E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Finansal piyasalar sarsıldı---

Finansal piyasalar sarsıldı

 Finansal piyasalar sarsıldı
27 Mayıs 2024 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Fed tutanaklarına ve beklenenden güçlü gelen ABD verilerine tepki veren finansal piyasalar bu hafta sarsıldı. Son zamanlardaki rekor yükselişlerinin ardından piyasalar , Fed’in parasal genişlemeye geçmeden önce biraz daha beklemesi gerekeceği korkusuyla bir miktar kar almayı tercih edince volatilite de doğal olarak artı.

ABD yavaşlamıyor. Fed’in ilk faiz indiriminin tarihine ilişkin spekülasyonlar, geçen Ekim ayındaki rallinin başlangıcından bu yana finans camiasında pek çok tartışmanın konusu oldu. Ne yazık ki, Fed’in yapmak istediği şey (faiz indirimi) ile makroekonomik verilere dayanarak gerçekte yapabileceği şey arasında ince bir çizgi var. Nitekim merkez bankacılarının son açıklamaları faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini bir kez daha vurguluyor. Ekonominin enflasyondaki yeterince hızlı bir düşüşü sürdüremeyecek kadar dayanıklı olduğunu söylemek gerekiyor. Bu durum bazı piyasa katılımcılarının oranların yeterince kısıtlayıcı olup olmadığını sorgulamasına yol açıyor. Bu hipotezi doğrulamak veya çürütmek için artan fiyatlara ve büyümeye ilişkin yeni verileri beklememiz gerekecek. Bu arada, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,33’ün üzerinde sağlam kalmayı sürdürürken, %4,51’lik bir kırılma, Nisan ayının en yüksek seviyesi olan %4,74’e dönüş anlamına gelebilir. Mayıs ayının öncü PMI göstergeleri, özellikle hizmet sektörünün güçlü bir ivme gösterdiği ABD’de genel olarak ekonomik durumun iyiye gittiğini gösteriyordu. Cuma günü yayınlanan dayanıklı mal siparişleri de aynı doğrultudaydı ve oranların daha uzun süre yüksek kalacağı varsayımını güçlendirdi. İngiltere’de ise geçen haftaya , Başbakan Rishi Sunak’ın 4 Temmuz’da erken seçime gidileceğini duyurması ve Nisan ayında beklenenden biraz daha güçlü enflasyon ile damgasını vurdu.

Londra Metal Borsası’nda ton bakır nefesini tutuyor. 11.000 USD’nin üzerinde tüm zamanların rekorunu kıran küresel ekonominin barometresi, haftayı 10.417 USD (spot fiyat) seviyesinde sonlandırdı. Yükselen ABD doları, Çin talebine ilişkin karışık veriler: Yıldızlar artık bakırdaki yükselişin devam etmesi konusunda aynı hizada değil. Bakır yılbaşından bu yana yaklaşık %20 oranında arttı. Dolardaki yükseliş, endüstriyel metallerde olduğu gibi değerli metaller segmentinde de baskı yarattı. Tahvil faizlerindeki yükselişin de baskıladığı altın onsu 2.337 dolara geriledi.

Petrol fiyatları yeniden düşüş trendine girdi. FED’in son toplantısının tutanakları, siyah altın fiyatları üzerinde bir gölge yarattı ve ABD merkez bankacılarının faiz artırımlarına yönelik nispeten yüksek derecede “bekle ve gör” tutumunun altını çizdi. Kısacası petrol tüketimi açısından çok heyecan verici bir şey yok. Bu ortamda ABD stoklarındaki haftalık sürpriz artış fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Brent ham petrolü 80 USD/varil seviyesine giderek yaklaşıyor. Bu zayıflık, OPEC+’nın fiyatları desteklemek amacıyla yılın geri kalanı için üretim kotalarını tamamen genişletmesine neden olabilir. ABD WTI 76.3 USD civarında işlem görüyor.

Perşembe akşamı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ethereum Spot ETF’lerin başlatılmasına onay verdi. Özellikle SEC, borsaların eter fiyatı (ETH) tarafından desteklenen ETF’leri listelemelerine yönelik bir formu (19b-4) onayladı. Ancak bu, bu değişim ürünlerinin henüz pazarlanacağı anlamına gelmiyor. ETF ihraççılarının yatırımcıları ürünlerinin tüm ayrıntıları hakkında bilgilendirmesini gerektiren başka bir form (S-1) henüz onaylanmadı. Öte yandan, Ethereum Spot ETF’lerinin yakında 11 Ocak 2024’te başlatılan Bitcoin Spot ETF’lerine katılacağına dair artık hiçbir şüphe yok. Şimdilik Ethereum Pazartesi gününden bu yana %20’nin üzerinde artışla 3.700 dolara yaklaştı. Pazar lideri bitcoin (BTC) %1,30 artışla 67.000 dolar civarında.

Yurtiçinde ise TCMB bir haftalık repo faizini nisan ayının ardından mayısta da sabit tutarak %50 seviyesinde bıraktı.  TCMB artık beklentilerinin gerçekleşmesini beklemeye geçti. TCMB Para Politikası Kurulu karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi ardından da Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi

Haziran ayında yapılması planlanan Merkez Bankası toplantıları için geri sayım başladı. Sonuç olarak, fiyat verileri, özellikle de Mayıs ayına ilişkin Almanya enflasyonu (31 Mayıs Çarşamba gibi erken bir tarihte) ve Nisan ayına (31 Mayıs Cuma) yönelik ABD PCE enflasyonuna ilişkin ilk tahminler ilgi odağı olacak

Günün önemli şirket haberleri 27/05/2024

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)