E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Fed, Macron, işlem vergisi belirsizliği---

Piyasalarda Fed, Macron, işlem vergisi belirsizliği

Piyasalarda Fed, Macron, işlem vergisi belirsizliği
10 Haziran 2024 - 08:46 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel yatırımcılar, enflasyonun yavaşlaması nedeniyle büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşüreceği iyimserliğiyle 5 Haziran’a kadar geçen yedi gün içinde hisse senedi fonlarına geri döndü. ABD tahvil getirilerindeki düşüş de risk algısını artırdı. LSEG’den alınan veriler, yatırımcıların, bir hafta önceki yaklaşık 4,4 milyar dolarlık net para çekme işleminin aksine, hafta boyunca küresel hisse senedi fonlarına net 8,9 milyar dolar yönlendirdiğini  gösterdi.

Yatırımcı duyarlılığını artıran Hazine getirileri düştü. Gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi çarşamba günü %4,275 ile iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa hisse senedi fonları 3,2 milyar dolarlık net alım gerçekleştirerek üst üste altıncı haftalık girişe imza attı. Bu arada Asya ve ABD hisse senedi fonları yaklaşık 3,09 milyar dolar ve 2,29 milyar dolar değerinde net alıma tanık oldu.

ABD ekonomisi Mayıs ayında beklenenden çok daha fazla istihdam yarattı ve yıllık ücret artışları yeniden hızlandı; bu da işgücü piyasasının dayanıklılığını ortaya koydu ve Fed’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlayabilme olasılığını azalttı.

İşsizlik oranının Nisan ayındaki %3,9’dan %4,0’a yükselmesi ki bu, işsizlik oranının daha önce 27 ay boyunca altında kaldığı sembolik bir eşikti. Beklenmedik derecede güçlü olan rapor, istihdam piyasasının son aylarda uç noktalarda yumuşamasına rağmen, hala güçlü olan performansının ekonomik büyümeyi destekleyeceğini ve Fed’i kenarda tutacağını ve borçlanma maliyetlerini düşürmeye ne zaman başlayacağına karar vermek için zaman ayıracağını açıkça ortaya koydu

Finansal piyasalar, faiz vadeli işlem sözleşmelerine göre Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini verilerden  önce  %70’ten veri sonrası yaklaşık %53’e düşürdü ve şimdi 2024’ün sonuna kadar kabaca iki faiz indirimi ihtimalini görüyor. Bu beklenti verilerden önce %68 ihtimaldi.

ECB, banka mevduatlarına ödediği faiz oranını Perşembe günü rekor seviyedeki %4,0’tan %3,75’e düşürdü, ancak son haftalarda hayal kırıklığı yaratan bir dizi ücret ve enflasyon verisinin ardından daha fazla gevşeme sözü vermekten geri durdu.

ABD’li politika yapıcıların bu yıl yapacaklarını ima ettikleri gibi Fed’in üç kez faiz indirimi yapmaması halinde bu döviz kurlarını euronun dolara karşı olumsuz etkileyeceğini ve bunun da tek para birimi alanında enflasyonu artırabilme riski var.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği oylamasında Marine Le Pen’in aşırı sağ partisi tarafından mağlup edilmesinin ardından Pazar günü siyasi geleceği konusunda zar attı ve bu ayın sonlarında erken yasama seçimleri yapılması çağrısında bulundu. Fransa’daki erken seçimlerde aşırı sağın zafer kazanma ihtimali, euroyu yakın vadede baskı altında tutabilir.

Piyasalar haberi olumsuz karşıladı ve euroyu bir ayın en düşük seviyesine gerileyerek tepki verirken , Eurostoxx 50 hisse senedi vadeli işlemleri ve Fransız tahvil vadeli işlemleri de kayıplara uğradı. Avrupa piyasaları açıldığında yatırımcıların odak noktası, muhtemelen bölgede risk iştahının barometresi olarak kullanılan, İtalya’nın gösterge Alman tahvili ile 10 yıllık devlet tahvili getiri farkı olacak.

Avustralya, Çin, Hong Kong ve Tayvan’ın resmi tatil olması nedeniyle Asya’da ticaret azaldı, ancak MSCI’nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  %0,46 oranında düştü. ABD vadeli kontratları S&P 500 ve Nasdaq vadeli kontratlarının her birinin yaklaşık %0,03 oranında değer kaybetmesiyle hafifçe gerilerken, dolar yeniden yükselişe geçti. Doların altı para biriminden oluşan sepet karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi 105,10’a yükseldi.

Güçlenen doların etkisiyle Brent ham vadeli kontratları %0,13 artışla varil başına 79,72 dolarA, ABD Batı Teksas Orta ham vadeli kontratları %0,16 artışla varil başına 75,65 dolara ve

Spot altın % 0,18 artışla ons başına 2.296  dolara yükseldi.

Küresel gıda fiyatları yeniden alarmda: “Heatflasyon” tehditti

 

Euroya 'Macron' darbesi

 

ABD hanehalkı serveti rekor kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)