E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMüthiş iddia---

Müthiş iddia

Müthiş iddia
30 Ağustos 2013 - 10:28 borsagundem.com

"Dövizin belini kıracağız" diyen MB Başkanı Başçı'nın İsviçre'den gelecek 30 milyar euroya güvendiği iddia edildi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, doların 2 lirayı aşması üzerine pazartesi günü “Yıl sonunda dolar 1.92 TL veya altında olmazsa gelin hesabını bana sorun” diyerek ‘doların belini kıracaklarını’ söylemişti. Herkes Başçı’nın sihirli formülünü merak ederken Maliye Bakanlığı’ndan gelen haber elini rahatlatabilir.
Habertürk gazetesinden Rahim Ak’ın haberine göre, bir İtalyan şirketin yöneticilerinin Maliye Bakanlığı’na gelerek Türkiye ’deki Varlık Barışı’ndan yararlanmak istediği ortaya çıktı.
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre İtalyan şirketin getirmeyi taahhüt ettiği rakam dudak uçuklatacak kadar büyük. Yetkililer, İtalyan şirketin 30 milyar euroluk varlığını İsviçre'den Türkiye’ye getirmek istediğini dile getirdi.
BULGAR ORTAK KARATE EĞİTMENİ
Maliye Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre 31 Temmuz'da sona eren ilk döneminde 50 milyar liralık varlık beyan edilen Varlık Barışı’ndan yararlanmak için şirketin yetkilisi olduğunu belirten 6 İtalyan ile 2 Bulgar üç haftadır Ankara ’da kamp kurmuş durumda. Bu kişilerin şirketin 30 milyar euroluk parasını Türkiye'de ikamet eden bir İtalyan vatandaşın üstüne Varlık Barışı kapsamında getirmek için Maliye bürokratları ile görüşmeler yürüttükleri belirtiliyor. Şirketin ortaklarının çoğunun İtalyan, birinin ise Bulgar olduğu dile getiriliyor. Bulgar ortağın karate eğitmeni olduğu biliniyor.
POLİSTEN KİMLİK NUMARASI ALDILAR
Ankara'ya gelen diğer Bulgaristan vatandaşı ise Türk kökenli. İtalyanlar parayı getirmek için İtalyan vatandaş adına TC kimlik numarası benzeri, yabancıların işlem yapabilmesi için 11 haneli yabancı kimlik numarası bile aldı. Ancak hesap açmak için gerekli olan ikametgâh tezkeresi için Emniyet Müdürlüğü 1 ay sonraya gün verince sorun yaşadılar. Sorun daha sonra çözüldü.
İŞTE İTALYANLARIN BAŞVURU HİKÂYESİ
1- İTALYA İSVİÇRE'DEN BİLGİ İSTEDİ

2 yıl önce ABD, İsviçre’den bankalardaki hesap bilgilerini istemişti. Bunun üzerine tüm ülkeler daha önce kapalı kutu olan İsviçre ile ikili anlaşmalar imzalayıp gizli hesap bilgilerini istemeye başladılar. Bir çatı fon şirketi olan İtalyan şirketin sorunu İtalya'nın kendi vatandaşları olan şirket ortaklarının gizli hesap bilgilerini İsviçre'den talep etmesiyle başladı. İsviçreli banka da İtalyan şirkete, "Hesaplarınızı İtalyan devletine vermek zorundayız" bilgisini iletti. İtalya'da beyan edilmeyen paranın yüzde 80'ine, devlet el koyduğundan şirket parasını kurtarmak için arayışlara girdi. İtalyan şirket İsviçre'de Türkiye’nin Varlık Barışı yasası ile para çekmeye çalıştığını öğrenince yetkilileri Ankara'ya gönderdiler.
2- ÖNCE İŞ BANKASI KIZILAY ŞUBESİ'NE GİTTİLER
Sonraki olaylar şöyle gelişti: İtalyanlar parayı Varlık Barışı kapsamında bir İtalyan vatandaşın adına getirmek için Maliye Bakanlığı'nın "bir bankaya başvurun' yönlendirmesi üzerine daha önce de araştırarak büyüklüğünü yeterli buldukları İş Bankası'nın Kızılay Şubesi’ne gittiler. Tabii 30 milyar euro lafını duyan Kızılay Şubesi hemen Genel Müdürlüğü aradı. Banka hem paranın büyüklüğü nedeniyle hem de gelen kişileri güvenilmez bulduğu için kabul etmedi.
3-DENEME İÇİN 500 MİLYON EURO GETİRDİLER
Bunun üzerine İtalyanlar Garanti Bankası ve ING Bank'a aynı öneriyle gittiler. İtalyanların iki bankadan birisinden "Deneme için para gönderin" denilmesi üzerine İsviçre'den 500 milyon euroluk bir tutarı transfer ettiği bile iddia ediliyor. Ancak bu bankalardan birinin yabancı ortağının "Bu kişiler güvenilmez olabilir bankaya zarar veririz" şeklinde görüş bildirmesi üzerine bankanın da aracılık etmeye yanaşmadığı dile getiriliyor. Hatta bu bankalardan birinin İsviçre'deki bankadan paranın varlığını doğrulattığı da kaydediliyor. Maliye bürokratlarının bunun üzerine İtalyanları Merkez Bankası danışıp kamu bankalarına gitmeleri için yönlendirdiği de iddialar arasında. Ancak hikâyenin bundan sonrası şu an için bilinmiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ckhan01 Eylül 2013 20:52

    Para meselesi masala benziyor!

  • Acaba31 Ağustos 2013 00:22

    Bu para İtalyan ve Bulgar mafyasının olabilir mi? İtalya'da şirketlere sürekli vergi incelemesi geliyor, Bulgaristan'da zaten kriz var. Tv de sürekli hint keneviri tarlaları gösteriliyor. Bu işlerin parası da yurt dışında birikmiş olabilir. Borsagundem konuyu gündeme getirdiğine göre bu iş yarın ya yalanlanır ya da inceleniyor denip geçiştirilir. 2000 li yıllarda özellikle Rus paraları Türkye'de yıkanıp gitti. En son Güney Kıbrıs'da ortaya çıktı. Artık kara para da kendine güvenli liman arıyor.

  • x30 Ağustos 2013 23:03

    onlarca insan yorum diye sululuk yapmış akıllarınca,avare takımı,boşboğazlık,şayet doru ise,burada yanlış olan bu işin dillere düşürülmesi,belkide başçının yöntemlerinden birisidir bu gibi şaiyalar çıkarmak.

  • tamam oldu şimdi30 Ağustos 2013 21:39

    şimdi anlaşıldı merkez bankası abd den yılbaşı bingo bileti almış oradan çıkacak büyük ikramiyeyi türkiyeye getirip dövizin belini kıracak

  • yorumsuz30 Ağustos 2013 21:37

    kızılayda bankada şubeye gitmişler fiş almışlar sıralarını beklemişler sonra vadesiz euro hesabı açmışlar banka gişesindeki stajeye kız buyrun başka işiniz var mı demiş evet 30 milyar euro kadarcık bi havale işimiz var şu hesaptan demişler ve buda haber olarak buralara kadar gelmiş

  • tokatçı filmi gibi30 Ağustos 2013 21:34

    isviçreden hesap bilgisi isteyen italyan devleti aynı bilgiyi türkiyeden neden istemesin bulgar karate eğitmeni falan tam kemal sunalın tokatçı filmi gibi kardeşim 30 milyar doları olan bir şirket böyle amatör adamları göndermez bu kadar salak suluk karate eğitmenleriyle falan işler yapmaz kendini ayağa düşürmez en tepe yöneticisini bir bankanın en tepe yöneticiyle gizlice görüştürür

  • misafri30 Ağustos 2013 21:17

    yorumları okudumda hemen hemen herkes inanmış ,sen atmaya devam et ,ama az ianadırıcı olsun hiç 30 milyarı olan hemde eroo iş bankasının kızılay şubesine gidermi sen hikayeyi işbankası kızılay şubesinden yetkililer yanına giderek diye degiştirki az inandırıcı olsun sen daha yenisin heralım ama ögrenecen

  • çiller30 Ağustos 2013 21:16

    Bi zamanlar başbakan çilleride çarpmışlardı.

  • çok beklersiniz30 Ağustos 2013 20:30

    yurt dışına para kaçıran adam salak mı parasını getirsin hele yabancı hiç getirmez barışla falan eğer amaç tahvil bono falan yatırımı yapmaksa zaten gider yabancı bir fon kanalıyla falan sokar parasını faize yatırır sonar faizini alır gider fon kanalıyla eğer bu barıştan falan çok para bekleyen saflar varsa sadece dolandırıcılara yem olurlar hazinenin parasını dolandırıcılara kaptırırlar bu tip dolandırıcılar her sıkışan ülkeye iş adamına tatlı vaadlerle gelir

  • komedi dünyası30 Ağustos 2013 20:18

    papua yeni ginede yaşayan bir hintli abinin 100 milyar dolar kadar parası var ve izmirde yaşayan bir madagaskarlının hesabına geçmek istiyor talep edilirse yardımcı olurum tabi 2-3 milyon alırım maksat memlekete faydamız olsun dövizin ümüğünü sıkalım

  • belkırıcı30 Ağustos 2013 20:16

    30miyarlada kırar valla

  • dayımın 25 milyar doları var 30 Ağustos 2013 20:15

    benim yurt dışında yaşayan dayımın 25 milyar doları var, o da barışçı biri yararlanmak istiyor eğer merkez bankası yada hazine bana masraflar için 1 milyon euro verirse gidip hemen alır getiririm bavulla, dövizin belinide kırarız dilini de bağlarız ha o arada ben size maldivlerden yanımdaki fıstıklarla mesaj atarım merak etmeyin

  • nijeryalı oltası gibi30 Ağustos 2013 20:11

    bu sözde nijeryalı generalden gelen maillere benziyor, hani generalin 100 milyon doları varmış eğer masraflar için 100 bin dolar gönderirsek parayı bizim hesaba geçicekmiş sonra bize 5 milyon dolar verecekmiş, kardeşim 30 milyar euroyu kim bulmuş bu adamlar deli mi ? neden buraya getirsinler eğer haber doğruysa bu dolandırıcıları hemen göz altına alın yoksa bunların ardı arkası kesilmez

  • eyvah30 Ağustos 2013 20:08

    anlaşılan yabancı dolandırıcılar dadanmış eğer merkez bunlara güvenerek söylediyse yandık, adamlar diyecek ki getirecek ama masraf komsiyon falan bir 5 milyon atın bize, işin içinde bulgar varsa zaten kafadan sakat

  • mısır30 Ağustos 2013 19:39

    ac tavuk ruyasında ne gormus mısır bızım gıbı ulkelerde vatandası kandırmak kolay onun ıcın atmıslar buyalanı

  • uyanık30 Ağustos 2013 18:00

    Bugün çok zengin bir işadamıyla karşılaştım.Birinci boğaz köprüsünün sahibi olduğunu söyledi.Bu aralar işleri sıkışıkmış,nakite ihtiyacı varmış.İkiyüzbin liraya köprüyü bana satabileceğini söyledi.Ben de elli bin lira kapora verip işi bağladım.Yarın aynı yerde buluşup tapu işlemlerini tamamlamaya gideceğiz.

  • bakacaz kendi keyfimize30 Ağustos 2013 17:26

    Varsa ulkeye faydasi gerisi teferruattir arkadaslar dorucu davut oldukta ne oldu durum ortada varsin gelsin para..

  • Vay be30 Ağustos 2013 16:48

    Adamın 32 milyar eurosu var Kızılay'daki banka şubesine gidiyor.Allah bilir,giderken halk otobüsüne binmiştir.Derdini de ilk önce numara alıp banka memuruna anlatmıştır.

  • a30 Ağustos 2013 16:33

    Durumumuz gerçekten kötü galiba.

  • memoli30 Ağustos 2013 15:19

    kara para aklayan ülke olduk, bunların koltuğu sallanmasında ne olursa olsun!!!

  • sinan30 Ağustos 2013 14:20

    30 milyar dolar dövizin belini de kırar,kafasını da. helal başçı.

  • EKONOMİST30 Ağustos 2013 14:15

    Doların 2.00 - 2.10 arası seyretmesi bazı artı eksileri var ama genelde turkiye ekonomisi için olumlu. 2 liranın altına düşürülmemeli.

  • metin30 Ağustos 2013 14:03

    Akli olan is bankasindan uzak durur benim gibi adamlarin ulkesi batiyor neden kendi ulkesine getirmesin adami kral ilan ederler bu kadar buyuk parasi varsa.

  • Borsacı30 Ağustos 2013 13:42

    Bana inandırıcı geldi. Dünyada vergi cennetleri G20 toplantısı ile kaldırılacak. Türkiye Finans Merkezi olacak ise bu şeylere alışması lazım. Alın teri ile kazanılmayan parayı kabul etmeyiz diye bir kural yok. Uluslararası hukuka ne uygun ise ına uymak lazım.

  • ?30 Ağustos 2013 12:57

    o para nereden kazanılmış? resmi olmayan yollardan, bu yollar ne peki? ulke itibarı zarar gorebılırmı? bence onu sormak gereklı... yoksa iz bahis şirketi, değiliz koskoca ulkeyiz... nereden geldiği sorulmalı bence...sihamı rüşvetmi, kumarmı, farklı ticaretlermi , bu para çok para...

  • Attila Köksal30 Ağustos 2013 12:15

    Bu haber doğru olamaz. Türkiye Cumhuriyeti gerekirse kendi mükellefini affeder ama başkalarının para aklamasına yardımcı olmaz. Ekonomimizin bu tür "kurtarıcılara" ihtiyacı yoktur.