E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araç satışları neden düşüyor?---

Elektrikli araç satışları neden düşüyor?

Elektrikli araç satışları neden düşüyor?
01 Nisan 2024 - 13:50 borsagundem.com

ABD’de elektrikli araç satışlarının Çin ve Avrupa’ya kıyasla düşük seyretmesinin nedenleri merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de elektrikli araçların benimsenme ivmesi giderek düşüyor. Araştırmalar bunda kültürel nedenlerin etkili olduğunu düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, ABD'nin elektrikli araç benimseme konusunda ‘sağ şeritte’ olduğunu gösteriyor.

Suçlu: ‘Kültür'

Fortune’dan Jordyn Grzelewski'nin haberine göre, otomotiv araştırma firması JATO Dynamics tarafından ABD'de elektrikli araçların benimsenmesinin neden yavaşladığını araştıran yeni bir rapor, bunun sorumlusunun ‘kültür’ olduğunu ortaya koyuyor.

Rapor, ABD'nin elektrikli araç satışlarının neden Çin ve Avrupa'nın gerisinde kaldığını açıklıyor. Çin, küresel elektrikli araç talebinin yarısından fazlasını oluştururken Avrupa yüzde 22'sini, ABD ise yalnızca yüzde 12'sini oluşturuyor. Araştırmacılar, Amerikalıların benzin tüketen SUV'lara ve kamyonlara olan ilgisinin bunda önemli bir rolü olduğunu gözlemliyor.

JATO'nun raporunda, “ABD, büyük ölçüde nispeten düşük yakıt fiyatları ve tüketicilerin büyük araç tercihinden kaynaklanan içten yanmalı motora bağımlılık kültürünün üstesinden gelme konusunda Çin ve Avrupa'dan daha fazla ve özel bir zorlukla karşı karşıyadır. Daha yüksek elektrikli araç perakende fiyatları ve ABD'de içten yanmalı motorlu araç çalıştırmanın nispeten düşük maliyeti olması nedeniyle, şu anda tüketicileri elektrikli araçlara geçiş yapmaya teşvik edecek güçlü bir mali teşvik yok” deniliyor.

Güvenilir şarj seçeneği eksikliği

Rapor ayrıca güvenilir şarj seçeneklerinin eksikliğine de işaret ediyor. 2022'de hızlı şarj cihazlarındaki küresel büyümenin neredeyse yüzde 90'ı Çin'de gerçekleşmiş durumda. Avrupa'nın hızlı şarj cihazlarının sayısı ise 2022'de yıllık bazda yüzde 55 arttı. ABD'de hızlı şarj cihazlarının büyümesi ise 2022 yılında sadece yüzde 9 oranında artış gösterdi; bu, ‘diğer büyük pazarlar arasındaki en düşük oran' olarak öne çıkıyor.

Araştırmacılar, federal yatırım akışı sayesinde şarj altyapısı dağıtımının hızlandırılacağını kabul ediyor ancak Ulusal Elektrikli Araç Altyapısı programı gibi girişimlerin ‘şu anda gelecek yıllarda beklenen talep patlamasını karşılamaya yeterli olmadığının’ da altını çiziyor.

Fiyatlar

Elektrikli araçların benimsenmesindeki yavaşlamanın bir diğer suçlusu olarak ise, ABD'de çok fazla uygun fiyatlı elektrikli araç sunulmuyor olması olarak gösteriliyor. Buna göre, pek çok ABD'li otomobil üreticisi, elektrikli araç segmentinde büyük kayıplara maruz kaldığından, araç üretimini artırmakta zorlanıyor.

Araştırmacılar, Enflasyonu Azaltma Yasası'nın bazı yönlerinin de ‘tedarik zinciri kısıtlamaları nedeniyle üreticilerin yerli üretimi genişletmesini istemeden de olsa zorlaştırıyor’ olabileceğini öne sürüyor.

Tüketicilerin şarj etme alışkanlıkları

Elektrikli araç şarj şirketi FLO, ABD ve Kanada'daki yaklaşık 40.000 elektrikli araç sürücüsüyle yapılan anketlere dayanarak tüketicilerin şarj etme alışkanlıklarına ilişkin öngörülerini paylaşıyor. Anketin sonuçları ilginç bazı noktalara değiniyor.

Buna göre, sürücülerin yüzde 60’ı ‘uzun süreli yolculuklarda’ hızlı şarj cihazlarını kullanıyor; bu da hızlı şarjın ‘çoğu elektrikli araç sürücüsü için gerekli’ olduğunu gösteriyor. Sürücülerin yarısından fazlası, araçlarını şarj ederken restoran ve mağazalar gibi tesis içi olanakları kullandığını bildiriyor. Ankete göre, sürücülerin yüzde 30'a yakınının ise evinde şarj cihazı yok.

FLO CEO'su Louis Tremblay yaptığı açıklamada, “Veriler, Kuzey Amerika genelinde sürücülerin işyerinde, evde veya hareket halindeyken nerede olurlarsa olsunlar şarj etmelerine olanak tanıyan daha sağlam şarj çözümlerine olan ihtiyacı ortaya koyuyor” diyor.

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobilinin fiyatı belli oldu

 

Elektrikli araçlar hibritlerde 'hale etkisi' yaratıyor

 

Elektrikli araç balonu, borsa yatırımcılarına pahalıya patladı

 

Volkswagen'den elektrikli araç açıklaması

 

Apple, elektrikli otomobil çalışmalarını iptal ediyor

 

Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)