E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da yeni emir skandalı---

Borsa İstanbul'da yeni emir skandalı

Borsa İstanbul'da yeni emir skandalı
01 Mayıs 2014 - 14:14 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da Tekstilbank ve GSD Holding ile başlayan emir iletimi skandalına, aracı kurum ayrıcalığı da eklendi

Borsa İstanbul'da Tekstilbank'ın satışıyla başlayan emir iletiminde ayrıcalık skandalına bir yenisi daha eklendi. 29 Nisan tarihli 2. seans işlemlerinde GSD Holding pay sırasına gönderilen alım emirlerinde, sadece 3 kurumun işlemi gerçekleşirken, 7 adet alım işleminin 5 tanesinin ise bir aracı kuruma ait olduğu görüldü. Tek seferde gönderilebilecek emir miktarının 100 bin lot olduğu hissede toplam 683.874 adet alım gerçekleşti. Bir aracı kurum tek başına bu alımların 483.784 adedine sahip oldu. Kalan miktar 2 aracı kurum arasında 100'er bin lot olarak paylaşıldı. Yaklaşık 90 aracı kurumun yüzlerce çalışanının, binlerce müşterisi adına gönderdiği emirlerde aynı kurumun ilk sıraları alması brokerlar ve yatırımcı cephesinde tepkilerin doruğa çıkmasına neden oldu.

Yaklaşık 72 milyon lot gibi rekor talebin geldiği hisseye, brokerlar işlem sıralarının italik olması nedeniyle alım emri gönderememişti. Ancak gerçekleşen emirlerden bir tanesinin broker tarafından gönderildiği belirtildi. Bu da sistemin sağlıklı işleyişi bakımından soru işaretlerinin artmasına neden oldu. İşlem sıralarının italik yapılması, alım-satım emirlerinin, tahtanın açıldığı andan itibaren hazırlanıp gönderilmesi anlamına geliyor. Oysa uzaktan erişimle gönderilen emirlerde böyle bir uygulama yapılmıyor. Yani işlem sırası saat 15:00:00'da açılacak bir tahtaya bu saatten önce emir gönderilebiliyor. Brokerler ise borsanın kalbi olan işlem salonunda, emirlerini 15:00:00'dan sonra gönderebiliyor.

Bir aracı kurum tarafından gönderilen emirlerin ilk sıralarda yer alması bir yandan ''bu aracı kuruma ayrıcalık mı uygulanıyor'' sorusunu akla getirirken, bir yandan da Borsa İstanbul'un yazılımının sorgulanmasına neden oldu. Brokerlar ise sorunu ilettikleri yetkililerden FIX-API emirlerinin öncelikli olduğu cevabını aldılar. Bu cevapla sorun iyice büyüdü. FIX-API emirlerinin öncelikli olmasının fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğunu belirten brokerlar bu kez, FIX-API'den gönderilen toplu olarak gönderilen emirlerin bölünüp bölünmediğini sorgulamaya başladılar. Brokerlar sistemin merkezi olan Borsa İstanbul'un işlem salonunda GSD Holding'e, tek seferde maksimum 100 bin lot emir gönderebilirken, uzaktan erişimle milyonlarca lot aynı anda gönderilebiliyor. Gönderilen bu emirler de, maksimum lot miktarına bölünerek tek tek sisteme iletiliyor. İletilen emirler, her kuruma sıralı olarak dağıtılıyor. Ancak bu kez tek bir aracı kurumun 5 adet emri ilk sıralarda yer aldı. Borsada işlem yapan brokerlar, bunun daha öncede çeşitli tahtalarda defalarca yaşandığını tespit ettiklerini, ancak sorunun çözülmediğini belirtti. Yetkililer ise yaşanan problemlerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. 

Bununla birlikte FIX-API'nin bütün aracı kurumlar tarafından kullanılmadığını belirten brokerlar, gönderilen emirlerde ilk sıralara düşen emirlerinin de gerçekleştirilmediğini iddia etti. Yatırımcıların ve brokerların tepkisini çeken uygulamaya öncelik tanınmasının, hiçbir makul açıklamasının olmadığı belirtiliyor. 

Tekstilbank ve GSD Holding işlem sıraları, satış açıklamasının gelmesiyle birlikte, şirketlerden gelen talep üzerine 2. seans başında kapatılmış, saat 15:00:00'da tekrar açılmıştı. Brokerlar ''italik'' olan tahtalara emir gönderememişti. 



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sorunlu16 Mayıs 2014 13:17

    Arkadaşlar seans kapanınca saat kaçta emir verebiliyoruz? İş Bankası'nda 17:30 ile 18:15 arası emir giremiyorum.

  • halil02 Mayıs 2014 13:14

    Ne yani burdaki kurumlar daha önceden habermi almış.. Hiç inandırıcı değil . Borsa açılış gongu çalarçalmaz göndermişler alışı..Helal olsun hızlı brokerlara..

  • Emir kaybı kaç defa başıma geldi02 Mayıs 2014 13:00

    daha önce emir sıralaması ve sırası gelen emrin işlem görmemesi konusu ile 3-4 defa karşılaştım.Bunun için 3 tane aracı kurum değiştirdim. Düşünün emir yazıyorum saati dakkası saniyesi belli , bekleyen emirlerde görüyorsunuz sonra tıkır tıkır benim emirden öncekiler gidiyor tam benim emre sıra geliyor emir bir anda yok olduğu gibi satışta yapılmıyor.Bununla ilgili SPK ya da şikayet maili yazdım fakat hiç faydası olmadı. Şimdi bana kimse bist'in dolandırıcılık yeri olmadığına inandıramaz. Hertürlü dalavere var , aracı kurumların yan pozisyon alması , lot sayımları , aklınıza gelecek her hile var. Burası borsa değil burası güçsüz olanın parasının dolandırıldığı yerdir o kadar. Yazıklar olsun. Aktiften al sat yapınca ne yapacağını kestiremedikleri için yan pozisyonda alamıyorlar ama herzaman bu işlem ile olmuyor maalesef.zincir emir vercem güvenemiyorum ne olacak şimdi. Hele kredili mal mı aldın yandın bide kayda değer bir miktar ise aracı kurum anında satıyor bana göre bu adam bu kadar aldı akşam satmak zorunda sende keriz gibi çıkmakta olan tahtanın çıkması bekle nerdeee. senin etli lokman için tahta geri gidiyor. Arkadaşlar asla etli lokma almayın , parça parça alın alıyorsanız minik minik , tahtaya girdiğiniz farkedilmesin , emir sırasına girmeyin çoğu kez mantarlarsınız. Kredili almayın mantarlarsınız bu önerilerim uzar uzar gider. Yani bu şimdi borsa mı hadi ordan hadi ordan...Allah çoluk çocuğundan çıkarsın hile yaparak paraları çalanların.Bunun adı borsa değildir dolandırılılığın borsa kaftanı giydirilmiş versiyonudur.

  • APİ02 Mayıs 2014 12:08

    2 ayri api ye evet ama tüm sistemleri fixapi ile donatırsın her firma aynı anda aynı hızla ulaşır hiç bir sorun kalmaz yoksa ..

  • FIX Teknisyeni02 Mayıs 2014 10:32

    Bir sistemde 2 ayrı API varsa bunların gelen emirlerin eşit zamanda ulaşmasının sağlanması teknik olarak mümkündür. Bunu yapmazsanız Borsanın en önemli ilkesi olan eşitlik ilkesini bozarsınız. o zaman onun adı Borsa olmaz.

  • arada kaynıyor ..02 Mayıs 2014 08:28

    bu çok önemli olay arada kaynayacak gözüküyor , her daim bu olayın gündem de tutulması , süratle eşit şekilde emir gönderilmesi sağlanmalıdır .. şimdiden ön sayfadaki yerinden arka sayfalara taşınmış ..yoksa hikaye ...

  • burak02 Mayıs 2014 01:32

    ne finans yatırım menkulden ne de iş bankasından alım yapamadım.fırsat uçtu gitti artık ne fayda

  • as01 Mayıs 2014 23:49

    çok iyi olmuş,ucu bunlara bir defacık dokunurmuş gibi olmuş,bizlerin akşamdan yazdığı emirlere daima sonlara itelenmesine kimsenin gıkı çıkmıyor,daha beter olsunlar,haksızlığa susan dilsiz şeytandır.

  • klgyozede01 Mayıs 2014 22:58

    Bu IMKB, SPK, MB yönetimi devam ettikçe daha bakalım neler görecez. hiç şaşırmadım doğrusu

  • system error01 Mayıs 2014 22:37

    Yenı bır emir ıletımı olan fıxapı,tum aracı kurumların sisteme tamamen adapte olmadı ıle,baslamalıyken Islem lerini erken bıtıren,aracı kurumlar bunun nimetlerinden faydalanıyor,bu eşitlik ılkesıne aykırı,ayrıca bu sistem borsa seans salonundaki ekranlara yuklenmemıs,halıyle sıkıntı çok büyük, bu ıslemler,hıc adıl degıl bence.

  • fix-api rezaleti01 Mayıs 2014 22:15

    Fix -apı denen sistem, emirleri otobandan yolluyor,exapı e-5 den, Broker terminalleri ve uzaktan erişim ise şose yollar gibi ıletıyor,adale

  • yatırımcı01 Mayıs 2014 21:41

    emir önceliği olmazmı hiç.sizde biliyorsunuz daha neler var neler...

  • R emre01 Mayıs 2014 21:14

    bugun cok benzer durumlar sebebiyle amerikan spk'si SEC, amerikan borsasina 4.5 milyon usd ceza yazdi.

  • Mert Kaan01 Mayıs 2014 21:02

    Önceleri ykyatırımda internet bankacılığında işlem yaparken iki gün lük alış veya satış emri veriyordum.Şimdi Halk yatırımda yapıyorum burada yalnız bir gün alış yada satış yapılıyor.Sorun buradan doğabilir.

  • fatih01 Mayıs 2014 20:56

    MAKSIMUM lot mİKTarnı 10.000 lota düşürürsün o gün o hisse için 100.000 değil 10.000 yaparsın küçük yatırımcı 10.000 lot hisse alabilir. çünkü 100.000 lot gönderenlere de ilk eTAPDA 10.000 LOT gelecek böylelikle sıradaki her insana 10000 lot hissesi gelecek aDİL DÜZEN böyle olur yoksa ZATEN ZENGİN olanlara sistem 480.000 lot almasını sağlıyor anlayan mesaj gitmiştir.

  • cabbar01 Mayıs 2014 20:13

    seans bitiminde satış emri giriyorum hisse adının önemi yok en az 350 000 lot sonra bizim emir ancak gidiyor. bunu bir kaç defa yaşadım, araştırdım kimse cevabını veremedi. cevaplayanlar ise bir kaç gün önceden senden önce emir verilmiştir oldu. külahıma anlat.

  • pala01 Mayıs 2014 18:18

    Hızlı kovboy kazanmış.

  • mehmet çamoğlu01 Mayıs 2014 17:08

    eee zaten kendileri almıştır hisseyi ne olacak ! satış garanti 10 da tavan yapar hisse yaşşa sen bol kazançlar spk uyuma !!