E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYavaşlayan bir ekonomide yatırımcılar hangi varlıklara yönelmeli?---

Yavaşlayan bir ekonomide yatırımcılar hangi varlıklara yönelmeli?

Yavaşlayan bir ekonomide yatırımcılar hangi varlıklara yönelmeli?
04 Haziran 2024 - 18:00 borsagundem.com

ABD ekonomisi yavaşlama belirtileri gösteriyor. Yatırımcılar ise bu ortamda riskli yatırımlarını yönetirken zorlanabiliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Seçkin yatırımcı Gary Shilling'e göre yatırımcıların büyük kayıp potansiyeli olan aşırı spekülasyonlara yönelirken yapabilecekleri 5 hamle bulunuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Gary Shilling, borsa yatırımcılarının ABD ekonomisi yavaşlarken büyük kayıp riskiyle karşı karşıya olduklarını ve olası olumsuz rüzgarlara hazırlanmak için uymaları gereken beş kural olduğunu öne sürüyor.

Ekonomi yavaşlıyor

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, piyasaya ilişkin aykırı ve genellikle olumsuz tahminleriyle tanınan Wall Street efsanesi Shilling, potansiyel bir durgunluk da dahil olmak üzere yakın gelecekte yatırımcıların karşı karşıya kalacağı bir dizi riske işaret ediyor.

Shilling, paylaştığı notta, piyasaların halihazırda bir avuç düşüş sinyali verdiğini belirterek tersine çevrilmiş Hazine getiri eğrisine ve ABD'nin yavaş yavaş düşüş ve gerileme eğilimine yaklaştığını gösteren önde gelen ekonomik göstergelere dikkat çekiyor.

Borsanın yapısı da sıkıntılı görünüyor. Yatırımcılar, Fed'in bu yılın sonuna doğru faiz oranlarını düşürmesini bekledikleri için iyimser olmaya devam ediyor; ancak Shilling, merkez bankacılarının faiz oranlarını düşürme ihtimalinin düşük olduğunu, bunun da hisse senetleri için düşüş yönlü bir işaret olduğunu söylüyor.

Bazı değerleme ölçütlerine göre hisse senedi fiyatları aşırı alım seviyesinde görünüyor. Shilling, S&P 500'ün döngüsel olarak düzeltilmiş fiyat-kazanç oranının şu anda uzun vadeli ortalamasının yüzde 49 oranında üzerinde olduğunu, bunun da yatırım ortamını ‘sağlıksız’ kılan bir başka faktör olduğunu belirtiyor.

Shilling, “Bu son derece spekülatif yatırım ortamı iki şeyi ortaya koyuyor. Birincisi, temel ekonomi sıkıntılı; aksi takdirde yatırımcılar aşırı spekülasyona yönelmezler. İkincisi, er ya da geç, borsa spekülatörleri için büyük kayıplarla sona erecek bir an gelecek ve muhtemelen bunu temkinli, muhafazakar yatırımların olduğu bir dönem izleyecek” diye uyarıyor.

Shilling, yatırımcıların daha istikrarsız bir yatırım ortamına girerken uyması gereken beş ana kuralın da ana hatlarını çiziyor.

5 ana kural

ABD Doları’na yukarı yönlü bahis yapın. Diğer ülkelerin dolardan uzaklaştığına dair korkulara rağmen dolar, merkez bankası rezervlerinde ve küresel ticarette baskın para birimi olmaya devam ediyor. Yüksek faiz oranları da doların diğer para birimlerine karşı güçlü kalmasına yardımcı oluyor.

Getirilerle ters orantılı olan ABD Hazine tahvillerinin fiyatı, yatırımcıların Fed'den faiz indirimi beklentisiyle yükseldi. Fed finansal koşulları gevşetirken getirilerin düşmesi kaçınılmaz. Bu da tahvil fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır.

Nvidia ve daha geniş anlamda Muhteşem Yedili grubu, yapay zeka hisseleri, SPAC'ler ve kripto paralar da dahil olmak üzere yüksek risk taşıyan varlıklardan uzak durun. Bu yatırımlar, ‘son derece yüksek fiyatlı’ ve ‘spekülatif’ nitelikler taşıyor.

Yatırımlarınızı Çin'den Hindistan'a yönlendirin. Daha iyi ekonomik büyüme beklentileri ve nüfus artışı gibi faktörler, uzun vadede Hint varlıklarını daha cazip kılıyor.

Ekonomi ve piyasalar toparlanıncaya kadar nakdi elinizde tutun.

Borsada şiddetli düzeltme olasılığı

Her ne kadar daha fazla yatırımcı ‘yumuşak iniş' ihtimaline sıcak baksa da Shilling, hisse senetleri ve ekonomiye ilişkin oldukça aşağı yönlü görüşünü sürdürüyor. Daha önce yaptığı açıklamada, yaklaşmakta olan resesyonun hisse senetlerinde ‘şiddetli bir düzeltme’ye yol açabileceğini söyleyen Shilling, ekonomik bir gerileme olasılığında yüzde 30'a varan bir Hisse senedi çöküşünün mümkün olduğunu belirtmişti.

Gary Shilling: Olasılıklar resesyondan yana

 

Borsayı yanlış zamanda terk ettiler

 

Wells Fargo başkanlık seçimi sonrası borsada yükseliş bekliyor

 

BofA'dan hisse senedi analizi: 'Cezalandırıcı' olabilir

 

BofA: Tahvil ve hisse senedi fonlarına yatırımlar sürüyor

 

David Rosenberg: Hisse senedi rallisinin benzini bitmek üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir04 Haziran 2024 22:47

    Stokçu melunlar 18 ay içinde ağa babaları bankaların kasalarına gaçicekler 1970 te,1980 lerde,1994 te,2002 de bunlar HARFİYEN yaptılr.Yılan acıkınca yavrularını yer.Enflasyon yılanını BAŞKAN  ERDOĞAN ezmeye başlayınca bankalar stokçuları İFLAS,KONKODATO VE YANGIN yıanlarına yedirecek