Ana SayfaPiyasaZorlu Enerji ve İttifak Holding sorusu---

Zorlu Enerji ve İttifak Holding sorusu

1 / 2
Zorlu Enerji ve İttifak Holding sorusu
13 Temmuz 2015 - 11:52 www.borsagundem.com

ZARAR ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR
SORU (1) -
Zorlu Enerji’nin kazandığı ihalelere rağmen hisse üzerinde bir etki yaratmıyor. Elektrik fiyatları yüksek seyretmesine rağmen neden bu hisse fiyatlarına yansımıyor?
Volkan Coşkun

CEVAP
- Şirketler geçekleştirdikleri faaliyetleri esnasında çeşitli siparişler alabilir, ihaleler kazanabilir ve neticesinde anlaşmalar imzalayabilirler. Tüm bu faaliyetlerinin gayesi, gelir elde etmeye yöneliktir. Zaten şirketlerin kuruluş amacı da gelir ve son kertede kâr elde edebilmek ve bunu ortaklarına dağıtabilmektir. Bu yönü ile şirketlerin gelir getirici faaliyetlerinin bulunduğunu öğrenmek firmanın doğru yolda olduğu sonucuna varmaya götürecek bir ön veri olarak görülebilir. Ancak asıl önemli olan elde edilen gelirin, firmanın büyüklüğü açısından yeterli olup olmadığı ve bunu kâra dönüştürüp dönüştüremediğidir.  
Bu değerlendirme Zorlu Enerji için de geçerlidir. Şirketin geçmiş yıl verilerine baktığımızda her ne kadar girdiği hatta kazandığı ihalelerden bahsedilse de satış gelirlerini artıramadığını görebiliyoruz. Şirket son beş yılın dördünde zarar etti. 2015 yılı ilk çeyrek bilançosunda da zarar devam ediyor. Aynı performansın sürmesi halinde yıl sonunda da zarar etme ihtimali hayli yüksek. Diğer taraftan dolar bazlı verilere göre incelendiğinde hissenin fiyatı halka arz edildiği 2000 yılındaki değerinin altında bulunuyor. Aradan geçen süre zarfında hisse inişli çıkışlı bir seyir izlerken şimdilerde dolar bazlı verilerle dip seviyelerinde bulunuyor. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin kısa vadeli yükümlülükleri dönem varlıklarının üzerinde bulunması dikkat çeken bir diğer nokta. Mevcut veriler göz önünde bulundurulduğunda şirket zarar üreten yapıdan kurtulamadığı sürece istikrarlı bir çıkış sergilemesi beklenmemeli.    

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)