E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası başlangıç aşamasında mı?---

Boğa piyasası başlangıç aşamasında mı?

Boğa piyasası başlangıç aşamasında mı?
03 Haziran 2024 - 11:45 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarında rallinin devam edeceğine dair beklentide yatırımcı davranışı da önemli bir değişken olarak öne çıkıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları yükselişte olsa da yatırımcı davranışındaki kırılganlık, boğa piyasasının henüz başlangıç aşamasında olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasaları yükselişte ancak yatırımcı davranışı ‘kırılgan’ seyrediyor. Bu, boğa piyasasının hâlâ başlangıç ​​aşamasında olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

FOMO henüz devreye girmedi

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, Morgan Stanley'den Andrew Slimmon, 'FOMO'nun henüz devreye girmemesi nedeniyle boğa piyasasının hala erken aşamada olduğunu söylüyor.

ABD borsaları yeni bir aya girdi. Yükseliş eğilimi gösteren yatırımcılar enflasyon ve yüksek faiz oranlarına ilişkin süregelen endişelerin üstesinden gelmeye çalışıyor. S&P 500 Endeksi Cuma gününü 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin artmasıyla haftalık bazda düşüşle tamamladı ve endeksin Mayıs ayındaki yüzde 4,8'lik yükselişine yardımcı olan art arda beş haftalık ilerleme sonlandı. Endeks, 2024'te şu ana kadar yüzde 10,6 oranında artış gösterdi.

Morgan Stanley Investment Management'ın ABD hisse senetleri kıdemli portföy yöneticisi Andrew Slimmon, “Hisse senetleri için henüz erken bir dönem. Kaçırma korkusu açıkça henüz ortaya çıkmadı” diyor ve birçok yatırımcının kenarda oturup izlemekten son derece memnun olduğunu, zira para piyasası fonları gibi nakit benzeri menkul kıymetlerden yüzde 5'ten fazla getiri elde ettiklerini açıklıyor.

Slimmon'a göre, büyük göstergelerin Mayıs ayında rekor seviyelere tırmanmasının ardından ABD hisse senetlerinin daha gideceği hareket alanı varken, FOMO’ya kapılmak istemeyen yatırımcılar S&P 500'ün 2024'te bir yıl daha çift haneli yüzde artışlar görene kadar devreye girmeyebilir. Slimmon, S&P 500'ün bu yılın ortalarında yükselişler görebileceğini ve bunun hisse senetlerine olan ilgiyi bugünkünden daha fazla artırabileceğini öne sürüyor.

Bu arada yatırımcıların davranışları da Slimmon’a göre 'çok kırılgan’. Slimmon, yatırımcıların, şimdilik, büyük kazançları kaçırmaktan ziyade, boğa piyasasının ilk aşamalarında tipik bir durum olan hisse senetlerinde para kaybetmekten daha fazla endişeli göründüklerini söylüyor.

Enflasyon verilerinin etkisi

Yatırımcıların enflasyona ilişkin yeni verileri Fed'in tercih ettiği göstergeden değerlendirmesiyle ABD hisse senetleri Cuma günü inişli çıkışlı bir seyir izledi. S&P 500 öğleden sonra dramatik bir dönüş yaparak günlük kayıplarını tersine çevirdi ve sağlam bir kazanç elde etti; ancak bu, endeksin haftalık düşüşünü silecek kadar büyük değildi.

Slimmon, 2024'te ABD hisse senetleri için bir başka ‘iyi yıl' olmasının, piyasada çok fazla risk olduğuna dair katı görüşün yumuşmaya başlamasıyla mümkün olabileceğini belirtiyor.

ABD borsaları Ekim ayındaki 52 haftanın en düşük seviyesinden güçlü bir yükselişe geçti. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, S&P 500 Cuma gününü 21 Mayıs'taki rekor kapanışının sadece yüzde 0,8 oranında altında ve 27 Ekim'den bu yana yüzde 28 oranında artışla 5.277,51 pua seviyesinde tamamladı.

'Mükemmel' kazanç sezonu

LPL Financial'ın baş sermaye stratejisti Jeff Buchbinder ise paylaştığı notta, “İlk çeyrek kazanç sezonu mükemmeldi. Kurumsal Amerika, hisse senedi değerlemeleri güçlü bir yükselişin ardından daha da yükseldiğinde ve düşük faiz oranlarından pek fazla destek alamadığında, ihtiyaç duyduğu zamanda başarılı oldu” diye yazıyor.

Slimmon'a göre de şirketlerin kazançları bu yıl beklenenden daha güçlü geldi ve bu da analistlerin 2024 ve 2025 için tahminlerini yükseltmesine neden oldu. Bu, ABD ekonomisinin yavaşlama işaretleri göstermesine rağmen Ekonomik Analiz Bürosu'nun 30 Mayıs'ta revize edilmiş tahminine göre gerçek gayri safi yurt içi hasılanın ilk çeyrekte yıllık yüzde 1,3 oranında arttığını bildirmesiyle gerçekleşti. Bu artış, dördüncü çeyrekteki yıllık yüzde 3,4’lük büyüme oranından ise daha düşük kaldı.

Ancak ABD borsasına bakan FactSet kıdemli kazanç analisti John Butters, paylaştığı notta, “Nisan ve Mayıs aylarında analistlerin S&P 500'ün ikinci çeyrekteki hisse başına kazancına ilişkin toplam tahminlerini gerçekten artırdığını” ifade ediyor. S&P 500'ün ikinci çeyreğe ilişkin tahmininin 31 Mart'tan bu yana yüzde 0,3 oranında artarak 30 Mayıs'ta 59,43 dolara yükseldiğini söyleyen Butters, “İkinci çeyrek, 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana bir çeyreğin ilk iki ayında aşağıdan yukarıya hisse başına kazanç tahmininin ikinci kez arttığına işaret etti” diyor. Butters, ayrıca, S&P 500'ün yıllık bazda 2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek kazanç artış oranını bildirdiğini de ekliyor.

'Seçici' tüketici

Wealth Enhancement Group'un baş yatırım yetkilisi ve daha önce BlackRock'ta çoklu varlık stratejileri ekibi için gelir yatırımı başkanı olarak çalışmış olan Michael Fredericks'e göre, düşük gelirli tüketiciler üzerinde stres işaretleri olmasına rağmen ekonomik ortam ‘olumlu’ olmayı sürdürüyor .

Tüketiciler, ABD ekonomisinin önemli bir itici gücü olma niteliği taşıyor; yatırımcılar, 2022'deki zirvesinden önemli ölçüde gerileyen enflasyon karşısında harcama alışkanlıklarına yakından dikkat ediyor.

Fredericks, “Enflasyon konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydediyoruz. Genel olarak işler doğru yönde ilerliyor. Stagflasyon senaryosu olasılığı da azalmış görünüyor” şeklinde konuşuyor.

Slimmon'a göre ise 'tüketici zayıflamıyor’ ancak alışveriş yapanlar paralarını nereye harcayacakları konusunda ‘daha seçici’ davranıyor. Slimmon, “Sadece fiyat artışlarına karşı geri çekiliyorlar ve bu enflasyonun düşmesi için iyi bir şey” diyor.

Fed faiz indirimine gidecek mi?

ABD hisse senetleri yıla harika bir başlangıç yaptı ve Fredericks, bu yıl Fed'in faiz indirimine ilişkin beklentilerdeki büyük değişim dikkate alındığında bunun kendisini biraz şaşırttığını söylüyor.

Yatırımcılar, 2024'ün başlarında Fed'in bu yıl yedi keze kadar faiz indirimi yapabileceğini tahmin ederken şimdiki beklentiler sadece tek bir faiz indirimi olabileceği yönünde. Ancak Fredericks, yatırımcıların Fed'in 2024'te çok farklı bir faiz rotası izlemesine rağmen borsanın ‘dayanıklı' olduğunun altını çiziyor.

DoubleLine'ın yatırımdan sorumlu başkan yardımcısı Jeffrey Sherman ise, “ABD faiz piyasasındaki oynaklık, enflasyon okumalarındaki oynaklıkla yüksek oranda ilişkili” diyor ve enflasyonun düşüşünde önemli ilerleme gördükten sonra piyasanın 2023'ün sonlarında Fed'in faiz indirimi ihtimali konusunda 'baş döndürdüğünü’ ekliyor.

“Daha sonra, bu yılın başındaki yapışkan enflasyon okumaları tahvil piyasasındaki faiz oranlarının yükselmesine neden oldu” diyen Sherman ise, “Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru aşağı çekmek için biraz daha zamana ihtiyacı olacak. Bu zaman yatırımcıların biraz gergin olacağı anlamına geliyor” diye ekliyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, geçen hafta 10 yıllık Hazine tahvil getirisi artış göstererek Cuma gününü yıl için yaklaşık 65 baz puan artışla yüzde 4,512 seviyesinde tamamladı. Yine de 10 yıllık faiz oranı Mayıs ayında yaklaşık 17 baz puan geriledi.

Yumuşak iniş senaryosu ve tahvil piyasası

Cornell Üniversitesi'nde kıdemli ekonomi danışmanı Erica Groshen ise,”Şu anda ABD ekonomisi için yumuşak inişin bir versiyonuna sahip gibi görünüyoruz” diyor ancak yumuşak inişlerin ekonomi tarihinin yaygın bir özelliği olmadığı konusunda uyarıyor ve Fed'in böyle bir senaryo oluşturmak için sahip olduğu araçların çok kesin olmadığını ekliyor.

Bu arada Slimmon, yaz boyunca enflasyon okumalarının iyileşmesinin durabileceğinden endişe duyduğunu, bunun da potansiyel olarak yatırımcıları Fed'in gösterge faiz oranını düşürmeye ne kadar erken başlayabileceğine dair beklentilerini artırmaya teşvik edebileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak tahvil piyasasındaki faiz oranlarının yükselme riski var ve Slimmon bunun borsayı ‘sinirlendirebileceğini' ve Nisan ayında görülenden daha büyük bir geri çekilmeye yol açabileceğini ifade ediyor ve ekliyor: “Fakat günün sonunda bu, boğa piyasasında bir gerilemedir ve bence borsalar yükselmeye devam edecek.”

Wall Street boğaları beklemekten sıkıldı

 

UBS yaz aylarında boğa piyasası bekliyor

 

Borsalarda yeni boğa piyasası sinyali

 

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

 

Pahalı hisseler yatırımcının iştahını kesmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)