Ana SayfaPiyasaHedef Girişim Sermayesi’nin büyük ‘hedef’leri---

Hedef Girişim Sermayesi’nin büyük ‘hedef’leri

2 / 7
Hedef Girişim Sermayesi’nin büyük ‘hedef’leri
28 Ağustos 2017 - 08:30 www.borsagundem.com

BÜYÜK ÖLÇEKTEKİ ŞİRKETLERİN HALKA ARZININ ÖNÜNÜ AÇACAK BİR MODEL

-Başbakan Yardımcısı Şimşek’in açıkladığı yeni halka arz modeli hakkında düşünceniz nedir? Başarılı olur mu? 

Mehmet Balaban: Ben bu modelin başarılı olacağını düşünüyorum. Finansman giderleri nedeniyle dönem kârı elde edemeyen şirketlerin Borsa İstanbul’da halk arz edilmesinin önünü açan bu tebliğ değişikliği, iki şarta bağlı olacak. Birincisi halka arz sermaye artırımı yolu ile yapılacak ve halka arz kaynağı şirketin mali yapısını güçlendirecek. Finansman yükü yüzünden kar edemeyen şirketler böylelikle vergi sonrası net kar elde etme imkanına kavuşacaklar. 

İkincisi ise, halka arz büyüklüğünün minimum 100 milyon TL ve üzeri olması. Dolayısıyla büyük ölçekteki şirketlerin halka açılmasının önünü açacağı için, kurumsal yatırımcılar ve yabancı yatırımcılar buna ilgi göstereceklerdir. Böylelikle banka kredisi yerine, sermaye piyasalarından kaynak yaratılması planlanıyor. O yüzden bu halka arz modelinin doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.  

-Sizce Anadolu’daki güçlü şirketleri borsaya çekmek için neler yapılmalı? 

Mehmet Balaban: Geçmiş dönemlerde Borsa İstanbul önderliğinde, Türkiye'nin önde gelen altı yüzden fazla şirketi ile birebir görüşme yapıldığını biliyoruz. Bu şirketlere, halka arzın önemi, şirkete katacağı katma değer anlatıldı. Ama buna rağmen geçen dört sene zarfında bu şirketlerden hiçbirinin halka arza başvurmadıklarını görüyoruz. Bu tablo bize sermaye piyasalarının gelişmesi için yeni bir bakış açısına ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Halka açılacak şirketlere vergi teşviki verilmesi ve ilk halka arz edilen şirketler için stratejik teşvik bölgesi kapsamında değerlendirilmesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum.