E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAnalistler FED’den faiz indirimi beklemiyor---

Analistler FED’den faiz indirimi beklemiyor

Analistler FED’den faiz indirimi beklemiyor
11 Haziran 2024 - 15:12 borsagundem.com

Piyasalar 2024’ün başından bu yana FED’in politika faizlerini ne zaman indireceğini tartıştı. Ancak ünlü borsa analistleri FED’in 2024 yılı boyunca faizleri indirmemesi gerektiğini savunuyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçen hafta yayınlanan istihdam rapor temmuz ayında bir faiz indirimi ihtimalini neredeyse reddediyor. Bazı analistlerse bunu bir adım daha ileri götürüyor ve 2024 takvim yılında hiçbir faiz indirimi beklemediklerini açıklıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre 2024 başında piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yedi kez çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağını öngörüyordu. Ancak yapışkan enflasyon ve ABD ekonomisinin beklenenden daha dayanıklı kalması faiz indirimlerinin ötelenmesine sebep oldu.

Vadeli piyasalardaki yatırımcılar mevcut tabloyu değerlendirirken yıl boyunca en az bir 25 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını öngörüyor. Ancak Insider’ın haberine göre bazı analistlerin öngörüleri piyasaların beklentilerinden bile daha karamsar.

RBC Capital Markets ABD Hisse Senetleri Strateji Başkanı Lori Carlvanisa’ya göre tek bir faiz indirimi bile çok fazla olacak. Calvanisa Bloomberg’deki açıklamasında hisse senetleri piyasalarının daha serbest para politikası tahmini etrafında fiyatlanması nedeniyle FED harekete geçmezse borsaların düşüşe geçebileceğini söyledi.

Calvanisa faizlerin düşmediği, enflasyonun beklenenden daha yapışkan kaldığı ve ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yüksek seviyelerde tutunduğu bir senaryoda S&P 500 Endeksi’nin 4.900 puana kadar düşebileceğini söyledi. Söz konusu puan endeksin mevcut konumundan %8,5 düşeceği anlamını taşıyor.

Ancak faizlerin beklenenden uzun süre yüksek tutulmasının da sebepleri bulunuyor.

Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni konuyla ilgili verdiği bir demeçte FED’in “tatile çıkması” ve faiz oranlarının 2024’e kadar değiştirmemesi gerektiğini söyledi. Yardeni’ye göre Amerikan merkez bankası faizlerin olması gereken yerde normalleştirmeyi başardı ve bunu ekonomiye zarar vermeden gerçekleştirdi.

Yardeni Research’ün Başkanı, “Gidip faiz oranlarını gereksiz yere düşürürlerse 1990’ların sonlarında gördüğümüz gibi borsada bir erime yaşayabilirler ve bu da başka sorunlar yaratabilir” açıklamasında bulundu. Ünlü borsa uzmanı yüzyılın başındaki dotcom balonuna işaret etti.

Yardeni piyasaların önümüzdeki 12 ay içerisinde bir veya iki faiz indirimi bekleyebileceğini ancak bu indirimlerin yıl sonuna kadar gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Bu arada Catalyst Capital’dan David Miller da FED’in 2024’te faiz oranlarının düşürülmemesi gerektiğini savunuyor ve olası bir faiz indiriminin enflasyonun daha da yükselmesine yol açacağını öne sürüyor.

Elbette tartışmanın diğer kanadında olan analistler de var.

Moody Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandioranlar ne kadar uzun süre yüksek kalırsa ekonomide bir şeylerin kırılma şansının da o kadar yüksek olduğunu söyledi.

Zandi Bloomberg’deki açıklamasında, “Aklımda sistemin bir motor olduğu imajı var ve bu motor yüksek faiz oranlarının stresi altında muazzam bir şekilde sallanıyor. Şimdiye kadar küçük bir koli bandı gibi FED ve bankacılık düzenleyicilerinden biraz yardım aldı. Ancak bu ne kadar süreyle ve niçin devam edecek? Bunu neden yapsınlar ki?” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te

 

Küresel piyasalarda temkinli seyir

 

Ünlü yatırımcıdan tahvil analizi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)