E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Fed’in güvercin melodisi borsa rallisi için yeterli---

Ed Yardeni: Fed’in güvercin melodisi borsa rallisi için yeterli

Ed Yardeni: Fed’in güvercin melodisi borsa rallisi için yeterli
07 Haziran 2024 - 13:42 borsagundem.com

ABD’de yatırımcıların odağında Fed ve faiz indirimi olasılıkları olsa da borsada yükseliş devam ediyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsa yatırımcılarının en büyük beklentisi Fed’in faizleri indirmesi olsa da bazı uzmanlar yükseliş için buna gerek olmayabileceğini söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street gurusu Ed Yardeni, Jerome Powell'ın faiz oranlarını düşürmese de borsada ciddi bir yükselişe yol açabileceğini söylüyor.

Yükseliş ihtimali şu an yüzde 20

Fortune’dan Will Daniel’in haberine göre, yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek haftaki para politikasının toplantısının ardından yapacağı basın toplantısını yakından takip edecek. Enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kalması ve tüketicilerin yüksek borçlanma maliyetlerine karşı büyük ölçüde dirençli olması nedeniyle Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yetkililerinin 12 Haziran'da faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Ancak gelecek hafta yapacağı basın toplantısında sadece birkaç önemli sözle Powell, yatırımcılara yine de bu yıl faiz indirimlerinin yolda olacağına dair umut verebilir ve bu bile borsada yeni bir yükseliş dalgasına yol açabilir. En azından şu anda Yardeni Research'ü yöneten tecrübeli Wall Street stratejisti ve eski Fed ekonomisti Ed Yardeni böyle düşünüyor.

Yardeni şu anda borsada ‘yükseliş’ ihtimalini yüzde 20 olarak görüyor ancak Powell gelecek hafta yapacağı basın toplantısında ‘güvercin bir melodi tutturursa’ bu ihtimalin artıracağına da kesin gözüyle bakıyor.

Ve gerçekten de bunun nedeni hiç de şaşırtıcı değil. Powell, piyasaları tek bir cümleyle hareket ettirme yeteneğini, en ünlüsü Ağustos 2022'de Fed'in Jackson Hole sempozyumunda olmak üzere birçok kez kanıtladı. Powell o konuşmasında, Amerikalılar için acı anlamına gelecek olsa da enflasyonla mücadeleye kendini adadığını ifade etmişti. Yatırımcıların daha agresif faiz artırımlarına yönelmesi nedeniyle bu yorumları, hisse senetlerinin sonraki haftalarda düşmesine neden oldu. Bugün ise piyasalar farklı türde bir sürprizle karşı karşıya olabilir ve bu acı çekmek yerine kazanç sağlayabilir.

Faiz indirimi hata olur

Yine de paylaştığı notta Yardeni, ekonominin yetkililerin umduğu gibi yavaşladığı ve enflasyonun resesyona yol açmadan yavaş yavaş soğumasına olanak sağladığı göz önüne alındığında, Fed'in faiz oranlarını düşürmesi için hiçbir neden olmadığının altını çiziyor.

Yardeni'ye göre ABD, Powell'ın 2022'den bu yana hayalini kurduğu ‘yumuşak iniş'i daha yüksek faiz oranlarıyla da olsa yaşıyor; Wall Street'in yıllardır yanlış tahmin ettiği ‘sert iniş’i değil. Bu, büyümeyi hızlandırmak amacıyla yapılan faiz indirimlerinin, en azından ekonomi için yarardan çok zarar getireceği anlamına geliyor. Yardeni aylardır, gelecek aylarda herhangi bir zamanda faiz indiriminin yalnızca enflasyonu yeniden alevlendirmeye hizmet edecek bir ‘hata' olacağı konusunda uyarıyor.

Sabır vaazı

Elbette yatırımcılar için Fed'in faiz indirimleri farklı bir hikayeye karşılık geliyor. Düşük borçlanma maliyetleri ve ekonomiye yönelik artan kredi ve yatırım vaadi, yılın başından bugüne yaklaşık yüzde 13'lük bir artış kaydeden hisse senetlerindeki zaten etkileyici olan yükselişi daha da artırma eğiliminde. Ya da Yardeni'nin belirttiği gibi: “Fed yetkilileri enflasyon ikna edici bir şekilde yüzde 2 hedefine geri dönmeden önce faiz oranlarını erken bir hamleyle düşürme yolunu seçerlerse, borsada halihazırda başlamış olabilecek bir yükselişi körükleme riskiyle karşı karşıya kalırlar.”

Yine de Yardeni de dahil olmak üzere çoğu uzman, Powell'ın gelecek hafta FOMC sonrası basın toplantısında fazla güvercin görünmemeye dikkat edeceğine inanıyor. Yardeni, “Fed Başkanı Jerome Powell'ın piyasaların Fed'in gevşeme ihtimaline ilişkin heyecanına karşı geri adım atmasını bekliyoruz” diyor.

Bank of America'nın ABD baş ekonomisti Michael Gapen de Powell'ın basın toplantısında ‘sabır vaazı’ vereceğini öngörüyor. Paylaştığı notta Gapen, Fed'in genel olarak faiz indirimi gerektirecek daha yavaş ekonomik büyümeyi, aynı zamanda faiz artırımı gerektirecek daha güçlü enflasyonu da kapsayacak şekilde görünümünü revize ettiğini gördüğünü ifade ediyor.

Gapen açısından, Fed'in favori enflasyon göstergesi bu yıl yetkililerin istediği kadar düşmüş değil. Daha değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksiyle ölçülen yıllık enflasyon ise, geçen Aralık ayındaki yüzde 2,9 seviyesinden Nisan ayında yüzde 2,8'e yalnızca hafif bir düşüş gösterdi. Bu, normalde faiz oranlarının yüksek kalması gerektiğine işaret ediyor.

Veriler faiz indirimi olasılığını henüz desteklemiyor

Ancak aynı zamanda, GSYİH büyümesi geçen yılın dördüncü çeyreğindeki yüzde 3,4'ten bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6'ya geriledi ve bu rakam 30 Mayıs'ta yüzde 1,3 gibi önemsiz bir seviyeye revize edildi.

Gapen, ekonomik verilerden gelen bu karışık mesajlar karşısında, Powell'ın enflasyonun kontrol altında olduğuna dair güveni kazanmak için faiz oranlarını ‘ihtiyaç duyulduğu sürece’ sabit tutacağının sinyalini vereceğini ancak zayıf ekonomik büyüme göz önüne alındığında faiz indirimlerine yönelik temel eğiliminin değişmeyeceğini söylüyor.

Gapen, “Sonuç olarak, diğer verilerin yanı sıra Nisan ayı istihdam ve enflasyon raporlarının Fed'in bir sonraki hamlesinin faiz indirimi olacağı yönündeki görüşünü yeniden doğruladığı yönünde bir mesaj vereceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, faiz indiriminin yakında geleceğini düşünmek için yeterli veri henüz yok” diyor.

JPMorgan ve Citi'nin faiz indirimi beklentisi

 

Kashkari: Faiz uzun süre sabit kalmalı

 

Amerikan tahvil piyasası FED'e alarm veriyor

 

Fed’in büyük paradoksu

 

Goldman Sachs: Borsalar için kritik ay Temmuz

 

Stifel: Ilımlı stagflasyon borsada düşüşe işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)