E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Hisse senedi rallisinin benzini bitmek üzere---

David Rosenberg: Hisse senedi rallisinin benzini bitmek üzere

David Rosenberg: Hisse senedi rallisinin benzini bitmek üzere
31 Mayıs 2024 - 11:11 borsagundem.com

Üst düzey ekonomist David Rosenberg, borsa rallisinde sona yaklaşıldığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsa rallisi, gerek Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, gerekse ekonomik veriler nedeniyle ciddi bir geri çekilmenin arifesinde olabilir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, David Rosenberg, kazanç artışının çok yüksek fiyatlara ayak uyduramaması nedeniyle borsadaki yükselişin benzininin tükenmek üzere olduğunu söylüyor.

Ciddi bir düzeltme

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Ekonomist David Rosenberg'e göre, kazanç değerlemeleri tarihsel olarak yüksek seviyelere ulaştığından borsa ciddi bir ‘düzeltme'ye hazırlanıyor.

Son paylaştığı notta Rosenberg, S&P 500'ün geçen yılki yüzde 26'lık yükselişinin boşa gittiği, zira kazanç artışının aynı dönemde yalnızca yüzde 6 oranında arttığı konusunda yatırımcıları uyarıyor. Bu, S&P 500'ün vadeli fiyat/kazanç değerlemesindeki genişlemenin Ekim'deki 18 kat seviyesinden 21 kata kadar uzadığını gösteriyor.

Rosenberg, “Yedi aylık bir süre boyunca bu tür bir hareket, son 30 yılda yalnızca yüzde 5 oranında gerçekleşti. Herkes bunun kazanç odaklı bir borsa olduğundan bahsediyor ancak geçen yıl aslında dört bölümlü çoklu genişleme ve bir bölüm kazanç büyümesi oldu” diye yazıyor.

Kazanç beklentileri de parlak değil

Rosenberg, gelecekteki kazanç beklentilerinin daha iyi görünmediğini ekliyor. S&P 500'ün 2024 yılı hisse başına kazancına ilişkin Wall Street konsensüsü 245 dolar seviyesinde seyrediyor; bu, borsanın yüzde 30'a yakın bir yükseliş gerçekleştirmesinden önce, Ekim ayındaki tahminle aynı seviyeye karşılık geliyor. Rosenberg, “Sadece bu da değil, piyasanın geçen Ekim ayında yükselişe geçmesinden bu yana 2025 kazanç tahminleri, bugün 275 dolar ile yüzde 2'den daha az arttı” diyor.

Hisse senedi değerlemelerindeki artış, hisse senedi risk priminde çöküşe yol açmış durumda; S&P 500'ün kazanç getirisi, yaklaşık yüzde 4,5 olan 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin biraz üzerinde, yüzde 4,8 civarında seyrediyor.

Rosenberg, “Başka bir deyişle, hisse senedi risk primi sıfırlandı. Hisse senedi piyasası o kadar aşırı değerli ki, faiz oranları kontrol edildiğinde fiyat/kazanç çarpanı, tarihsel verilerin gösterdiği seviyenin yüzde 30'dan fazla üzerinde” diyor.

Balon daha da büyüyebilir

Bu, Rosenberg'in sürekli olarak düşüş yönündeki görüşünü güçlendiriyor ancak ekonomist, yüksek değerlemelerin tek başına borsanın buradan daha yüksek seviyelere çıkamayacağı anlamına gelmediğini de ekliyor.

Rosenberg, “Bu kesinlikle balonun daha da büyüyemeyeceği anlamına gelmiyor. Ancak bunun, yalnızca 1999-2000 teknoloji çılgınlığını bile aşan devasa bir balon olduğu anlamına geliyor” dedi.

Fundstrat: Borsalar yükseliş için Haziran ayını bekliyor

 

Borsada yükseliş eğilimi güçleniyor

 

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?

 

Wall Street’te bilanço dopinginin etkisi geçti mi?

 

Wall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)