E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar yaz rallisinin kokusunu aldı---

Boğalar yaz rallisinin kokusunu aldı

Boğalar yaz rallisinin kokusunu aldı
03 Haziran 2024 - 14:41 borsagundem.com

Borsalardaki geleneksel mayıs ayında satışa geçme stratejisi şimdilik başarısızlığa uğramış gibi gözüküyor. ABD’deki kritik başkanlık seçimleri yaklaşırken piyasanın boğaları ise meydan okumayı sürdürüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 Endeksi 2020’den bu yana en güçlü mayıs performansını kaydetti. Geleneksel mayıs ayında satışa geçme stratejisine meydan okuyan yatırımcılar bu güçlü performansın bir yaz rallisine işaret edip etmediğini merak ediyor.

MarketWatch’un haberine göre Ned Davis Research’ün Baş Stratejisti Ed Clissold, “Momentum fiyatları yönlendiriyor ve güçlü bir mayıs ayı iyi bir yaz rallisi olasılığını artırıyor” açıklamasında bulundu.

Elbette enflasyon raporları, istihdam verileri, ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin açıklamaları ve diğer olaylar dahil olmak üzere makroekonomik faktörler piyasa getirilerini etkileyecek. Ancak Clissold’a göre genel tablo oldukça sağlam bir boğa piyasası trendini gösteriyor: “Diğer bir deyişle aksi kanıtlanana kadar bir boğa piyasası var olacak.”

Baş stratejist borsa rallisi devam ederse ABD başkanlık seçimi yıllarında sıklıkla görülen bir modelin görüleceğini de sözlerine ekledi.

Borsagundem.net'in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 mayıs ayında %4,8 yükseldi. Endeks 2009’daki %5,3’lük mayıs ayı performansından bu yana en güçlü mayıs ayını geçirdi. Dow Jones verileri mayıs ayının genellikle S&P 500’ün en zayıf performans gösterdiği ikinci ayı olduğunu gösteriyor. Endeksin mayıs ayı ortalaması %0,1’lik düşüşü işaret ediyor.

Söz konusu zayıf performans aynı zamanda yatırımcıların geleneksel olarak mayıs ayında satışa geçmesini açıklamaya da yardımcı olur. Mayıs ayından kasım ayına kadar olan altı aylık süreç genellikle borsalar için en zayıf dönemdir. Yine de analistler bu fenomenin aşırı derecede basit bir çıkarımla oluşturulduğunu düşünüyor.

Clissold, yakın zamanda yayınladığı bir notta, 1950'den bu yana S&P 500'ün seçim yıllarında 30 Nisan'dan 31 Ekim'e kadar olan süreçte %77,8 ihtimalle yükseldiğini gözlemledi. Seçim yıllarında bu süre zarfında medyan %3,3'lük getiri sağlandığı görüldü.

Borsa uzmanı seçim yarışının muhtemel bir kazananı olmadığı dönemlerinse piyasalara negatif yansıyabileceği konusunda uyarıyor. Clissold’a göre borsalar ABD seçim yıllarındaki en iyi performansını yarışın sonucunun seçimin daha başlarındayken netleştiği dönemlerde gerçekleştiriyor.

Adayların birbirine çok yakın olduğu seçimlerse belirsizlik anlamı taşıyor. Clissold 1996'da, Bill Clinton'ın yeniden seçilmesiyle birlikte, piyasanın sadece ocak ayında bir dip gördüğünü ve tüm yıl için %20,3'lük bir kazanç sağladığını hatırlattı. Buna karşın 2004’te George W. Bush’un yeniden seçildiği sırada ise S&P 500 Endeksi yıl sonuna kadar yalnızca %10,7 yükseldi. Endeks 25 Ekim’e kadar olan süre içerisinde ise %1,5 düşüşteydi.

Bununla birlikte Clissold ne Joe Biden’ın ne de Donald Trump’ın kendi partilerinde ciddi bir rakiple karşılaşmamasına dikkat çekerek bunun yılın başında piyasalardaki belirsizlik duygusunu sınırlamış olabileceğini söyledi.

Elbette tarihsel göstergeler yatırımcılara bir noktaya kadar yardımcı olabilir. Zira 2024’ün diğer seçim yıllarına göre benzersiz bir biçimde gerçekleştiğini de görmezden gelmemek gerekiyor. Geçtiğimiz hafta perşembe günü itibariyle Trump ceza davasıyla karşı karşıya kalan ve bir suçtan hüküm giyen ilk eski başkan oldu.

Mahkeme kararının Trump’ın seçilmesi ihtimaline zarar verip vermeyeceği belli değil. Bu arada, Biden ve Trump arasında beklenen yarış, 1956'dan bu yana Demokrat ve Cumhuriyetçi adayların ilk rövanşı olacak ve 1892'den bu yana ilk kez eski bir başkan ve görevdeki bir başkanla Beyaz Saray için yarışacak.

Clisold, mayıs ayında satış stratejisinin, başkanlık döngüsünden bağımsız olarak son yıllarda iyi bir performans göstermediğini belirtti. 2012'den bu yana, S&P 500 12 mayıs ayının 10’unda medyan %3’le yükseldi. Ancak bu tablo yatırımcıların 1950'ye kadar uzanan verilerde gösterilen fenomeni görmezden gelmeleri gerektiği anlamına gelmiyor.

Interactive Brokers'ın Baş Stratejisti Steve Sosnick, konuyla ilgili paylaştığı bir notta, bu ayki yükselişin sonrasında mayıs ayında satışa geçme stratejisini tartışmalı hale gelip gelmediğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Sosnick, “Son aylarda duyduğum en popüler sözlerden biri mayıs ayında satışa geçmenin bu yıl işe yaramadığı. Gerçekten de şu ana kadar işe yaramadı gibi görünüyor. Ama gerçekten bildiğimiz olansa nisan ayında satışa geçmenin işe yaramadığı. Mayıs ayında satışa geçmenin faydalı olup olmadığını ise en erken haziran ayında görebileceğiz” uyarısında bulundu.

Fundstrat: İstihdam raporundan önceki düşüşleri satın alın

 

Pahalı hisseler yatırımcının iştahını kesmedi

 

Boğa piyasası başlangıç aşamasında mı?

 

JPMorgan ve Morgan Stanley stratejistlerinde fikir ayrılığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)