E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar---

Başbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar
29 Mart 2013 - 19:13 borsagundem.com

Başbakan Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu

Çözüm süreci, yeni anayasa, İsrail’in özrü ve ardından gelişen süreç, bölgedeki dengeler, Suriye’deki gelişmeler…Enis Berberoğlu, Taha Akyol, Hande Fırat ve Hakan Çelik soruyor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanıtlıyor.
Kanal D ve CNN Türk ortak yayınındaki programın satırbaşları:
Herkesin gözü kulağı çekilme sürecinde. Nasıl buluyorsunuz. Süreç nasıl gidiyor?
* Gerek Kanal D olarak gerek CNN Türk olarak ilk defa önemli bir değerlendirmeyi size yapıyorum. Biz şu anda süreci başarılı olarak görüyoruz. Medyanın da olumlu yaklaşımlarıyla isabetli gittiğine inanıyorum. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa inanıyorum ki bu süreçte başarılı bir şekilde çıkacağız
* Kamuoyu yaklaşımlarında yüzde 58’lik kabul gördüğünü görüyoruz. Görüşmeler neticesinde de şehit derneklrene vcarıncaya kadar ne olur b işi bitirin diyorlar. Gelişmede de bu olumlu yaklaşımları gördükleri için onlarında da inancının arttığını görüyorum.
* Yıllardır buralarda büyük kayıplar var. Refah, huzur, mutluluk konusunda...
* Biz oraya TL bazında baktığımızda eski rakamla 37 katrilyon yatırım yaptığımız halde bu güzellikler o manevi rahatsızlık dolayısıyla yansımıyor.
*Bütün bunlar halk tarafından seviliyor, ediliyor ancak Yüksekova’da makineler yakılınca oranın huzuru kaçıyor.
* Milli Eğitim Bakanım gezdi ve gördü. Bana Hakkari’de durumun değiştiğini söyledi. Aynı şey Şırnak ile ilgili de geldi.
* Al başkanlığı ver şunu haşa. Bunu söyleyen bir defa bizi anlamamış. Böyle bir şey olsa tüzüğümüze 3 defa vekillik yapan ayrılmak zorunda kalır ilkesini getirmeyiz. Bu ülkede, Cumhurbaşkanını millet seçsin diye milletin isteğine cevap veren biziz.
*Biz başkanlık sistemini niye konuştuk. Tayyip Erdoğan bunu konuşmadı ki. Demirel, merhum Özal da hatta merhum Türkeş de başkanlık sistemini kendi kitabında incelemiştir. Bunu ya okumuyorlar ya da bilmemezlikten geliyorlar.
Taha Akyol'un sorusu: Sürecin iyi geçtiğini söylediniz. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa sünrecin iyi geçeceğini söylediniz. Bunu önlemek için ne yapacaksınız
*Bu işi provake etmek isteyenler var.
*Bir kere Türkiye’nin güçlü olmasını bölgede kimse istemiyor.
* Enis Berberoğlu: Sürece desteğin artması açısından. Karşımızda siyasi hedefine terörle ulaşmaya çalışan bir örgüt var. Bu örgüt ne elde etmek istedeki burada uyum gösteriyor..
* Ben halkıma inanıyorum. Halkımında bize şahsımda inandığına inanıyorum. Zaman her şeyin şahidi olacaktır. Biz buraya geldiğimizde de şahidi olmuştur. Biz bazı şeyleri bir defa her şeye rağmen göğüsledik. Benim siyasette ilkem “Siyaset risktir”. Ekonimi de riskti, hayatta risktir. Yaratan böyle yapmış. Şu anki değil bir önceki MİT müsteşyarım döneminde ada görüşmelerini başlattık.
* Biz bunları yaparken pazarlık yapmadık. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Zaman zaman genel af denilmiştir.Hayır.
* Bizler devlete ait konularda af yetkisi kullanabiliriz. Ancak şehitlerimiz ya da bir maktülün hakkınının afıınnı sağlayamayız. Benim ülkemde inancımızdan gelen yapıda bunu gerektirir.
* Böyle biz af varsa o maktülündür. Uşak’ta bunu söyledim şeriatı mı getireceksin dediler.
* Bizi kalkıp ne karşılığı diyenlere bein marşılık değil güven için yapıloruz. Nedir bu milletimin refahıdır.
* Yoksa bir şey karşşığı olması söz konusu değil.
* Al başkanlığı ver şunu haşa. Bunu söyleyen bir defa bizi anlamamış. Böyle bir şey olsa tüzüğümüze 3 defa vekillik yapan ayrılmak zorunda kalır ilkesini getirmeyiz. Bu ülkede siz Cumhurbaşkanını millet seçsin diye milletin isteğine cevap veren biziz.
* Biz başkanlık sistemini niye konuştuk. Tayyip Erdoğan bunu konuşmadı ki. Demirel, mehrum Özal’da hatta mehrum Türkeş’de başkanlık sistemini kendi kitasına incelemiştir. Bunu ya okumuyorlar ya da bilmemezlikten geliyorlor
* Taha Akyol: Sürecin iyi geçtiğini söylediniz. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa sünrecin iyi geçeceğini söylediniz. Bunu önlemek için ne yapacaksınız
* 1- Bu işi provake etmek isteyenler 2- dışadıra bazı vampirler olabilir.
* Bir kere Türkiye’nin güçlü olmasını bölgede kimse istemiyor.
* Güçlü bir Türkiye’nin eli fakir fukara herkese eli uzanacaktır. Biz geçmişte alan eldik şimdi veren el olduk. Bunların bütün sıkıntısı içerinden bizi nasıl provake ederler. Biz bütün tedbirlirimizi alacağız.
* Dikkat edin ben sürekli söylüyorum. Silahlırın bırakılması. Çünkü silahlı birini görmele acaba dedirttir
* Enis Berberoğlu: Askere o konuda silahlı adam geçerken dokunma gibi bir talimat verilmedi herhalde.
* Hukuk devleti içindeyiz. Onlar geliş gidiş yollarını iyi bilirler.
* Hakan Çelik: Bu bölgede başka aktörler de var. Tarhan ve Bağdat taşların yerinden oydıoğı süreçte engelleyici olabilirler mi?
* Irak’ın kendi içinde bütünlüğü yok. Maliki tek başına bir güç olarak görmüyorum. Irak halkını güç olarak görüyorum. Biz Maliki gibi düşünen bir Irak halkını düşünmüyoruz. Eğer Maliki gibi düşünürlese bu Irak için büyük kayıp olur.
* Halk orada ayaklanıyor. Bir yandan demokrasi diyorsun diğer yandan oyunların içine giriyorsun. Kısa süre içinde Barzani buradaydı.
* İran özellikle süriye konuunda takındığı tavrı kabullenmemiz mümkün değil. Ancak bunun bir sebebi de Rusya ve Çin’in tavrı. Rusya ve Çin bir Suriye’nin avukatı değiliz konusunda sabit olurlarsa Suriye çözüm serücenin içine bizimle Irak’ta girer.
* Berberoğlu: Kuzey Irak bu silah bırakma sürecine ne kadar dahil olakacak. Bir de Enerji Bakanı ile Inak’a gitmek istediğimizde Maliki izin vermedi.. Mevcut rejimde Irak’ı izin vermesi mümkün mü?
* Irak anayasasına göre petrol gelirlerin yüzde 17’i Kuzey Irak’ın.
* Kuzey Irak neden bizimle sözleşme yapma zorunluğu duydu. Maliki Kuzey Irak ile anlaşamadığı için onlara bazı yaptırımlar yaptı. Kuzey Irak’ta o açığını bizimle kapama yoluna gitti. Biz de ticari sözleşme içine girdik.
* Kaldı ki bizim onlarla yapacağımız ticari sözleşmeyi engelleyici bir anayasa maddebi de söz konusu değil. Kuzey Irak yüzde 17’deki hakkını kullyanıyor.
* Taha Akyol: Büyük bir risk aldınz. Bu riski niye aldınız. Silah ortadan kalksın diye. Bir takım açıklamalarda gerilla gititği yerde daha güçlenecek dendi. Türkiye sınırları dışındaki süreç nasıl işleycek. Ya orada silahlanırlarsa.
* Benim ülkemin dışında sorun o ülkenindir.b Irak olmaz zoruda da değil. Belki İran belki Suriye’ye ya da Avrupa’ya gidecek.
* Benim ülkemin hhuzuru önemli. Doğuda ekonomik patlamayı gerçekleştirdiğimiz anda hava değişecektir.
* Oradaki Kürt kardeşim hayata farklı bakacaktır. Dükkanını açıyor para kazanamadan kepenk indir diyorlar. Artık yeni bir hav a buillerde esmeye başlıyacak. Ülkemin entellektüelin bu konuları farklı değerlendirecek. Eğitim değişecek.
* 30 yıl silahla çözmeye çalıştınız. Biz gelin siyasetle çözün diyoruz.
* Doğu şuanda ham. Her yönde orada başlayacak olan yatırımlarla biz sıçrayacağız. Önümüzdeki yıl yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve hemen arkasında genel seçimler var.
* Diyarbakır’da okunan mektup gerçekten uygulamaya girecek olursa Türkiye’nin 2013-2015’i karşılacayağız içindeyim.
* Berberoğlu: Peki bir açıklamamı gelmesi gerekiyor silah bırakılması için
* Ben bu açıklamayı yaptım. Ben söyledim. Şimdi silahın susması deniyor. Ben silahın bırakılması diyorum. Operasyonların durması diyorlar. Sende silah varsa güvenlik görevlisi ne yapacak. Ne anayasa ne de yasa hükümleri buna müsaade eder. Bunun için yasa teklifi ile gelmek yasa bilmemektir
* Hande: Delirtaş Öcalan silah bırkama çağrısı yapmadı dedi. Örgütün orta kademesinde sorun olduğu ve orta kademenin Öcalan ile doğruda teması gerektiği söyleniyor.
* Doğrudan teması kim kuracak. BDP’liler gitti oraya. Onlara da söylendi. Bu noktada ipe un sermek derim ben buna.
* Hande: Takvim var mı. Kabiune üyeleri tarih verdi
* Kabine üyesi arkadaşlarım böyle bir açıklama yaptılarsa hata etmişler. Nasıl takvim açıklayalım.
* Taha Akyol: Öcalan yurtdışındakilere silah bırakın dedi mi
* İmralı dışındakilerin hepsine yaptı.
* Hakan Çelik: Silah neden bırakalım kazandığımız mevzileri tekrar elde edemeyiz diyorlar. Yasal düzenleme olmayacağına göre sürecin en başında duracağına ilişkin bir risk var mı?
* Bütün güvenlik güçlerimiz ile rahavetin içinde değiliz. Günüydoğu’ya dört tabur gidecekse zaten gider. Terör mücadele de raphavete kapılamayız. Terör kazanamaz ve kazandıramaz. Bunu çok iyi bilmeleri lazım. Biz şehit veriyoruyl eyvahllah ama onlarda pisi pisine gidiyor.
* Bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkü bire üç katladı. Bunlar olmasa sire beş olacaktı. Benim Kürt kardeşim de kazancaktı. Bütün yaşananlarda Kürt kardeşimiz Ak Parti’ye gönül verdiyse biz onlarna ayrımcılık yapmadığımız için.
* 30 yıldır duran kan kaybı dursun diye mücadele ediyoruz.
* Enis Berberoğlu: Sayın Başbakan daha önce 90+3 de biter bu mesele tedbiri elden bırakmam demişti. Ne zaman biter bu iş.
* Silah bırakmadan olmaz. Silah bıraklığıdı zaman Türkiye sıçrayacaktır. Bu çok fazla şeyi değiştirecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)