E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te---

Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te

Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te
11 Haziran 2024 - 11:23 borsagundem.com

Yaptığı cesur piyasa yorumları ve ayı piyasası tahminleriyle tanınan ünlü ekonomist Harry Dent ABD borsalarını %98 oranında çökertecek dev bir balonun patlamaya hazır olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist Harry Dent geçtiğimiz aralık ayında yaptığı cesur açıklamada borsalarda dev bir çöküşün yaklaştığı konusunda uyarmıştı. Dent, Fox News Digital’daki son açıklamasında da bu düşüncesinin arkasında durdu. Ekonomist 2008 Küresel Finans Krizi’nin de ötesinde bir krizin yaklaştığı uyarısında bulundu.

Dent, “1925’ten 1929’a kadar olan doğal bir balonu. Arkasında ek bir uyaran, yapay bir uyaran yoktu. Dolayısıyla bu yeni bir şey. Böylesi daha önce hiç yaşanmadı. Akşamdan kalma olduğunuzda kendinizi toparlamak için ne yaparsınız? Daha fazla içersiniz. Şu anda da yapılan tam olarak bu” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomist, “Ekonomiyi sonsuza dek fazladan parayla doldurmak aslında genel ekonomiyi uzun vadede iyileştirebilir. Ancak bunu sadece bu balonun patladığını gördüğümüz zaman anlayacağız. Tekrar söylüyorum, bu balonu 14 yıldır var. Çoğu balon gibi beş ila altı yıl arasında çökmek yerine daha yüksek seviyelere daha uzun süreler boyunca yol aldı. Yani 2008’den 2009’a kadar olan dönemde yaşadığımızdan daha büyük bir çöküş beklememiz gerekir” uyarısında bulundu.

Piyasalar mali yılın yarısına yaklaşırken Amerikan hisse senetleri mayıs ayını yükselişle kapattı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %6,9’luk yükseliş gösterdi. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri de mayıs ayı boyunca sırasıyla %4,8 ve %2,3 arttı.

Yaklaşık iki hafta önce teknoloji ve yapay zeka devi Nvidia 1’e 10 hisse senedi bölünmesi duyurdu. Açıklamadan üç gün sonra şirketin hisse senetleri 1000 doları geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.

Dent, “Sanırım S&P 500 için zirveden %86 ve Nasdaq için %92 düşüş göreceğiz. Endekslerin Nvidia gibi kahraman bir hissesi olsa dahi, hisse ne kadar iyi olursa olsun (ve gerçekten de harika bir şirket) %98 düşecek. Her şey bitti” açıklamasında bulundu.

Ünlü ekonomist, “Bir hükümetin 15 yıl boyunca tamamen yapay bir balonu sürdürdüğünü ve bundan sonra ne olacağını daha önce hiç görmedik. Ama size şunu söyleyebilirim ki tarihte sonu kötü bitmemiş tek bir büyük balon bile yok ve bu seferki çok daha büyük ve çok daha uzun sürdü” ifadelerine yer verdi.

Dent’in aralık ayındaki açıklamasına göre tek bir düzenlemesi balonun çöküş tarihiydi. Ekonomist piyasa diplerinin 2025’in başlarından ortalarına kadar olan bir sürede ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

Balonun merkezinde ise emlak piyasası var

Dent daha önce konutların bu yıl 2012’nin en düşük seviyesini göreceğini tahmin etmişti. Salı günkü açıklamasında ise konut fiyatlarının halihazırda ederinin iki katından veya daha sonra addedilecek değerinden daha fazla fiyatlandırıldığını belirtiyor.

Dent, “Tarihte hiçbir zaman konut bu kadar yaygın bir şekilde sahiplenilmedi ve bu kadar çok insan sadece spekülasyon için ikinci ve bazen üçüncü evlere sahip olmadı” dedi. Ünlü ekonomist daha önce Çin ve Japonya gibi ülkelerde artan sayıda hane halkının potansiyel bir piyasa çöküşüne teminat olarak boş mülkler satın aldığını hatırlattı.

Ünlü ekonomist, “Gerçek piyasa döngülerinin ne olduğunu anlıyorsanız tarihin en pahalı evini piyasanın en tepesinden satın almak zorunda olmadığınızı bilirsiniz. Bu artış 14 yıldır devam ediyor. 1929’dan 1942’ye veya 1968’den 1982’ye ya da 27 trilyon dolarlık teşvik paketi olmasaydı 2008’den 2022’ye kadar yaşanan da buydu” dedi.

Dent hipotezlerini ‘çılgınca’ olarak nitelendiren ve onu felaket tellallığıyla suçlayan eleştirmenlere de yanıt verdi:

“Sadece gördüğümü söylüyorum ve açıkçası insanlar bundan hoşlanmıyorsa umurumda değil. Çünkü seçim yapmak zorundasınız: Doğruyu mu söyleyeceksiniz yoksa insanları mutlu mu edeceksiniz? Bana ‘perma-ayı’ (kalıcı bir şekilde ayı piyasasını destekleyen kişi) diyorlar. Bu kesinlikle kategorisiz bir biçimde saçmalık.”

Dent, “Bir adım geriye çekildiğinizde ve tarihten bugüne baktığınızda hiçbir şey daha açık değil. Tarihteki diğer birçok baloncuk mevcut piyasadaki dikliğe veya piyasa büyüklüğüne sahip değildi. Neden? Merkez bankalarının havadan para basmak için sahip olabileceği gücü hiç fark etmedik” açıklamasında bulundu.

Ünlü ekonomist piyasalardaki çöküşler sırasında yatırımcıların ne yapabilecekleri konusunda da tavsiyede bulundu. Dent, “Dünyanın en güvenli tahvilleri dışında saklanacak hiçbir yer yok. Dünyanın en büyük ekonomisiyiz. Bu gerilemeye katlanacağız. Ve eğer bir balon oluşturmak için para basabiliyorlarsa, tahvillerini ödemek için para basabilirler” ifadelerine yer verdi.

Dent, “Büyük Buhran'da, piyasalardaki büyük çöküş 1929'dan 32'ye kadar uzandı ve ardından takip eden süreçse 1938'den 1942'ye kadar olan aralıktı. Şimdi durum tersine döndü. Zira sahip olduğumuz tüm teşvikler 2009 çöküşünü daha küçük hale getirdi. Büyük çöküş arkadan gelecek. Piyasalardaki tüm fazlalıkları temizleyecek, piyasaları olması gereken yere indirecek. Böylece Y kuşağı daha sağlıklı bir yükseliş yaşayabilecek ve birikimlerini emeklilik için yatırabilecek” öngörüsünde bulundu.

Şok! Endeks 3000 puana gerileyecek!

 

Küresel piyasalarda temkinli seyir

 

Ünlü yatırımcıdan tahvil analizi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Haziran 2024 16:03

    Dünya ekonomik olarak bile batsa bile bise asla bir şey olmaz.çünkü başıımızda bir dünya lideri olan RTE ve BAHÇELİ olup, abd, ab, rusya ingiltere ve fetö hiç bir darbe bileğini asla ve asla bükememiş olup, bizimkiler bunları yamulttular hatta chp 20 senedir dahi iktidara gelemedi asla da gelebileceğinide düşünmüyorum.

  • Ytd ytd11 Haziran 2024 15:41

    Piyasa çökünce mesele çözülecek sanki ..)) aynı düzen devam edicek

  • ABD11 Haziran 2024 13:32

    NO WAY OUT FOR USA INC

  • HALİL KOZALAK11 Haziran 2024 11:55

    Büyük yuhudi sülalelerinin daha da zengin olabilmeleri için ve KY mallarına çökebilmeleri için eski krizlerden bir tanesinin yine olması lazım çünkü piyasalar kilitlendi bunu açmanın tek yolu büyük ekonomik krizden geçer.

  • ALİ KODUŞ11 Haziran 2024 11:47

    Bende katılıyorum ABD ekonomisi batık durumda olup, bunu aşabilmesi için ya 3.dünya savaşını çıkartması ya da büyük ekonomik kriz çıkartması gerekmektedir.