ABD yaptırım riskinden kurtaracağını ve alternatif para birimlerine daha fazla etki ve bağımsızlık sağlayacağını savunuyor.

Kamin ve Sobel, trendi ilerletmeye yönelik yabancı çabaların en iyi ihtimalle sorgulanabilir olduğunu yazıyor ve “Doların euro ve Çin Yuanı gibi olası rakipleri, doları bu kadar popüler kılan devasa avantajları paylaşmıyor” diyor. Analistler, “ABD ekonomisi fazlasıyla büyük; küresel GSYH'nin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Aynı zamanda daha yenilikçi, girişimci ve neredeyse tüm ileri ekonomilerdeki muadillerinden daha hızlı büyüyor. Amerika'nın mali piyasaları dünyanın en derin, en likit ve açık piyasaları. Yatırımcıları hukuki yönden korumasıyla da hem bölge sakinleri hem de yabancılar için önemli bir güven merkezi” diye yazıyor.

Ekonomik anlamda liderlik

Analistler, aynı zamanda, “ABD bu avantajını jeopolitik müttefiklerinin desteğini alarak kullandığı sürece yaptırımlar, doların büyük bir geri çekilmesinin temeli olamaz” diyor ve Ukrayna'yı işgal ettikten sonra dolara erişimini kaybeden Rusya'nın durumunu buna örnek olarak gösteriyor.

Analistler, “Doların gücünün her şeyden önce ABD'nin ekonomik liderliğinin sonucu olduğu göz önüne alındığında, dış eyleme odaklanan tartışmalar asıl noktayı gözden kaçırıyor; ancak bu durum bozulmaya başladığında, dolarsızlaştırma alarmları çalmaya başlamalıdır” diyor ve asıl noktanın ABD’nin ekonomik anlamda yol gösterici rolü olduğunun altını çiziyor.

Olumsuz faktörler

Bir dizi faktörün bu riski artırmasının muhtemel olduğunu söyleyen analistleri bu faktörler arasında yurt içi cephede siyasi işlevsizlik, kontrolden çıkan ABD harcamaları ve borçları ve Fed'in bağımsızlığının sınırlandırılmasını gösteriyor.

“Dolarsızlaştırmanın güçlendirilmesi, ticari korumacılığın ve tek taraflı mali yaptırım potansiyelinin artmasına neden oluyor” diyen analistler, ABD ihracatını daha ucuz hale getiren doların devalüe edilmesi tehditlerini de kötüye işaret olarak değerlendiriyor.

Analistler, “Doların küresel rolü azalacak ve piyasa düzensizliği ve volatilite yükselecek. Kötü niyetli senaryo, Amerika da dahil olmak üzere küresel refah için son derece zararlı olacak. Eğer ABD kendi evini daha iyi bir düzende tutmazsa, doların azalan hakimiyeti, endişelerin en küçüğü olacak” diye yazıyor.

Dolar/TL güne nasıl başladı?

 

Doların yükselişi nereye kadar sürecek?

 

Goldman Sachs: Dolar daha uzun süre güçlü kalabilir

 

Morgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek

 

ABD, doları neden ve nasıl zayıflatmalı?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)