E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon düşmese de faiz artırımı olasılık dışı---

Enflasyon düşmese de faiz artırımı olasılık dışı

Enflasyon düşmese de faiz artırımı olasılık dışı
30 Mayıs 2024 - 13:29 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in şahin yaklaşımına meydan okuyor ve faiz artırımı olasılığını bir kenara itiyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Slok, Fed'in şahin yaklaşımına meydan okuyor: “Dramatik geri dönüşe rağmen bu yıl faiz artırımı yok.”

Borsagundem.netin derlediği bilgiler göre, Torsten Slok, faiz indirimi beklentisindeki sapmaya dair, “Bu oldukça dramatik bir geri dönüş” diyor.

'Bekleme lüksü'

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, geçen yılın sonlarına doğru Fed'in birkaç kez faiz indirimine gideceği öngörüsü ciddi şekilde dillendiriliyor ve bu rakamın 6’yı bulabileceği konuşuluyordu. Ancak Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Slok'a göre, şu anda enflasyonun beklenenden daha inatçı olması nedeniyle piyasa Eylül ayında yalnızca 1 faiz indirimini fiyatlıyor.

CNBC’ye konuşan Slok, dün şunları söyleyen Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'den bahsediyor: “Çoğu insan geçen yılın sonuna doğru resesyona gireceğimizi düşünüyordu ama bu gerçekleşmedi. Bunun yerine çok güçlü bir büyümemiz var. ABD'li tüketiciler son derece dirençli kalmayı sürdürdü. Konut piyasası dirençli kalmayı sürdürdü. Bu yüzden acele etmeye ve faiz indirimi yapmaya gerek görmüyorum. Bence biraz zaman ayırıp doğru sonuca varmalıyız.” Ancak Kashkari, bu yıl faiz artırımını da göz ardı etmedi.

Kashkari, ülkenin faiz oranlarına ilişkin herhangi bir karar vermeden önce enflasyonun nereye gideceğini 'bekleme lüksü’ne sahip olduğunu öne sürerek, “Bu noktada hiçbir şeyi göz ardı etmemiz gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

Ancak Slok bu yıl faiz artırımı beklemiyor. Slok, yine de Kashkari'nin faiz artırımlarını göz ardı etmemesinden bahsetmesinin bile enflasyonun Fed'in şu anda düşündüğü kadar hızlı bir şekilde yüzde 2'ye inmediğini gösterdiğinin altını çiziyor.

Enflasyonun en önemli bileşeni 'konut’

Stok’a göre inatçı enflasyonun en önemli parçası ise konut. Slok, “Konutun, nasıl ölçtüğünüze bağlı olarak, TÜFE endeksinin kabaca yüzde 35 ila yüzde 40'ı kadar bir ağırlığa sahip olduğunu unutmayalım. Tüketici fiyat endeksi, mal ve hizmet fiyatlarında zaman içinde meydana gelen ortalama değişimin bir ölçüsüdür. Yani bu, Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmaya çalıştığı dönemde konutun gerçekten kritik bir bileşen olduğu anlamına geliyor. Fed yüzde 2 hedefine ulaştığında ve fiyatlar istikrarlı görüldüğünde faiz oranlarını düşürür, ancak daha önce de indirim yapabilir” şeklinde konuşuyor.

Stok şöyle devam ediyor: “Ancak zaten bildiğimiz gibi, konut arzı çok zayıf, bazı bölgelerde diğerlerinden daha fazla; talep ise güçlü: İnsanların eve ihtiyacı var. Ancak ‘kitabi’ konuşursak, konut kredisi faiz oranları yüzde 7 ila yüzde 8 aralığına geldiğinde talebin yumuşayacağı tahmin edilir; fakat arz çok az olduğu için talep de anlamlı bir şekilde azalmadı.”

Gerçekten de bu, müstakil ev değerlerindeki aylık değişimi ölçen en son Case-Shiller rakamlarına da yansıyor. Veriler, ev fiyatlarının Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,5 oranında arttığını gösteriyor. Bu aynı zamanda geçtiğimiz yıl ev fiyatlarında tüm zamanların dokuzuncu en yüksek seviyesi anlamına geliyor. Kiralar sabitlendi, ancak hala yüksek. Mortgage faizleri 20 yılı aşkın süredir görülen en yüksek seviye olan yüzde 8'in biraz üzerinde seyrediyor ancak hâlâ pandemi dönemi oranlarından önemli ölçüde yüksek. En son okuma itibarıyla ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı ise yüzde 7,34 seviyesine oturmuş durumda.

Enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı

Slok, konutun ‘hala oldukça önemli bir risk olduğunu ve önümüzdeki çeyreklerde enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini’ söylüyor ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın gıda, enerji ve konutu hariç tutan süper çekirdek enflasyona odaklandığını ekliyor. Slok, “Bu aslında konutu gerçekten kontrol edemediğimizi söyleme girişimi. O halde bunu denklemden çıkarmaya çalışalım ve endeksten de çıkarmaya çalışalım” şeklinde konuşuyor.

Ancak son birkaç ayda diğer bileşenlerin yeniden hızlanmaya başladığını söyleyen Slok, “Tüketime ve özellikle tüketim hizmetlerine yönelik rüzgar gerçekten güçlü ve süper çekirdek enflasyonun da yükselişe geçmesinin yarattığı zorluk da bu” diyor.

“Fed'in konutları kontrol etmesi daha zor çünkü daha fazla konut inşa etmek mümkün değil ancak daha geniş tüketimi kontrol etmeye çalışabilir” diyen Slok, “Yine de Powell'ın ve iktidardakilerin önündeki zorluk bu. Kaybettiğimiz evlerin sayısıyla ilgili farklı tahminler var ancak tahminlerin hepsi milyonları buluyor. Powell, hızla artan ipotek oranları nedeniyle konut piyasasında gördüğümüz mevcut sorunların kısa vadeli olduğunu, asıl sorunun ise daha derinlerde olduğunu bizzat söyledi” diye ekliyor.

Powell Mart ayı başında, “Konut piyasası şu anda çok zorlu bir durumda. Düşük faizli ve yüksek ipotek oranlarıyla ilgili sorunlar ve tüm bunlar, ekonomi normalleştikçe ve oranlar normalleştikçe azalacak” demiş ve piyasa faiz oranlarının altında olan ev sahipleri ile konut sahipleri arasındaki kopukluğa atıfta bulunmuştu. Gelinen noktada mevcut ev satışları geçen yıl neredeyse son otuz yılın en düşük noktasına geriledi. Powell, “Fakat yine de ulusal düzeyde konut sıkıntısının olduğu bir konut piyasasıyla baş başa kalacağız” şeklinde konuşmuştu.

Yapışkan enflasyon, varlık piyasalarındaki havayı alıyor

 

Fed tutanakları: Enflasyon konusunda endişe sürüyor

 

Piyasaların FED beklentileri için kritik gün cuma

 

Fed’in faiz indirimine gitme olasılığı giderek azalıyor

 

FED bu yaz muhtemelen faizleri indirmeyecek

 

Bostic: Fed'in faiz indirimi biraz daha geç olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)