E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED bu yaz muhtemelen faizleri indirmeyecek---

FED bu yaz muhtemelen faizleri indirmeyecek

FED bu yaz muhtemelen faizleri indirmeyecek
27 Mayıs 2024 - 14:26 borsagundem.com

FED yönetimine dair faiz indirimi beklentileri bu kez de sonbahara sarktı. 2024’dün başında ise yatırımcılar faiz indirimlerinin mart ayında başlayacağını yıl boyunca en az 6 faiz indirimi yapılacağını bekliyordu

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmesinin muhtemelen daha zor göründüğü bir yaz dönemine hazırlanıyor.

Geçen hafta beklentilerin üzerindeki bir ekonomik göstergenin FED yöneticilerinden gelen yeni yorumlarla birleşmesiyle piyasalar yakın vadede herhangi bir faiz indirimi görüşünden uzaklaştı. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar eylül ayında gerçekleşecek bir faiz indirimi olasılığından uzaklaştılar. Yeni durumda ise piyasalar 2024’te sadece bir faiz indirimi bekliyor.

Hisse senetleri perşembe günü 2024’ün en kötü seansını geçirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi Anma Günü tatili öncesinde beş haftalık yükseliş serisini sonlandırdı.

CNBC’nin haberine göre LPL Financial Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby piyasalara ilişkin açıklamasında, “Ekonomi FED’in istediği ölçüde soğumuyor olabilir. Piyasalar her bir göstergeyi alır ve FED’in bakış açısına çevirir. Dolayısıyla eğer FED göstergelere bağımlıysa piyasalar da muhtemelen daha fazla bu verilere bağımlıdır” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz hafta boyunca ekonomik veriler piyasalara oldukça net bir mesaj gönderdi: Ekonomik büyüme yükselişte olmasa da en azından istikrarını sürdürdü. Hem tüketicilerin hem de FED yönetiminin artan yaşam maliyetlerine karşı temkinli olmasını gerektiren bir enflasyon söz konusu.

Bu argümanı destekleyen örnekler arasında henüz birkaç hafta öncesinde Ağustos 2023’ün sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan, ancak o zamandan bu yana şirketlerin işçi çıkarma hızlarının artmadığını gösteren haftalık işsizlik başvuru verileri de yer alıyor. Perşembe günü açıklanan ve hem hizmet hem de imalat sektöründe beklenenden daha güçlü bir genişleme ve daha güçlü enflasyonu işaret eden satın alma yöneticileri endeksi de yatırımcıları endişelendiren göstergeler arasında.

Faiz indirimi için bir sebep yok

Her iki ekonomik gösterge de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarının yayınlanmasından bir gün sonra geldi. Tutanaklarda FED üyeleri indirimleri konusunda yeterince güven duymadıklarını belirtmiş, hatta bazı FED üyeleri enflasyon daha da kötüleşirse faiz artışlarını da gündeme getirebileceklerini açıklamıştı.

Geçtiğimiz haftanın başında FOMC üyelerinden Christopher Waller faiz oranlarının düşürmeden önce enflasyonun hafiflediğine dair birkaç aylık verinin görülmesi gerektiğini söylemişti.

Tüm bunlar bir araya getirildiğinde FED’in para politikasını serbestleştirmesi için bir neden yokmuş gibi gözüküyor.

Bank of America Ekonomisti Michael Gapen, “FED üyelerinin son açıklaması ve mayıs ayı FOMC tutanakları bu yılın yukarı yönlü enflasyon sürprizleri ve güçlü ekonomik faaliyetleri ile birleştiğinde faiz indirimlerinin şimdilik masadan kaldırılmasının muhtemel olduğu açıkça ortaya konuyor. Ayrıca, politikanın kısıtlayıcı bölgede olduğu konusunda güçlü bir fikir birliği var gibi görünüyor ve bu nedenle faiz artışları da muhtemelen gerekli değil” açıklamasında bulundu.

1 Mayıs’ta sona eren en son FOMC toplantısındaki tutanaklarda bazı üyelerin “yüksek faiz oranlarının geçmişe göre daha sınırlı etkileri olup olmadığını” merak ettikleri de yer alıyor.

BofA, FED’in faiz indirimine başlamak için aralık ayına kadar bekleyebileceğini düşünüyor. Ancak Gapen, işgücü piyasasının zayıflaması ve enflasyonun yavaşlaması gibi bir dizi beklenmedik olayların birleşiminin mevcut tabloyu değiştirebileceğine de dikkat çekti.

Yaklaşan veriler piyasaların kaderini değiştirebilir

Gapen ve Wall Street'teki birçok ekonomist, cuma günü açıklanacak olan ve FED’in favori enflasyon göstergesi olarak bilinen bireysel tüketici harcamaları endeksine yakından bakacak.

Gayri resmi beklentiler, aylık bazda fiyat artışlarının %0,2 ile %0,3 arasında olacağı yönünde. Ancak bu nispeten sınırlı artış bile FED’e faiz indirimleri konusunda fazla güven vermeyebilir. Söz konusu sınırlı artış yıllık enflasyonun muhtemelen %3'ün biraz altında ineceğini ancak yine de FED’in %2 hedefinin oldukça üzerinde kalacağını gösterecek.

Gapen, "Tahminimiz doğruysa, yıllık enflasyon oranı sadece birkaç baz puan düşerek %2,75'e gerileyecek. FED’in hedefine doğru ilerleme olduğuna dair çok az işaret var” uyarısında bulundu.

Piyasalar da isteksiz de olsa aynı fikri kabul ediyor.

CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar cuma günü itibariyle yıl sonuna kadar bir faiz indirimi olacağı öngörüsüne %60 ihtimal verdi. Yatırımcılar yılın başında ise en az altı faiz indirimi bekliyordu. Goldman Sachs, ilk beklenen indirimini Eylül ayına geri çekti, ancak banka bu yıl hâlâ iki faiz indirimi bekliyor.

ABD Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranları geçen yılın temmuz ayından bu yana %5,25 %5,50 aralığında seyrediyor.

Goldman Ekonomisti David Mericle, “Faiz indirimlerini isteğe bağlı olarak görmeyi sürdürüyoruz. Bu da aciliyet unsurunu azaltıyor. FED yönetimi enflasyon görünümüne ilişkin rahat görüşümüzü paylaşıyormuş ve muhtemelen çok uzun süre öncesinden faiz indirimine gitmeye hazırmış gibi görünürse de bazı FOMC katılımcılarının hâlâ enflasyon konusunda endişeli ve faiz indirimi konusunda isteksiz olduğu anlaşılıyor” ifadelerine yer verdi.

Wall Street’te bilanço dopinginin etkisi geçti mi?

 

Wall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?

 

Ethereum'a "SEC" dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)