E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia ABD’nin teknoloji endeksini rekora taşıdı---

Nvidia ABD’nin teknoloji endeksini rekora taşıdı

Nvidia ABD’nin teknoloji endeksini rekora taşıdı
29 Mayıs 2024 - 14:12 borsagundem.com

ABD borsalarında Nvidia hisselerinin rallisi tüm hızıyla devam ediyor. Yapay zeka devi dahil olduğu Nasdaq Bileşik Endeksi’ni tüm zamanların zirvesine taşıdı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nvidia hisseleri salı günü tekrar yükseldi. Yapay zeka çip üreticisinin hisseleri ABD borsalarının durgun geçirdiği bir günde daha endekslerin toparlanmasına katkıda bulundu.

Geçen hafta paylaştığı rekor bilançosuyla birlikte yükseliş ivmesini devam ettiren Nvidia hisseleri salı günü kaydettiği %7’lik yükselişle ay başından bu yana sağladığı getiri oranını %32’ye taşıdı. Yapay zeka devinin hisseleri yıl başından bu yana %130 yükseldi.

Elon Musk’ın yapay zeka projesi xAI için 6 milyar dolarlık özel finansman sağladığı haberi de Nvidia hisselerine ekstra bir destek sağladı. Musk’ın hamlesi çip üreticisini bir piyasa devine dönüştüren yapay zeka yatırımlarının çılgın boyutlarını vurguluyor.

Gelişmelerin ardından diğer çip üreticilerinin hisse senetleri de yükselişteydi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’nin %0,6 yükseldiği günde tarihinde ilk defa 17.000 puan sınırını geçti. Aynı gün S&P 500 yalnızca %0,1 arttı ve Dow Jones Sanayi Endeksi %0,6 geriledi.

Wall Street Journal’ın haberine göre Ned Davis Research’ün Baş ABD Stratejisti Ed Clisold genel olarak yatırımcıların oldukça iyi bir bilanço sezonu geçirdiğini söyledi.

FactSet verilerine göre S&P 500 şirketleri ilk çeyrek bilançolarını bildirmesinin ardından bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 artış gösterdi. Endeks 2022’nin ilk üç ayından bu yana en iyi çeyrek performansını kaydetti.

Clisold hisse senedi geri alımı ve temettü artışı açıklayan şirketlere dikkat çekerek “şirketlerin mali durumlarının güçlü olduğunu ve güçlü olmaya devam edeceğine dair güvenin yansıtıldığını” söyledi.

Bununla birlikte ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki sıçrama ise hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor.

Tradeweb verilerine göre 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri cuma günkü %4,471 seviyesinden %4,542’ye kadar yükseldi. Tahvil getirileri tahvil fiyatları düştüğünde yükselişe geçer. Getirilerdeki yükselişlerde ise ABD’deki son tüketici güveni istatistiklerinin beklenenden daha güçlü gelmesinden kaynaklandı.

Artan tahvil getirileri ekonomideki genel borçlanma maliyetlerini yükselterek hisse senetlerini zor duruma sokabilir. Ayrıca yatırımcıların fonlarını tahvil varlıklarında tutmasıyla elde edebilecekleri risksiz ve yüksek getiriler hisse senetleri için daha fazla rekabete sebep olabilir.

Mayıs ayı başlarında ABD istihdam büyümesinin yavaşlamasının ardından ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faiz indirimi yapacağı beklentileri güçlenmişti. Bu beklentiler sonucu hisse senetleri ralli yapmış, tahvil getirileri ise düşüşe geçmişti.

Kısa bir süre sonra ise göstergeler enflasyonda sınırlı bir yavaşlamayı işaret etti. Tahvil getirileri daha da düştü ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,4’ün altına geriledi. Ancak daha sonraki dönemde getiriler tekrar yükselişe geçti. Yatırımcılarda ise FED’in enflasyon konusunda daha fazla ilerleme görmesi gerektiği düşüncesi benimsendi.

WSJ haberine göre Aspiriant Yatırım Stratejisi ve Araştırma Genel Müdürü Dave Grecsek getirilerin mevcut seviyelere ulaşmasıyla hisse senetlerinin ‘tehlike bölgesine’ girdiği konusunda uyardı.

S&P 500 Endeksi’nde son işlem gününde sektörlerin çoğunluğu düşüşteydi. Buna finans sektörü de dahildi: Citigroup hisseleri %1,8, Wells Fargo hisseleri %1,2 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi nisan ayındaki %4,2’lik düşüşün ardından mayıs ayında %5,4’lük yükseliş gösterdi. Endeks yıl başından bu yana ise %11’lik yükseliş kaydetti.

Nvidia hisseleri yükselmeye devam ediyor!

 

Nvidia pazar payını koruyabilecek mi?

 

Nasdaq ilk kez 17.000'in üzerinde kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)