E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor---

Fed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor

Fed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor
23 Mayıs 2024 - 13:42 borsagundem.com

Fed, faiz artırımlarının geçmişe göre daha küçük etkileri olabileceğini değerlendirmeye almaya başlıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de son yayınlanan tutanaklar, Fed’in faiz artırımlarının gecikmeli ve geçmişe göre daha düşük etkisi olduğunu kabul etmeye başladığını ortaya koyuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, beklenmedik derecede yüksek enflasyon okumalarının ardından, Fed yetkilileri bu ayın başlarında yaptıkları toplantıda, enflasyonun şu anda 23 yılın en yüksek seviyesinde olan temel faiz oranlarını düşürmeyi haklı çıkaracak kadar soğumasının önceden düşündüklerinden daha uzun süreceği sonucuna varıyor.

Faiz oranlarını artırma seçeneği

The Associated Press’ten Christopher Rugaber’in haberine göre, Çarşamba günü yayınlanan 1 Mayıs toplantısının tutanakları, yetkililerin faiz oranlarının enflasyonu daha da yavaşlatmak için ekonomi üzerinde yeterince baskı oluşturup oluşturmadığını tartıştıklarını gösteriyor. Tutanaklarda birçok yetkilinin Fed'in faiz politikalarının ne kadar kısıtlayıcı olduğundan emin olmadıkları belirtiliyor. Bu, politika yapıcıların fiyat artışını sınırlamak için yeterli çabayı gösterip göstermediklerinin net olmadığını da ortaya koyuyor.

Tutanaklarda, yüksek faiz oranlarının ‘geçmişe göre daha küçük etkilere sahip olabileceği’ belirtiliyor. Ekonomistler, örneğin birçok Amerikalı ev sahibinin, pandemi sırasında ipoteklerini yeniden finanse ettiğini ve çok düşük ipotek oranlarına kilitlendiğini ifade ediyor. Büyük şirketlerin çoğu, borçlarını düşük faizlerle yeniden finanse etti; bu da Fed'in 2022 ve 2023'teki 11 faiz artışının etkisini köreltti.

Bu tür endişeler, Fed'in önümüzdeki aylarda gösterge faiz oranlarını düşürmek yerine yükseltmeyi düşünebileceği yönündeki spekülasyonları ise artırıyor. Gerçekten de tutanaklarda, bazı yetkililerin enflasyonun hızlanması halinde faiz oranlarını artırmaya istekli olduklarını belirttikleri kaydediliyor.

Daha fazla güven

Ancak toplantının hemen ardından düzenlenen basın toplantısında Başkan Jerome Powell, Fed'in gösterge faiz oranını artırmaya devam etmesinin olası olmadığını söyledi; bu, finansal piyasaları geçici olarak canlandıran bir açıklamaydı.

1 Mayıs toplantısının ardından yapılan açıklamada Fed yetkilileri, ülkenin enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemesinin bu yılın ilk üç ayında durduğunu kabul etti. Sonuç olarak, enflasyonun istikrarlı bir şekilde yüzde 2 hedefine döndüğüne dair ‘daha fazla güven’ elde edene kadar faiz oranlarını düşürmeye başlamayacaklarını söylediler. Fed'in faiz indirimlerinin, ipotekli konut kredileri, taşıt kredileri ve diğer tüketici ve işletme borçlanma biçimlerinin maliyetlerinin azalmasına yol açması bekleniyor.

En erken Eylül ayına kadar faiz indirimi yok

Powell ayrıca enflasyonun bu yıl daha da soğumasını beklediğini de söyledi ancak şunu ekledi: “Gördüğümüz veriler nedeniyle buna olan güvenim eskisinden daha düşük.”

Fed'in tercih ettiği enflasyon, 2022'deki yüzde 7,1'lik zirveden 2023'ün büyük bölümünde istikrarlı bir şekilde yavaşladı. Ancak son üç ayda bu gösterge, merkez bankasının enflasyon hedefiyle tutarlı olandan daha hızlı ilerledi.

Değişken gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, Fed'in ölçümüne göre fiyatlar bu yılın ilk üç ayında yıllık yüzde 4,4 oranında arttı; bu oran Aralık ayındaki yüzde 1,6'nın oldukça üzerindeydi. Bu hızlanma, Fed'in yakında faiz oranlarını düşürebileceği ve enflasyonun yüzde 2'ye düşeceği ve resesyonun önleneceği ‘yumuşak iniş' senaryosuna dair umutları ise gölgeledi.

Ancak geçen hafta hükümetten gelen enflasyon raporu, fiyat baskılarının Nisan ayında bir miktar yavaşladığını gösterdi. Bu hafta bir dizi Fed konuşmacısı Nisan ayındaki ılımlı enflasyon raporunu memnuniyetle karşılasa da, faiz oranlarını düşürebilmeleri için bu türden daha fazla okumaya ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Salı günü Fed Yönetim Kurulu'nun kilit üyelerinden Christopher Waller, faiz indirimlerini desteklemeden önce 'birkaç ay daha iyi enflasyon verileri görmesi gerektiğini’ söyledi. Bu, Fed'in en erken Eylül ayına kadar faiz indirimini düşünmeyeceğini gösteriyor.

Küresel piyasalar Fed sonrası karışık seyrediyor

 

Asya borsalarında Fed sonrası karışık seyir

 

New York borsasında Fed düşüşü

 

Fed tutanakları: Enflasyon konusunda endişe sürüyor

 

Fed yüzde 2'lik enflasyon hedefini gevşetebilir

 

FED beklentileri değişti, dolar rallisi tersine döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)