E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in büyük paradoksu---

Fed’in büyük paradoksu

Fed’in büyük paradoksu
03 Haziran 2024 - 15:53 borsagundem.com

ABD’de ekonomistler, Fed’in uyguladığı para politikasıyla kendi işini zorlaştırdığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalar Fed’in faizleri indirme olasılığına dair doğru zamanı kolluyor. Ancak ekonomistler, bunun sanıldığı kadar kolay gerçekleşmeyebileceğini öne sürüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ekonomistler, Jerome Powell'ın Fed'inin faiz oranlarını düşürmeyi daha da zorlaştıran ve kendi kendini yenilgiye uğratan bir paradoksa sıkışıp kaldığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Piyasalar için ortam kolay

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, Apollo Baş Ekonomisti Torsten Sløk, Fed'in finansal piyasaları daha kolay bir ortam yaratmaya ikna ettiğini, bunun da paradoksal olarak faiz oranlarını düşürmeyi merkez bankası için daha zor bir görev haline getirdiğini söylüyor.

Sløk'a göre, Bloomberg ABD Finansal Koşullar Endeksi, bugün para, tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki kredi kullanılabilirliğinin ve maliyetinin, Fed'in Mart 2022'de faiz artırmaya başladığı zamana kıyasla önemli ölçüde daha olumlu olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, Merkez Bankası'nın Kasım ayında Başkan Jerome Powell'ın enflasyonun faiz artışlarını durduracak ve faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceğini düşünmeye başlayacak kadar soğuduğunun sinyalini vermesi kabul ediliyor.

Wall Street’in Başkan Powell’ın yorumlarını, genişlemenin yakında olacağı ve 2024'te altı adede kadar faiz indiriminin gerçekleşeceği şeklinde yanlış yorumlaması ise borsada büyük bir yükselişe yol açtı. Sløk, S&P 500 Endeksi’nin o zamandan bu yana piyasa değerine 9 trilyon dolar eklediğini tahmin ediyor ve bunu geçen yılki tüketici harcamalarındaki 19 trilyon dolar ile karşılaştırıyor. Sløk, “Başka bir deyişle, birkaç ay içinde hane halkı sektörü geçen yılın tüketici harcamalarının yaklaşık yüzde 50'sine karşılık gelen beklenmedik bir kazanç elde etti” diye yazıyor.

Ekonomi mali teşvikler nedeniyle güçlü seyrediyor

Bu arada federal hükümet altyapıya, yeşil enerji girişimlerine ve yarı iletken üretim kapasitesine trilyonlarca dolar harcıyor. Sonuç olarak, Sløk, mali teşvikin büyümeyi desteklemeye devam etmesi ve rahatlayan mali koşulların Fed'in faiz artırımlarını dengelemesi nedeniyle ekonominin güçlü kaldığını belirtiyor.

Aslında ekonomi bu yılın başlarında o kadar güçlüydü ki enflasyon verileri tahminlerin üzerinde geldi ve yeniden hızlanma işaretleri gösterdi. Bu durum Powell'ı, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşması beklenenden daha uzun sürdüğü için faiz oranlarının ‘gerektiği sürece’ yüksek kalabileceği konusunda uyarmaya zorladı. Yine de Powell, daha sonra, daha fazla faiz artırımının olası olmadığını kabul etti ve Fed'in bir sonraki hamlesinin, ne zaman olursa olsun muhtemelen faiz indirimi olacağını yeniden doğruladı.

Powell’ın hatası

Sløk'a göre Powell'ın yaptığı hata da tam olarak bu. Sløk, “İleriye baktığımızda, borsanın tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşması ve maliye politikasının hâlâ destekleyici olmasıyla birlikte piyasalardaki beklenti, ekonominin önümüzdeki çeyreklerde hızlanmaya devam edeceği yönünde olmalı. Buna 'Fed'in faiz indirim yansıması paradoksu’ diyebilirsiniz: Fed, faiz oranlarındaki bir sonraki hamlenin indirim olduğu konusunda ne kadar ısrar ederse, finansal koşullar o kadar rahatlayacak ve Fed'in faiz oranlarını düşürmesi daha zor hale gelecektir” şeklinde konuşuyor.

Elbette, GSYİH büyümesi dördüncü çeyreğe göre ilk çeyrekte yavaşladı ve önceki okuma olan yüzde 1,6'dan yıllık bazda yüzde 1,3'e revize edildi. Son rapor ayrıca mali teşvikin daha küçük bir etkiye sahip olduğunu da gösterdi. Ancak hizmetlere yönelik tüketici harcamaları güçlü kalmayı sürdürüyor ve işsizlik başvurularına ilişkin daha yeni veriler, iş gücü piyasasının ayakta kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Bu arada, Fed'in son politika toplantısı tutanakları, ekonominin 23 yılın en yüksek faiz oranları karşısında gösterdiği dayanıklılığın, bazı yetkilileri, sıkılaştırmanın büyüme üzerinde yeterince baskı oluşturup oluşturmadığını merak etmesine yol açtığını ortaya çıkarıyor. Tutanaklarda, yüksek faiz oranlarının ‘geçmişe göre daha küçük etkilere sahip olabileceği’ belirtiliyor.

Fiyatlamalar Fed için ne diyor?

 

Fed'in yakından izlediği PCE beklentilerin altında

 

Fed üyesi Logan: Faiz indirimi için henüz çok erken

 

NY Fed yetkilisinden faiz indirimi yorumu

 

Kashkari: Faiz uzun süre sabit kalmalı

 

Enflasyon düşmese de faiz artırımı olasılık dışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Efkarlı şahinci03 Haziran 2024 21:31

    Faizleri indirin gitsin biz indirdik %8.5 a kadar. 6 bin liraya aldigim şahin 200 bin lira oldu ekonomi canlandı. faizleri yükselttik şahini satamiyorum arayan soran yok