E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriFaik Ulutaş'ın yeni planları---

Faik Ulutaş'ın yeni planları

Faik Ulutaş'ın yeni planları
29 Nisan 2011 - 09:29 borsagundem.com

'Yabancılarla işbirliği' açıklamaları ile gündeme gelen Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş soruları yanıtladı.

ELİF BATU YENER/BORSAGUNDEM.COM
Mensa, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) son yıllarda gözlerin en çok üzerine dikildiği şirketlerden biri. Dikkatleri üzerine toplamasında hiç şüphesiz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kurtarın” talimatı ile İş Bankası’na olan borçlarını Halkbank tarafından kapatılması, ardından küresel krizde bir dönem üretim faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıp, çalışanları ile yollarını ayırması, ardından da Türkiye’de ilk kez uygulanan bir halka arz yöntemiyle yabancı ortak bulması oldukça etkili. Mensa, “oydan yoksun pay ihracı”nı Türkiye’de ilk gerçekleştiren firma olurken, ardından gelen süreçte baştan aşağı yeniden yapılanma sürecine girdi. Söz konusu süreçte yapılan “yabancı ortaklık, stratejik işbirliği” çalışmaları ile de gündemde kaldı. Borsagündem’in sorularını yanıtlayan Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, şirketin hem işbirliği çalışmaları hem de bu yılki hedefleri hakkında bilgi verdi.
* Halkbank'a olan kredi borçlarında bugüne kadar ne kadar ödeme yapıldı. İlk kredi kullanımından sonra arada yeni bir protokol imzalandı. Gelinen son durum nedir? Ne kadarlık bir borç kaldı ve ne kadarlık bir sürede ödeme planlanıyor?
Faik Ulutaş
: Geçtiğimiz şubat ayında imzalanan protokol gereği olarak toplam 14 milyon dolar tutarında geri ödeme yapıldı. Grup olarak toplam 41 milyon dolar civarında geri ödeme yükümlülüğümüz bulunmakta. Borcun tasfiyesine ilişkin banka ile görüşmelerimiz sürüyor. Şirketin toplam yükümlülüklerinde ise 50 milyon Dolar azalma meydana geldi. Kamu yapılandırmalarıyla birlikte, Mensa’nın toplam aktif değeri, yükümlülüklerinin tam olarak 4 katına ulaştı. Daha önce açıkladığımız hedefler çerçevesinde şirketin mali rasyolarını uluslararası standartlara taşımayı başardık.
* 21 Nisan 2010'da Oydan Yoksun Pay ihracının tamamlanmasının ardından yeni bir yabancı fon ile görüşmelere başladığınızı duyurdunuz. Ardından bu fonun başka halka açık şirketlerle de görüştüğünü bildirdiniz. Temmuz 2010'da yaptığınız açıklamada ise adını vermemekle birlikte bir fonla şirket hisseleri karşılığında 60 milyon TL'ye kadar özkaynak aktarılması hususunda niyet mektubu imzalandığını bildirdiniz. Bu yabancı fonla imzalanan iyi niyet sözleşmesinin sonucu ne oldu?
F.U.: Sözleşme 3 yıl süre boyunca geçerli kalacak ve şirketimizin fon ihtiyacına göre kullanılabilir bir argüman. Kısacası henüz yürürlükte olan bir sözleşmedir. Daha önce açıklandığı üzere başka bir halka açık firma ile de aynı ürün üzerine anlaşması olan sözkonusu fon ile temaslarımız sürdürülmekte ve Türkiye sermaye piyasalarındaki çalışmaları izlenmektedir. Şu sıralar, herhangi bir fon ihtiyacı öngörmediğimiz ve şirketin halka açıklık oranını daha fazla artırmak istemediğimiz için bu proje beklemede tutuluyor.
* 60 milyon TL karşılığında ne kadarlık bir hissenin verilmesi söz konusu?
F.U.: Fon kullanım aşamasında şirketin piyasa değeri üzerinden belirlenecek. Yani, fon kullanım meblağ/ hisse fiyatı= hisse satış adeti şeklinde formül verebilirim.
* Son olarak KAP'a yaptığınız açıklamada, ciro artış stratejisi kapsamında yurtdışında yerleşik bir firma ile stratejik ortaklık, birleşme ya da devralma seçenekleri için Paris'teki Atlas MR isimli bir danışmanlık firmasına yetki verdiğini bildirdiniz. Stratejik ortaklık, devralma ya da birleşme oldukça geniş bir çerçeve anlamına geliyor. Burada sizin asıl tercih ettiğiniz işbirliği nedir.
F.U.: Mensa olarak tekstil dışı faaliyet alanlarımız bulunduğundan, birleşmenin çok zor olacağını sanıyorum. Şu an odağımızda satın alma bulunmakta. Küçük-orta ölçekli şirketlerle ilgilendiğimiz için ortaklık maddi olarak mümkün olmayabilir.
* Atlas MR hakkında da ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
F.U.: Şahsen yurtdışı temaslarımda tanışmış olduğum; daha önce büyük ölçekli bir danışmanlık firmasında ciddi tecrübeleri olan bir grup danışmanın firması. Aslında, sürecin planlaması daha önce çalıştıkları firmada başlamıştı ancak, asıl kontağımızın firmadan ayrılması ve Atlas’a transfer olması ile yetkilendirme de Atlas üzerine oldu.
* Çalışmanın ne kadar sürede tamamlanması planlanıyor?
F.U.: 6 ay gibi bir tahminde bulunabilirim.
* Böyle bir girişim için neden özellikle Fransa'yı seçtiniz? Yani bir başka ülkeden gelebilecek olası tekliflere kapalı mısınız?
Projenin temelinde Fransa/İtalya var, bununla birlikte ön araştırmalarda Fransa’da daha kurumsal yapılanmalar bulunması ve Mensa’nın bilinirliğinin Fransa’da daha yüksek olması nedeniyle Fransa’da daha somut sonuçlar çıkacağını zannediyoruz.
* Geçtiğimiz yıllarda 60 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdiğiniz ve çalışan sayısını 300'e çıkardığınızı da açıkladınız. Bu yıl hem ciroda, hem ihracatta, hem de istihdamdaki artış beklentiniz ve hedefiniz nedir?
F.U.: İlk 3 ay itibariyle neredeyse geçtiğimiz yılın tamamında elde edilen satış geliri yakalandı. Yıl sonuna kadar toplam 6 milyon metre kumaş satışı bütçeledik. Bu manada, 20 ila 25 milyon dolar satış geliri hedefliyoruz. İstihdamın ise 400 civarında oluşacağını söyleyebilirim. İhracatta ise şu an strateji yabancı bir pazarlama şirketi üzerinden ilerlemek üzerine olduğu için, bu çalışma sonuçlanana kadar iç piyasa odaklı olacağız.
* Torba Yasa kapsamında 29.3 milyon liralık SGK, vergi ve TEDAŞ borçlarının 15 milyon liralık kısmının yapılandırılabileceğini açıklamıştınız. Bu konuda gelinen nokta nedir? Yapılandırmayan kısmı için ne gibi bir planınız var?
F.U. Yaklaşık 26.5 milyon tl kısmı yapılandırıldı, bir kısmı peşin ödeme ile kapatılacak.
* Elinizde son olarak ne kadar Memsa ve Memsa 1 payları bulunuyor?
F.U.: Özel durum açıklamalarım ve şirket faaliyet raporundan da takip edebileceğiniz üzere, şu an 7.500.000 adet Memsa payım bulunmakta.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • lidya01 Mayıs 2011 17:48

    bu adamın tahtasından mal almayın bırakın kendi ve kardeşleriyle:) alsın satsınlar. anca hin hin gülsün. milleti mems tahtasında mahvettiler. birgun anahtarlar ters söner sn faik beyyy hep böyle gitmezzz

  • memsa mağduru30 Nisan 2011 14:40

    sayın editör bu adamla yaptığınız röportajı yayınlarken tarafsız olduğunuza inanıyor musunuz? borsagündem yöneticileri ve kurucuları eğer tarafsız ve ilkeli olduğunuzu inanıyorsanız bu faik ulutaşa "hiç bir varlığı olmayan, hiç bir üretimi olmayan şirketlerin bile hisselerinin 3-4 TL'lerde gezdiğini ancak bu kadar iyi haberler pompalanan kendi şirketine ait hisselerin neden kuruşlarla ifade edildiğini sorun"

  • fedayi gürsoy30 Nisan 2011 02:20

    faik ulutaş nerdeyse bende orayım.milletin elinden 48 milyon lot 0,90-1,2 aralığından toplayıp milletin eline 3 liradan verdi.hatek!i 4 liradan 20 liray uçurdudu yabancı falan yok yabancıda yerlide kendisi obir duayen o şirket yabancı falan değil bizim türkiyedeki küçük yaırımcı millein eline verir 1 liralık hisseyi

  • burak bulusoy30 Nisan 2011 01:31

    sayın editor ben Faik Ulutaş'ın bir sorum olacak bunu yanınlayın üsküdarda kimle yemek yediler hangi RESTORANDA borsacıyla ben soyleyim MÜBAREK KARDEŞLERLE MEMSA fiyatı o zaman 0.40 geri allaha kal mişşşşşşşşş

  • hayati sabır29 Nisan 2011 18:33

    lütfen yorumumu ekleyiniz..faik senin kağıtların yüzünden borsada başlayan zararım bitirdi beni..eğer senin mudahalelerin ile olmuşsa allahımdan bulursun inşaallah..

  • 29 Nisan 2011 13:43

    başbakan hazretleri kurtarın talimatı ile kurtarılmış.sanki babasının parasını dağıtıyor..

  • ela29 Nisan 2011 13:16

    hayırdır faik bey bişeyler peşinde sanırım.isterse 10 lira olsun memsası onun olsun:)saygılar...