E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD seçimleri borsaları nasıl etkileyecek?---

ABD seçimleri borsaları nasıl etkileyecek?

ABD seçimleri borsaları nasıl etkileyecek?
22 Mart 2024 - 15:51 borsagundem.com

ABD kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. İsviçre bankası UBS seçim sonucu ortaya çıkabilecek 4 senaryonun piyasalara yönelik olası etkilerini ele aldı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası UBS kasım ayındaki ABD başkanlık seçimi sonuçlarına dair olası senaryoları ele aldı. ABD seçimlerinde eski başkan Donald Trump ile ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray için bir kez daha mücadele edecek.

Business Insider’ın haberine göre UBS’ten yapılan açıklamada “İki başkan adayı tarafından ilan edilen politikalardaki birbirleriyle keskin bir biçimde zıt olmasından kaynaklanan önemli piyasa etkileri var. Yatırımcılar için en iyi biçimdeki portföy inşasının apolitik olarak yapılaması gerektiğini hatırlatmak zorunda olsak da önümüzdeki sekiz ayın son derece dikkat dağıtıcı olmasını muhtemel görüyoruz” denildi.

Ancak hisse senetlerinin seçimlere nasıl tepki vereceği sadece kazanan adaya göre değil aynı zamanda ABD’nin iki büyük partisinin Kongre’yi nasıl kontrol edeceğiyle de ilişkili olacak. Başkan adayları ne kadar iddialı olursa olsun ne Biden ne de Trump ABD Kongresi’nin desteğini almadan gündemlerini sonuna kadar hayata geçiremeyecek.

Insider’ın haberinde UBS’in seçimlerden çıkabilecek dört olası sonuca ilişkin değerlendirmeleri açıklanıyor:

1. Demokratların zaferini ilan eder

Demokratların hem ABD Kongresi’ni hem de başkanlık seçimlerini kazanması muhtemelen hisse senetleri için kötü haber anlamı taşıyor. Zira UBS öngörülerine göre bu senaryo kurumsal vergilerin yükseltilmesi ihtimalini artırıyor.

Biden yönetiminin yakın zamanda yayınladığı 2025 bütçe teklifine göre, milyarderler için asgari gelir vergisi tekliflerinin yanı sıra kurumlar vergisi oranı %28'e yükselecek.

UBS, "2017'deki bazı kişisel vergi indirimlerinin sona ermesi, tüketici harcamaları üzerinde de küçük bir engel olabilir" denildi ve Trump döneminde yürürlüğe giren vergi revizyonuna atıfta bulundu. UBS analistleri "Bazı sektörlerde mevzuat baskılar artabilir, ancak bu genellikle statükonun bir uzantısı olacaktır” açıklamasına yer verildi.

2. Biden kazanır, Kongre bölünür

Söz konusu senaryo günümüzün ABD yönetimine oldukça benziyor. Dolayısıyla UBS bu ihtimalin piyasalar üzerinde bir etki yaratacağını düşünmüyor. Bu senaryoda Biden’ın önerdiği değişikliklerin Kongre’den geçmesi çok daha zor olacak. ABD Başkanı başkanlık kararnamelerine ve mevzuat düzenlemelerine daha fazla ağırlık vermek zorunda kalacak.

3. Cumhuriyetçiler zaferini ilan eder

Cumhuriyetçilerin hem Beyaz Saray’ı hem de Kongre’yi kontrol altına alması muhtemelen 2017’deki vergi indirimlerinin uzatılması ve kurumlar vergisi oranının daha da düşürülmesi ile sonuçlanacak. Trump yönetimi muhtemelen bunu finanse etmek için Biden’ın Enflasyonu Azaltma Yasası kapsamındaki yeşil enerji hükümlerini kullanacak.

Vergilerde ve regülasyonlarda bir geri çekilme hisse senetlerini bir miktar artıracak olsa da Trump’ın ticaret politikaları borsalardan elde edilecek getirileri sınırlayabilir. Trump göreve gelmesi halinde tüm ithalat ürünleri için %10 tarife ve Çin sevkiyatlarında %60’lık tarife uygulamayı planladığını açıkladı.

Söz konusu plan enflasyonun yeniden artmasının yanı sıra daha sıkı bir faiz rejimi anlamına geliyor ve yatırımcıların cesaretini kırıyor.

4. Trump kazanır, Kongre bölünür

Bu senaryoda Cumhuriyetçilerin Kongre aracılığıyla vergi ve mali değişiklikleri başarılı bir şekilde takip edememesi muhtemeldir. Finansal piyasalar destek rüzgarlarından daha az faydalanacaktır. Ancak regülasyonlar yine de Biden dönemine göre daha gevşek olacaktır.

UBS analistlerine göre bu senaryoda Trump ABD Kongresi desteği olmasa bile tarifeleri uygulamakta özgür olacaktır. Dolayısıyla bir önceki senaryoda bahsi geçen riskler bu senaryo için de mümkün.

Biden'dan Fed yorumu: Daha da düşecek...

 

Küçük sermayeli hisselerde dev ralli yaklaşıyor

 

FED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI22 Mart 2024 17:05

    ABD ve AB borsalarının  durumlarını vahim olarak görmekteyim.Bizim borsaya hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Benim endişem yoktur iki ay kar satışları gelecektir.Fakat yılsonuda yabancıların gelmesi ile endeks 30 000 olacağını düşünmekteyim.