E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor---

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor
02 Ekim 2023 - 11:23 borsagundem.com

Mevsimsellik, ABD borsalarında potansiyel bir yükselişe işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başında bu yana görülen ralli düzeltme evresinde. Normal şartlarda ‘mevsimsellik' borsalarda üçüncü çeyrekte bir düşüşe neden oluyor. Uzmanlar, borsalar için dördüncü çeyreğin ise farklı seyredeceği görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki mevsimsellik, dördüncü çeyrekte bir ralliye işaret ediyor. Peki tarihsel verilere de uyan bu öngörünün nedenleri neler?

Yılın son çeyreğinde yükseliş

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Claro Advisors'tan Ryan Belanger, makro güçlerin resesyona işaret etmesi nedeniyle 2023'ün dördüncü çeyreğinin tarihi ortalamadan daha zayıf geçeceğini söylüyor.

Hisse senedi piyasasındaki mevsimsellik eğilimi, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde neredeyse mükemmel bir performans sergiliyor. Hem Ağustos hem de Eylül ayları ABD hisse senetleri için acımasız aylar olarak ün kazanmaya devam ediyor. Ancak uzun süredir piyasa stratejistleri, bu mevsimsel zayıflığın yılın son çeyreğinde borsada bir yükselişe yol açabileceğini söylüyor.

Tarihsel olarak en iyi çeyrek

Carson Group'un baş pazar stratejisti Ryan Detrick, ”Tarihsel olarak dördüncü çeyrek, ABD borsası için hep en iyi çeyrek oldu. S&P 500 Endeksi, 1950'den bu yana neredeyse yüzde 80 artış gösterdi ve ortalama yüzde 4'ten fazla kazanç elde etti. Bu, bir sonraki en iyi çeyreğin iki katına karşılık geliyor” diyor.

Ekim ayı, aşırı dalgalanmaların yaşandığı bir ay olarak biliniyor. 1907 Paniği, 1929 Wall Street Çöküşü ve 1987 yılındaki Kara Pazartesi gibi ABD borsalarındaki efsanevi çöküşlerin tamamının Ekim ayında meydana geldiği biliniyor. Ancak Detrick, paylaştığı notta, özellikle hisse senetlerinin önceki iki ayda yüzde 1'den fazla düştüğü göz önüne alındığında, bu ayın genel olarak hala ‘oldukça iyi bir ay’ olduğunu yazıyor.

Cuma günü, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri Aralık ayından bu yana en kötü ayı ve 2023 yılında şimdiye kadarki en kötü performans gösteren çeyreği kaydetti. Dow Jones Piyasa Verilerine göre üç ana endeksin tümü de art arda ikinci ay kayıplarını yaşadı.

Hazine geririlerindeki ve enerji fiyatlarındaki artış

Hazine getirilerindeki son artış ve ABD Doları, önemli para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında 10 ayın en yüksek seviyesinde seyrederken mevsimsel zayıflık ile el birliği edercesine Eylül ayında hisse senedi piyasalarını çökertti. Dolar ve getirilerdeki yükseliş eğilimi aylardır devam ederken, Fed'in faiz kararı ve Başkan Jerome Powell'ın geçen haftaki basın toplantısı, faiz oranlarındaki ve dolardaki yükselişi hızlandırdı.

Bu arada ABD enerji fiyatları Eylül ayında varil başına 90 doların üzerine çıktı. Yatırımcılar, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimindeki kesintilerini 2023 yılı sonuna kadar uzatmalarının ardından yatırımcıların arz sıkılaştırmasına ağırlık verdi ve bu durum yatırımcıların varlıklarını derinleştirdi. Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte, enflasyonu yüzde 2'ye düşürmenin zor olduğu ve daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulabileceği yönündeki endişeler ise giderek artıyor.

Sonuç olarak Eylül ayında S&P 500 Endeksi ayı yüzde 4,9 oranında kayıpla kapatırken Dow Jones yüzde 3,5 ve Nasdaq yüzde 5,8 oranında düştü. FactSet verilerine göre Ağustos ayında S&P 500 yüzde 1,8, Dow Jones yüzde 2,4 ve Nasdaq yüzde 2,2 oranında düşüş yaşadı.

Tarihsel ortalamanın altında

Claro Advisors kurucusu ve genel müdürü Ryan Belanger, 2023'ün dördüncü çeyreğinin, güçlü mevsimsel rüzgarlara rağmen piyasa temellerinin durgunluğa işaret etmesi nedeniyle tarihsel ortalamadan daha zayıf olabileceğini söyledi.

Belanger, yaptığı açıklamada, “Tahvil getirileri son yılların en yüksek seviyesindeyken, Fed hala faiz oranlarını artırmayı düşünüyor. Bu getirileri artırmak için yatırımcıların borsaya önemli miktarda sermaye ayırması zor olacak” diyor.

Birçok yatırımcı mevsimsel zayıflığın devam etmesini beklerken Carson Group'tan Detrick henüz dördüncü çeyrekte borsada bir yükseliş beklemiyor. Detrick, hisse senetlerinin önceki iki ayda yüzde 1 oranında düşüş yaşadığını ve son üç Ekim ayının sırasıyla yüzde 10,8, yüzde 8,3 ve yüzde 8 oranlarındaki etkileyici bir artışla toparlandığını söylüyor.

Detyrick, “Dördüncü çeyreğe dönersek, 13 seferin 12'sinde artış oldu ve bu 1950'den bu yana ortalama yüzde 7'nin üzerinde bir artışa karşılık geliyor. Başka bir deyişle, Ağustos ve Eylül aylarındaki mevsimsel zayıflığı gördüğümüzde, güçlü bir yıl sonu rallisi görmemiz de normal” şeklinde konuşuyor.

Üstelik S&P 500 Endeksi, normalde güçlü olan dördüncü çeyreğe girerken yıl boyunca yüzde 10-20 arasında yükseliş yaşarken Detrick, ortalama yüzde 5'in üzerinde bir artışla ‘daha da iyi bir dördüncü çeyrek’ beklediğini ifade ediyor. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi 2023 yılında şu ana kadar yüzde 12'nin üzerinde yükseldi.

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Tahvil faizlerindeki yükseliş borsalar için neden önemli?

 

‘Aşırı korku’ borsalara geri döndü

 

Piyasalar haftaya pozitif seyirle başladı

 

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kız becet maçka parkından 02 Ekim 2023 12:14

    harika bi haber bu .harika işler oluyo auhuahauhauhuahau market pazarlarda enteresan bi alışvewriş dönemi başladı ayakta değil çömelerek yapıyon akapa parti rejimi düzeninde.mahapa ve hödü pa destekli rejişm yeni şeler çıkarıyo şimdi anayasa diyo tekrar uauhauhauha