E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakırdaki rekor yükseliş devam edecek mi?---

Bakırdaki rekor yükseliş devam edecek mi?

Bakırdaki rekor yükseliş devam edecek mi?
07 Haziran 2024 - 16:04 borsagundem.com

Uzmanlar, bakırdaki boğa koşusunun nedenini Fed'in para politikasına bağlıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok emtiada olduğu gibi bakırda da yükseliş sürüyor. Uzmanlar ise, bu yükselişin arz talep dengesinden kaynaklanmadığı görüşünde.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, arz ve talep temelleri bakırın yüksek yükselişini desteklemeye yetmiyor. Emtia ticareti firması Trafigura'ya göre, emtiadaki devasa boğa koşusu, arz talep temelli bir yükselişten ziyade, faiz indirimi beklentilerinden kaynaklanıyor.

Arz talep temellerinden kopuş

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, şirketin 2024 yarıyıl raporuna eklenen bir notta, baş ekonomist Saad Rahim, fiyatların geçen ay ton başına 11.104,5 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasından çok önce, bakırın düşük stokunun devam eden bir piyasa özelliği olduğuna dikkat çekiyor. Notta, bu veri dikkate alındığında, arz sıkıntısı çeken emtiaya yönelik talep artmasına rağmen bakırın geçen yıl ton başına 8.200 ila 8.600 dolar aralığında kaldığı belirtiliyor.

Notta, ayrıca, Yatırımcılar para politikasının 2024'te gevşeyeceğine ikna olduktan sonra ise bakır fiyatlarının toparlandığını ve yılbaşından bugüne kadarki en yüksek seviyesine gelerek yüzde 28'e yakın artış kaydettiği ifade ediliyor.

Fed ve faiz indirimi olasılığı

Rahim, “Çin'in büyümesi yavaşlasa bile bu dinamik 2024'ün ilk birkaç ayında keskin bir şekilde değişti. Fed'in gelecekte bir dönemde faiz indirimi yapma ihtimali, önceden tahmin edilenden daha geç ve daha az olsa bile, anlatıyı değiştirdi ve yatırım akışları toparlanmaya başladı” diyor.

O günden bu yana geçen aylarda enflasyon ve ekonomik verilerdeki hayal kırıklığı, yatırımcıları Fed'in bu yıl ne kadar faiz indirimi yapabileceğine dair beklentilerini düşürmeye zorladı ancak emtiadaki yükseliş hala devam ediyor. Rahim, bu modelin yalnızca bakıra özel olmadığını, diğer metallerin de 2024 yılında temellerinden koptuğunu söylüyor.

Talep gerilese de stoklar hala sınırlı

Trafigura, köklü bir bakır boğası konumunda ve endüstriyel metalin 2021'de ton başına 15.000 dolara ulaşacağını öngörüyor. Derinleşen arz-talep eşitsizliği göz önüne alındığında, bu, emtia uzmanı Jeff Currie tarafından da paylaşılan bir tahmin olarak öne çıkıyor.

Yeşil enerji altyapısının inşası ve yapay zeka veri merkezlerine yönelik artan ihtiyaç da dahil olmak üzere yeni rüzgarlar da talebi artırıyor.

Bu arada, tedarik beklentileri yakın vadede zayıf görünüyor. Talep zayıflasa bile, çok sayıda geciken veya durdurulan madencilik projesi göz önüne alındığında, stokların kısıtlı olması sorun olmaya devam edeceğe benziyor ve bu da bakır fiyatlarının yeni zirveleri görme ihtimalini artırıyor.

Bakır yeniden 10 bin doların üzerinde

 

Bakır fiyatlarında Çin ve ABD desteği

 

Bakır kazançlarına 'Çin' sınırı

 

UBS'den bakır fiyatlarında 12 bin dolar tahmini

 

Yükselen bakıra 'güçlü dolar' baskısı

 

Yeni petrol bakır mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)