E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel risk iştahına dayalı para politikası---

Küresel risk iştahına dayalı para politikası

Küresel risk iştahına dayalı para politikası
24 Haziran 2014 - 16:27 borsagundem.com

Merkez Bankası faiz indirimini küresel risk iştahının yanı sıra iyileşen iç dinamiklere de bağlıyor

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan faiz indirim kararlarını değerlendiren İş Yatırım, Merkez Bankası'nın küresel risk iştahına dayalı para politikasına devam ettiğine vurgu yaparken, şu değerlendirmelere yer verdi:

''Merkez Bankası para politikası kurulu toplantısında bir hafta vadeli politika faizini %9,5’den %8,75’e indirirken, faiz koridoru alt ve üst bandını %8 ve %12’de tutmaya devam etti. Anketlere görüş bildiren ekonomistlerin beklentisi politika faizinin 50bp indirilmesi şeklindeydi. Biz Irak sonrası artan riskler nedeniyle faiz indirimini 25bp olarak tahmin ediyorduk.

Merkez Bankası küresel risk iştahına oynamaya devam ediyor. Geçen ayki açıklamasından farklı olarak Merkez Bankası faiz indirimini küresel risk iştahının yanı sıra iyileşen iç dinamiklere de bağlıyor. Biz bu görüşe katılmıyoruz.

İç dinamikler gerçekten faiz indirimini destekliyor mu? Merkez Bankası büyümenin bileşenlerindeki değişim sayesinde cari açık azalırken enflasyonun gerileyeceği bir döneme girildiğini savunuyor. Bankanın gerek ekonomide yeniden dengelenme gerekse enflasyon yönündeki görüşlerini aşırı iyimser buluyoruz.

Yeniden dengelenme Irak sorununa rağmen devam eder mi? Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarımız olan Irak’ın iç savaşın eşiğine gelmesi üç kanaldan yeniden dengelenmeyi vuracak (i) Irak pazarına olan ihracatımızın azalması (ii) Ortadoğu pazarına olan mal ve hizmet sevkiyatımızın zorlaşması (iii) Artan petrol fiyatlarının dış ticaret açığımızı artırması. Irak’ta yaşanan çatışmaların uzun süreli bir iç savaş ihtimalini artırdığı bir ortamda yeniden dengelenmenin sürmesi zor.

Enflasyon görünümü düzeliyor mu? Türk lirasının son bir ayda %2,3 değer kaybederek gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performans gösteren üçüncü para birimi olduğu, Brent petrolün fiyatının %3,4 arttığı, gıda fiyatlarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve iç talebin %3’ün üzerinde bir hızla büyüdüğü bir konjonktürde Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki iyimserliğini anlamakta zorlanıyoruz. Bankanın faiz indirimlerine devam etmesinin 2015 yılı enflasyon görünümünü bozacağına inanıyoruz.

Merkez Bankası risk alıyor Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ve Fed’in genişleyici para politikalarını uzun süre devam edeceği beklentisine dayandırdığına inanıyoruz. ABD’de enflasyonun yükseldiği ve Fed’in hayal kırıklığı yarattığı bir senaryoda Türk lirasında ve gecelik faizlerdeki dalga boyunun çok artacağına inanıyoruz.

Piyasa etkisi: Piyasaların Merkez Bankası’nın kararına tepkisi olumlu oldu. Bankanın faiz indirim kararı ile Türk lirası verim eğrisinde düne göre 10-15bp arasında değişen kazançlar görüldü. Carry kazancın azalmasına rağmen Türk lirasında negatif bir tepki görülmedi. Bizim görüşümüz tahvil piyasasında görülen yükselişin sabit faizli tahvillerde satış fırsatı olarak kullanılıp, enflasyona endeksli tahvillere ve değişken faizli şirket tahvillerine geçilmesi yönünde. Borsa İstanbul’da fiyatları Merkez Bankası politikasından bağımsız olarak pahalı buluyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)