Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa vergisi, takas avantajı ve piyasaların seyri

10 Haziran 2024, 10:47 - -

 

YATIRIM NOTLARIM

Piyasaların dinamikleri

Ah, piyasalar hiç olmadığı kadar temkinli. Adeta her an yeni bir şey olacak da kaçırılabilir telaşı var. İşte bu nedenle faizlerin de yüksek seyri kullanılarak kısa vadeli para piyasaları enstrümanlarına geçenlerin sayısı hiç de az değil.

Borsaya vergi tartışmaları hisse senedi yatırımcılarını usandırmış durumda. Zaten 300-314 dolar bazında gezinen endeksin yukarı gidişini önleyen yeni bir engel de şimdi vergi oldu. Vergi kesinleşmiş görünüyor.

Peki, vergi nelere neden olur?

Vergi hacmi düşürücü etki yapsa da sınırlı olur. Hisse alım satımından on binde 1 ila 3 arasında işlem vergisi, kripto varlıklarda ise yüzde 2 hizmet bedeli alınması öngörülüyor.

Kurumlar hacmin azalmaması için yatırımcılara kolaylık getirmeyi deneyeceklerdir.

Bunun etkilerini biraz daha bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Gelin şimdi son gelişmelere bakalım…

Tahvilde neye bakacağız?

Tahvil piyasasında yabancıların alım yaptığını görüyoruz. Neredeyse 10 haftadır alım yapıyorlar. Ancak son hafta alımları hız kesti. 31 Mayıs haftasında tahvil alımı 94,1 milyon dolarda kaldı. Hatırlayacaksınız; Barclays 21 Mayıs’ta Türk bankalarının tahvilleriyle ilgili tavsiyesini ‘ağırlık artır’a çıkarmıştı. Barclays, EEMEA bölgesi içinde yüksek carry sağlaması sebebiyle Türk bankalarının tahvillerine yönelik tavsiyesini 'orta ağırlık'tan 'ağırlık artır'a yükselmişti.

Geldiğimiz aşamada 10 haftadır tahvilde alım yönünde olan işlem yapan yabancıların bu seyri devam ettirip ettirmeyeceğiniz izleyeceğiz. Bu haftaki alımlar önemli çünkü geçtiğimiz hafta tahvil alımlarının hız kestiğini gördük.

Hisselerde yabancı gidiyor mu?

Mayıs ayında gözlenen yabancı satışı yatırımcı için pek de hoş bir görüntü sergilemiyor. Yabancılar Mayıs ayında 937 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Ah, fiyatlar zaten bu kadar dipte iken bir de yabancının satış yapması yatırımcıları yıldırmış görünüyor.

Peki, fırsatlar yok mu?

Borsada 320-325 dolar güçlü direnç bölgesi ve yukarı bir hareket için bu seviyelerin aşılması önemli olacak.

Son bir ayda borsa ve altında kazançlar eksiye dönmüş durumda. Endeksin getirisi ise yüzde 35,73 oranında.

Altın mı? Getirisi yüzde 19’da kaldı. Tüm gelişmelere rağmen yılbaşından bu yana kazandıran yine borsa…

Son gelişmeleri değerlendirelim….

BIST 100'de 10 bin önemli
BIST 100(#XU100) ile başlayalım…son bir haftada hafta %2,51 geriledi. Yılın başından beri kazandığı %35,73'lük güçlü performansı ise koruyor. Serbest Piyasa Cumhuriyet Altını haftalık bazda yüzde 0,40’lık düşül gösterdi. Yıllık kazanç %19,49 seviyesinde. Dolar ve Euro, çok zayıf hareketler sergiliyorlar.

Altında talep görmeyi sürdürür
Serbest Piyasada Cumhuriyet Altını bu hafta yüzde 0,40 oranında geriledi. 16,191 TL seviyesinde. Kısa vadede zayıf seyirde. Ancak uzun vadede ise yatırımcıların güvenli limanı olma özelliğini koruyor.

Doların sabit ve zayıf seyirde
Amerikan Doları(#USDTRY), haftalık olarak %0.44'lük bir artışla 32.3574 TL'ye çıktı. Yıl geneline bakıldığında %9,79'luk bir yükseliş kaydetti. Bu artış, mevcut yılbaşından bu yana enflasyon oranı %22 ile karşılaştırıldığında, oldukça zayıf. Bu yıl enflasyon altındaki seyri sürer.

Euro güçsüz ve sığ hareket ediyor
Euro(#EURTRY), haftalık bazda %0,39’luk bir değer kazancıyla 35,076 TL'ye yükselmiş olmasına , Yılın başından bu yana %7,12 artış yaşayan Euro güçsüz seyrini sürdürüyor.

HİSSE NOTLARIM:

BIST 100’de en fazla yükselenlere baktığımda iki gıda bir içecek şirketinin öne çıktığını görüyorum.

Haftalık En fazla kazandıranlarda dikkat çeken üç hisse

Ah, hisse notlarımdaki güncel bilgilere bakınca şaşırmamak mümkün değil. Üç hisse öne çıkıyor. Üçünün de kâr büyümeleri çok farklı.

Getirilerine bakınca ise farklılıkları daha net görüyoruz.

Ülker Bisküvi, Tukaş ve Coca Cola İçecek hisseleri arasında Ülker Bisküvi, haftalık %17 getiri ve %348,34 yıllık getiri ile öne çıkıyor. Ayrıca, %243, 11'lik net kâr büyümesi ve 52.21 bedelsiz potansiyeli ile güçlü bir performans sergiliyor.
Öte yandan Tukaş, %3,99 haftalık getiri ve %56,96 yıllık getiri ile daha mütevazı bir büyüme gösterirken, net kâr değişimi %37,71 ile negatif yönde seyrediyor.

Coca Cola İçecek ise %4,86 haftalık getiri ve %231,63 yıllık getiri ile dikkat çekerken, %164,41 bedelsiz potansiyeli ve %48,30 net kâr büyümesi ile sağlam bir finansal duruma sahip.

Kurum Önerilerinden İş Yatırım’ın Öneri Listesinde En Fazla Getiri Öngörülenlere Bakalım…
İş Yatırım 7 hissede %50 üzeri performans öngörüyor. İşte bu hisseler:

Son

düşünceler                                                                                                                                                   

Peki, bu bilgiler ışığında nasıl bir değerlendirme yapmalı?

Ah, bu hafta bayram öncesi takas avantajı var unutmayın. Bu hafta perşembe günü yapacağınız alımların para ve takas işlemlerini 20 Haziran’da ve cuma günü yapacağınız işlemlerin takası ise 21 haziranda gerçekleşecek. Bunu değerlendirmek isteyenler olacaktır. Vergi konusu kafanızı çok kurcalamasın. Piyasalar her zaman işleyişinde bir akar yol oluşturur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • anti kurt borsacı fazla kamil11 Haziran 2024 12:33

    kaçırmışım hemen cek mogan alcam açıkta kalan 1,8 milonumla ne para vurcam göreceniz auhauhauhauhauha 

  • Fatih 10 Haziran 2024 23:44

    Borsada mogan 24 tlden 12 tl düştü bir hisse her gün soluksuz düşermi x hisse 3tavan yapti spk ve borsa müdahale ediyorlar da neden soluksuz düşenler hiseeleri spk veyahut devlet birimleri bunlari kim malipisyona musade ediyorlar kimse bana arz talep dengesi demesin sakın yükselen hisseye müdahale varsa düşene daha cok cok muhahele yapılması lazım olan hep biz küçük yatırımcilar olur zaten

  • Ferhat 10 Haziran 2024 23:44

    Ferhat der ki aracı kurum komisyonundan BSMV alıyorsunuz. Tekrar vergi almanın anlamı var mı. Vergi artırarak hazineyi dolduramazsınız. Büyük balıklar vergi vermiyor. Siz küçük balık peşindesiniz. Adam gibi denetim yapın, vergi kaçıranların iflahını kesin. Dürüst, vergisini aksatmayan insanları bunaltmayın. ikide bir de af da çıkarmayın

  • VS10 Haziran 2024 18:50

    bu halka arzlardaki %30 iskontolu deyip yatırımcıyı soydurup patronun kasasını doldurmalarını sağlayanda yanlış fiyat verende cehennem ateşinde cayır cayır yansın

  • Fatih 10 Haziran 2024 23:49

    Halka arzlar resmen faizsiz krediye döndü halka arzdan parayı topla küçük yatırımcilar dan toplayın parayı borçlarının ödeyin size yatırım yapanlarida EFLASYON bazli paralarını çöp edin taban taban gidin yazıklar olsun bunlara kim imkan veriyorsa resmen soygunculuk nerde yatırımcilar hakkı nerde korunmuyorki yükselen hisse müdahale düşün hisseye piyasa koşulları diyin bide VERGİ CIKTI BAŞIMIZA OLAN BIZLERE OLUYOR

  • ALİ KODUŞ10 Haziran 2024 12:16

    Ben neden risk alayım ki.% 56-60 arasında faiz oranları var iken.