E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB’nin ne yapacağı belli, içeride ise belirsizlik hakim ---

ECB’nin ne yapacağı belli, içeride ise belirsizlik hakim

ECB’nin ne yapacağı belli, içeride ise belirsizlik hakim
06 Haziran 2024 - 08:50 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Avrupa Merkez Bankası’nın bugünkü  toplantısında  politika yapıcılarının son haftalarda yaygın olarak işaret ettiği gibi faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesi, ana refinansman faizini %4,25’e, marjinal borç verme faizini %4,50’ye ve mevduat faizini de %3,75’e düşürmesi bekleniyor. Bu, hem ana yeniden finansman işlemleri faizi hem de marjinal borç verme faizi için Mart 2016’dan bu yana ilk indirimi işaret ederken, mevduat faizi için de Eylül 2019’dan bu yana ilk indirim olacak. 25 baz puanlık indirim, nominal faiz oranlarının mevcut enflasyon oranının üzerinde kalması nedeniyle pozitif reel faiz oranlarını korumaya devam edecek. Dolayısıyla bu, daha geniş bir normalleşmeden ziyade para politikasının kısıtlayıcılığının derecesinde bir azalmaya işaret edecektir.

ECB neden faiz indiriyor? Frankfurt’un Temmuz 2022 ile Eylül 2023 arasında uyguladığı 450 baz puanlık genel artış, Euro  bölgesindeki manşet enflasyon oranının Ekim 2022’deki zirve noktası olan %10,6’dan Mayıs 2024’teki %2,6’ya düşmesine katkıda bulundu. Başkan  Lagarde Mart ayında Haziran ayına kadar daha fazla netlik ve yeterli verinin elde edilebileceğini belirtmişti. Öyle görünüyor ki o an geldi. Enflasyon henüz %2 hedefine tam olarak ulaşamamış olsa da, ciddi orandaki düşüş önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen düşüş eğiliminin sinyalini veriyor. Artan ve yükselen borçlanma maliyeti, bloğun ekonomik büyümesinde bir yavaşlama yarattı ve fiyat baskılarını frenleme talebini sınırladı. Euro bölgesi ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,3 büyürken, önceki iki çeyreğe de yüzde 0,1 daralma damgasını vurdu. 2023’ün ikinci çeyreğinde %0,1’lik küçük bir büyüme görülürken, 2023’ün ilk çeyreği ve 2022’nin son çeyreği durgunlukla karşılaştı.

ECB Haziran’dan sonra faiz indirimine devam edecek mi? Haziran ayında geniş çapta beklenen faiz indirimine rağmen, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin son açıklamaları, faiz indirimi sonrasında herhangi bir ön taahhüt verilmeyeceğini gösteriyor. Başkan Lagarde’ın bir kez daha, bir sonraki karara rehberlik edecek daha fazla bilginin temmuz ayında elde edileceğinin sinyalini vermesini bekliyoruz; Eylül ayına kadar ise daha da net bir açıklama bekleniyor. Yeni haziran ekonomik projeksiyonları, 2025 yılı için %2’lik enflasyon tahminini değiştirmeden korurken, 2024 yılı için ekonomik büyüme ve enflasyonda hafif bir yukarı yönlü düzeltmeye işaret edebilir. Para piyasaları şu anda ECB’nin Eylül ayına kadar 43 baz puanlık, yıl sonuna kadar ise yaklaşık 60 baz puanlık kesintisini fiyatlıyor. Dolayısıyla piyasa beklentileri, 2024’te iki ila üç ECB faiz indirimi tahmini arasında sıkıştı.

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentilerinin artmasıyla bu sabah değer kazanırken, euro, faiz indiriminin yaygın olarak beklendiği Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı öncesinde yükseldi . Değişen Fed beklentileri, bu hafta ABD işgücü piyasasının gevşediğine işaret eden verilerin ardından petrol fiyatlarını yükseltti ve Hazine getirilerini iki ayın en düşük seviyesine çekti .

Yurtiçinde BIST100 endeksi dün bahsettiğimiz hatta uyardığımız gibi teyitsiz haber akışlı yüksek volatiliteye sahip oldu. İletişim kopukluğu ile haber yanlışlıkları bunun ana nedeni. Bu oynaklıktan çoğunluk zarar ederken yatırımcılar ne neden aldıklarını ve de ne neden sattıklarını bilmeden sadece haber üzerinden işlem yaptılar. Sabah saatlerinde Kar’dan vergi elimine edildi, ardından stopaj elimine edildi, işlem vergisi üzerine konuşulmaya başlandı sonra ise garip işlem vergileri ortada dolaştı. Ve bunların hiçbiri resmi yetkiler tarafından ne doğrulandı ne de yalandı. Bu da piyasa da ciddi belirsizlik yarattı. Belirsizlik ve yüksek oynaklık resmi açıklama yapılanana kadar da devam eder.

Bakır yeniden 10 bin doların üzerinde

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (06.06.2024)

 

Borsa 11 günde yüzde 5 düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi06 Haziran 2024 15:22

    İnsanların yıllık enflasyonu i bizim aylık enflasyonun altında. Komedi ya. Sonra biz , neden geri kaldık , neden yabancıların teknolojilerini kullanıyoruz,neden liyakatli yöneticilerimiz yok , neden dışarıdaki temsilcilere bir de tercüman atanıyor , neden dünyanın kullandığı bir markamız ,teknolojimiz yok vs vs diyoruz. E böyle başa böyle...