E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMacron’un kumarı Avrupa borsalarını vurdu---

Macron’un kumarı Avrupa borsalarını vurdu

Macron’un kumarı Avrupa borsalarını vurdu
11 Haziran 2024 - 12:59 borsagundem.com

Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki hezimetin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron erken seçim çağrısında bulundu. Aşırı sağın hükümeti ele geçireceği endişeleri Fransız finans hisseleri ve tahvil piyasalarında hissedildi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un ülkesinde ve Avrupa Birliği parlamento seçimlerinde aşırı sağın yükselişine cevap olarak erken seçim kumarını oynaması Avrupa borsalarında yankılandı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre pazartesi günü %1,4 düşen Fransa’nın CAC 40 Endeksi yeni günde de düşüşle işlem görüyor. Yatırımcıların Fransa’nın aşırı sağcı Marine Le Pen yönetimindeki bir hükümete teslim edilmesi endişeleri nedeniyle borsalarla birlikte tahvil piyasaları da darbe aldı. Zira hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Macron’un merkezci ittifakı Le Pen’e yenildi.

Önemli miktarda devlet tahviline sahip olan ve beklenmedik vergiler için hedef tahtasında olan Fransız bankaları, aşırı sağın borçlanma çılgınlığıyla ilgili piyasa endişeleri arasında pazartesi günü en kötü performans gösteren hisseler arasındaydı.

Macron, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılması planlanan iki turlu erken seçimlerin, ülkeyi etkileyen siyasi "ateşi" söndürmek ve gelecekteki yönünü netleştirmek için gerekli olduğunu söyledi.

Financial Times’ın haberine göre Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire RTL radyosuna verdiği demeçte, “Bu, Fransa ve Fransızlar için Beşinci Cumhuriyet tarihindeki en önemli parlamento seçimi olacak” açıklamasında bulundu.

Erken seçim haberinin ardından euro dolar karşısında %0,4 düşüşle 1,07 dolara kadar geriledi.

AP seçimlerinde aşırı sağcı partiler Parlamento’nun yaklaşık dörtte birini elde etti. Aşırı sağcılar önceki meclis düzeninde yaklaşık beşte birlik milletvekili sayısına sahipti.

Fransa’daki erken seçim Macron’un 2027’de görevi bırakması ve LePen’in yeni cumhurbaşkanı olması gibi aşırı sağın yükselişine ilişkin projeksiyonları öne çıkarıyor. LePen’in Ulusal Birlik Partisi bir hükümet kurarsa, korumacı politikalar Paris'le Brüksel arasında bir kriz ortaya çıkarabilir. Bu ihtimal yatırımcıları da alarma geçiriyor.

FT haberine göre servet yönetimi firması Pictet’nin Makroekonomik Araştırma Başkanı Frederik Ducrozet, seçimden Ulusal Birlik Partisi’nin güçlü bir şekilde çıkmasının Fransa için "ekonomik bir felaketi" tetikleyebileceğini söyledi.

Ducrozet, “Le Pen'in politikalarının çoğu enflasyonist olacak" diye ekledi ve Ulusal Birlik Partisi’nin hükümete olası girişini "işletmeler ve Fransa'nın kredi notu için büyük bir risk" olarak nitelendirdi.

Macron’un erken seçim çağrısının ardından yatırımcılar Fransız devlet tahvillerini sattı. Tahvil getirilerinin fiyatlarla ters orantılı olarak hareket ettiği bilinir. Fransa’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi %0,13 artışla %3,24’e yükseldi.

Pazartesi günü borsalarda Fransız finans hisseleri BNP Paribas %4,8, Société Générale %7,5 ve Crédit Agricole %3,6 değer kaybetti. Sigortacı Axa’nın hisseleri %2,6 düşerken varlık yöneticisi Amundi’nin hisseleri ise %2,1 geriledi.

Barclays’in Avrupa Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Emmanuel Cau, “Piyasalarda ‘önce vur, sonra düşün’ zihniyeti var. Ancak yatırımcılar daha yüksek bir risk getirisini fiyatlandırmak zorunda” açıklamasında bulundu.

İki yıl önceki seçimlerde meclis çoğunluğu kaybeden Macron’un erken seçim çağrısı FT haberine göre olağanüstü bir kumar olarak görülüyor. Zira gelecek seçimler ittifakı ezebilir, Macron’u başka bir partiden başbakan atamaya zorlayabilir ve devlet başkanı olarak geçireceği son üç yılı daha da zorlaştırabilir.

Ulusal Birlik Partisi Pazar günkü ABD seçimlerinde oyların %31,4’ünü aldı. Fransa Cumhurbaşkanı’nın merkezci ittifakı ise oyların sadece %14,6’sını alabildi. Macron, oyların yüzde 13,9'unu alan merkez solun arkasında küçük düşürücü bir üçüncülükten kıl payı kurtuldu.

Pazartesi günü, ülkenin ana akım merkez sağı ve merkez solu, seçimlerden önce bir ittifak kurma teklifini reddetti.

Almanya'da iktidar koalisyonu da pazar günkü AB seçimlerinde bozguna uğradı ve Şansölye Olaf Scholz kendi ülkesindeki erken seçim çağrılarını reddetti. Berlin koalisyonunun üç ortağı da, muhafazakar CDU-CSU muhalefetinin ardından ikinci olan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) tarafından geçildi.

Aşırı muhafazakar ve milliyetçi partiler Avusturya, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Hollanda'da da yükselişteydi veya önemli kazanımlar elde etti.

Rusya, aşırı sağcı partilerin Avrupa genelinde elde ettiği kazanımları memnuniyetle karşıladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, yakında Avrupa Parlamentosu'ndaki Ukrayna destekçilerinin "ensesinde olacaklarını" söyledi.

Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te

 

Avrupa borsalarında 'aşırı sağ' tedirginliği

 

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ilk sonuçlar 'aşırı sağ' diyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fena şakir topaneden 11 Haziran 2024 14:40

    hauhauhau bunlar fransızın fransanın başına geçmesinden korkuyo .biz 15 milon surili afganan somalan kenyalanya lan dan korkmuyoz hahuhauhauhaha