E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının sonuna geldik!---

Boğa piyasasının sonuna geldik!

Boğa piyasasının sonuna geldik!
05 Aralık 2013 - 08:56 borsagundem.com

UniCredit Global Başekonomisti Erik F. Nielsen, piyasalara dair çok önemli açıklamalarda bulundular

Yapı Kredi Portföy,  bu sene dördüncüsünü düzenlediği “2014 Makroekonomik Beklentiler Konferansı”nda UniCredit Global Başekonomisti Erik F. Nielsen’ı ağırladı. Nielsen, konferansta 2014’e ilişkin beklentilerini paylaşırken, “Delice sebebiniz yoksa riskten uzaklaşmazsınız” dedi.

Normalleşme: Global ekonomi iyileşirken karşılaşılacak finansal zorluklar” başlıklı bir sunum yapan  Nielsen dünya ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2.5 seviyesinde büyüyeceğini öngördüklerini belirterek, ”Finansal kriz, temel sorunlar açısından çözülmüş durumda ve global iyileşme yolundayız. Ancak Avrupa’da iyileşmenin daha yavaş ilerleyeceğini düşünüyoruz. Avrupa’da özellikle yatırım tarafında kademeli bir iyileşme olacağına inanıyoruz. İspanya ve İtalya’da istihdam rakamlarındaki iyileşmeyi ise olumlu gelişmeler arasında sayabiliriz” şeklinde konuştu.

Global ekonomi toparlandıkça para politikalarında zorlu süreçler yaşanabileceğine de değinen Nielsen, bu süreçte para politikalarının tepkisinin de kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Nielsen, ayrıca finansal genişleme bittiğinde neler yaşanacağına dair öngörülerde de bulundu. Finansal krizin temel sorunlar açısından çözülmüş durumda ve global iyileşme yolunda olunduğuna dikkat çeken Nielsen,  Avrupa’da iyileşmenin daha yavaş ilerleyeceği görüşünde olduklarını ifade etti. Avrupa’da özellikle yatırım tarafında kademeli bir iyileşme olacağına inandıklarını bildiren Nielsen, İspanya ve İtalya’da istihdam rakamlarındaki iyileşmenin olumlu gelişmeler arasında sayılabileceğini belirtti. Nielsen, Avrupa’daki işsiziliğin yeni işten çıkarmalar nedeniyle değil, katılım oranının yükselmesi nedeniyle yüksek kaldığının altını çizdi. Nielsen, ABD’deki trendin ise bunun tam tersi olduğunu ifade etti. Avrupa’da üç büyük alanda tehlike olduğunu kaydeden Nielsen, iş pazarı, mali ayarlama ve yapısal reformlar alanlarına dikkat çekti.

Boğa piyasasının sonuna geldik

Global ekonomi toparlandıkça para politikalarında zorlu süreçler yaşanabileceğine de değinen Nielsen, bu süreçte para politikalarının tepkisinin de kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. FED, finansal genişlemeyi ne zaman ve hangi hızla bitireceğini tartışırken, Avrupa Merkez Bankası’nın Amerika’daki bu politikanın kendilerine yansımasını nasıl yönetebileceklerinin merak konusu olduğunu dile getirdi.

Krizin büyüklüğü bir afet ortaya çıkardı

Reel ekonomide normalleşme başladığında merkez bankalarının normal şeyler yapmaya başlayacaklarını kaydeden Nielsen, 30 yllık boğa piyasası, sabit getiri piyasasının sonuna gelindiğini ve FED’in normalleşme sürecinde çok dikkatli olmak zorunda olduğunu belirtti. Elinde Alman bundu ya da İngiliz giltlerini bulunduran yatırımcıların tuzağa düştüğünü savunan Nielsen, “Bu piyasalardan uzak durulması şart” dedi.

“Geçmişte güvenli olduğunu düşündüğünüz her şeyi satın” diyen Nielsen, altın, yen, ABD 10 yıllıkları, İsviçre Frangı gibi varlıkların buna dahil olduğunu, bu tür varlıklardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Nielsen, aynı zamanda “Altının enflasyona karşı koruduğu varsayımından da uzak durun. Sonuçta bugün neyin sizi enflasyondan koruduğunu düşünerek para yatırıyorsanız, aslında para kaybediyorsunuzdur” dedi. Krizin büyüklüğünün tamamen bir afet ortaya çıkardığını kaydeden Nielsen, “Parayı neden bütün amacı size zarar vermek olan adamın yanına koymayı sorma zamanı, getiri negatif olacaktır. Delice sebebiniz yoksa riskten uzaklaşmazsınız” diye konuştu.

Euro/dolar alma tavsiyesinde bulunan Nielsen, geçtiğimiz 3 yıl içinde dünya merkez bankalarının elindeki dövizleri eurodan farklı para birimlerine dönüştürdüklerini bildirerek tekrar euroya dönme talebinin devam edeceğini savundu. Nielsen, euro/dolar paritesini gelecek sene sonunda 1.40’larda görmeyi beklediğini, Avrupa’daki iyileşme koşullarına bağlı olarak bu rakamın sonraki dönemde 1.47’lere kadar çıkabileceğini de savundu.

FED ocak ya da en geç martta başlar

FED’e ilişkin öngörülerini de paylaşan Nielsen şunları söyledi: “FED tahvil alımlarının azaltımını 9-12 ayda bitmesini bekliyor. FED’in parasal gevşemeyi 6 ayda bitirmesi çok düşük ihtimal. Tahvil alımlarını çok yavaş ve kademeli azaltmasını bekliyorum. Dramatik değişiklik olsa bile bir süre bekleyip öyle devam edeceklerdir” Rakam ya da siyasi koşullara bakarak FED’in yeniden tekrar beklemeyi tercih etmeyeceğini kaydeden Nielson, Ocak ya da en geç Mart ayında FED’in tahvil alımlarında azaltıma gitmesini beklediğini söyledi.

Varlık dağılımını uzun vadeye yayın

Konferansta değerlendirmede bulunan Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Emir Alpay ise, global ekonomide başlayan toparlanmayı yavaş yavaş hissedeceğimizi belirtti.  Alpay, “Normalleşme sürecinde piyasalarda dalgalanmalar yaşanabilir. İyi günler olduğu gibi aynı zamanda piyasalarda hareketin çok olduğu günler de olacak. Piyasalar, FED’den gelecek sinyallere odaklanmış durumda. FED’den net sinyal gelince yatırımcı sepetine hangi ülkeyi koyacağına karar verecek” açıklamasında bulundu. Alpay, “Yatırımcılar daha fazla mevduat ve sabit getirili ürünlere yöneliyor. Yatırımlara uzun dönemli bakmak lazım. Faize 1 ay vadede bakabilirsiniz ama varlık dağılımını daha uzun vadelere doğru kaydırmakta fayda olacaktır” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)