E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır düşüşe geçti---

Bakır düşüşe geçti

Bakır düşüşe geçti
18 Kasım 2013 - 14:01 borsagundem.com

Bakır, büyük yatırımcıların beklentilerinin aşağıya dönmesi ile birlikte değer kaybetti

Bakır Londra'da, hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin son iki ayda ilk kez aşağı beklentiye dönmeleri ve yatırımcıların hisse senedi piyasalarından daha iyi getiri elde etmelerinin ardından, son üç günde ilk kez değer kaybetti.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, spekülatörler, 12 Kasım'da biten haftada, fiyatların düşeceği beklentisi ile açılan kontrat sayısının yükseliş beklentisi ile açılanların 8,117 kontrat üzerinde çıkması ile birlikte, bakır için bekleyişlerini düşüşe çevirdi. Böylelikle yatırımcılar 17 Ekim'den bu yana ilk kez kısa pozisyon toplamını uzun pozisyon toplamının üzerine çıkardı.

Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, bugünkü raporuında, "Para yöneticileri, bakırda net uzun pozisyonlarını önemli ölçüde düşürdü ve bu düşüşü üçüncü haftaya taşıdı," dedi ve "Raporlama tarihi olan 12 Kasım'dan bu yana fiyat düşüşleri, spekülatif finansal yatırımcılar tarafında, geri çekilmenin daha da sürebileceğini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 11:00'de, ton başına 6,995 dolara geldi. Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 kayıpla pound başına 3.176 dolara indi. New York'ta işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 19 altındaydı.

Fed Başkan adayı Janet Yellen, geçen hafta yaptığı konuşmada, ABD ekonomisi daha da iyileşene kadar, Fed'in teşvikleri sürdürmesini istediğini söyledi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, geçen hafta rekor seviyeye çıkıp son dört haftanın en büyük kazancını gerçekleştiriken, bakır aynı dönemde yüzde 2.2 kaybetti.

Londra'da Xconnect Trading Ltd. satış müdürü Mark Newson-Smith, "Emtia İşlem Danışmanı (CTA) satış programları bakırın fiyat hareketinde halen baskın konumda," dedi ve "Yellen'ın son yorumları, varlık alımlarının azaltılmasının bir şekilde ortadan kalktığına ilişkin inancı güçlendirdi ve bu da, şimdilik, diğer varlık sınıflarını dışarıda tutarak hisse senetlerine faydalı oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bir günlük bakır borçlanmak için ödenen komisyon bugün ton başına 5.20 dolara yükselerek, 17 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İsmi belirlenemeyen bir şirket, borsa verilerine göre, 14 Kasın itibariyle, LME tarafından izlenen bakır stoklarının yüzde 90'ınından fazlasını ve buna ek olarak üç günde vadesi dolacak pozisyonları elinde tuttu.

LME tarafından izlenen bakır stokları, yüzde 0.6 düşerek 448,950 tona indi. Depolardan bakır çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 1 gerileyerek 276,800 tona düştü.

LME'de, çinko, kalay, nikel, aluminyum ve kurşun değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)