E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed resesyon öngörmüyor---

Fed resesyon öngörmüyor

Fed resesyon öngörmüyor
27 Temmuz 2023 - 11:24 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararı sonrası toplantısı, Fed’in ABD ekonomisinde bir resesyon ihtimalini çok düşük gördüğünü gösterdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomide bir durgunluk öngörmüyor. Bu, geçen yıldan bu yana dillendirilen resesyon endişelerinin yavaş yavaş ortadan kalktığını gösteriyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed, Temmuz ayında 25 baz puanlık yeni bir artışla, federal fon oranını rekor seviyeye yükseltti. Yüksek faiz politikasının ekonomiye darbe vuracağı endişesi hala geçerli olsa da, Fed yetkilileri resesyon olasılığını düşük gördüklerini ifade ediyor.

Fed artık resesyon öngörmüyor

MarketWatch’tan Greg Robb’ın haberine göre, Fed, Çarşamba günü, ‘yükselen’ enflasyonla mücadele etmek için gösterge faiz oranını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığına çekerek 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Finans piyasaları ve ekonomistler bu faiz hareketini büyük ölçüde beklerken, dikkatler Fed Başkanı Jerome Powell'ın muhabirlerle yaptığı bir saatlik oturuma çevrildi.

Powell, basın toplantısında, Fed yetkililerinin artık bir durgunluktan çok ‘fark edilir bir yavaşlama’ öngördüğünü söyledi. Powell, değişikliğin nedeninin, Fed üyelerinin ekonomik verilerdeki son esnekliği görmüş olması olduğunu söyledi. Powell, Fed'in enflasyonu ‘gerçekten önemli bir gerileme olmadan’ aşağı çekebileceğini düşündüğünü de belirtti.

Normalde, yetkililerin ekonomik tahminini öğrenmek için Fed'in iki günlük toplantısının bir özetinin yayınlayacağı 16 Ağustos'a kadar beklemek gerekirken Fed Başkanı Powell’ın erken davranması ekonomistleri de şaşırttı. PNC Financial Services Group baş ekonomisti Gus Faucher, “Masaya yeniden yumuşak bir iniş koyuyorlar” dedi.

Kredi verme standartları endişe verici boyutta değil

Silicon Valley Bank’in Mart ayındaki iflasından beri ekonomistler, diğer bankaların kredi vermeyi geri çekeceğinden ve kredi standartlarını yükselteceğinden endişe ediyor. Şimdiye kadar, borç vermede istikrarlı bir azalma yaşanmış gözüküyor ancak buna dramatik bir azalma demek mümkün gözükmüyor. Fed, banka yetkilileriyle üç ayda bir yaptığı anketlerde kredi standartlarını izliyor.

En son raporun gelecek hafta yayınlanması bekleniyor, ancak Fed Başkanı Powell, borç verme koşullarının daha sıkı olduğunu ancak bunun endişe verici boyutta olmadığını söyleyerek ön bilgi verdi. Powell, “Sadece beklentilerle geniş ölçüde tutarlı olduğunu söyleyebilirim. Borç verme koşullarınız sıkı ve biraz daha sıkı hale geliyor” dedi. Yine de Powell, kredi koşullarının ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu bir ters rüzgar olduğunu kabul etti.

Société Générale'de ABD oran stratejisi başkanı Subadra Rajappa ise, ekibinin Fed'in hedef borç verme oranlarını daha fazla yükseltmeyeceğini düşündüğünü söyledi ve daha sıkı kredi başlangıçları ve kredi standartlarını merkez bankasının işinin bittiğinin işaretleri olarak sundu.

Powell ‘Eylül’de son bir zam’ tuzağına düşmedi

Haziran ayında Fed, bu yıl 25 baz puanlık iki faiz artışı daha öngörüyordu. Dün itibariyle bu hamlelerden ilki gerçekleştirilirken, Powell'a Fed'in Eylül'de ‘nihai bir faiz artırımı’na yöneldiğini ima etme fırsatı sunuldu. Capital Economics Kuzey Amerika baş ekonomisti Paul Ashworth, “Ancak Powell, bu tuzağa düşmedi” dedi. Powell ayrıca, Fed'in toplantı bazlı bir plana sahip olduğu fikrini de geri püskürttü. Bunun, Eylül'de bir pas geçme ve Kasım başında son bir zam anlamına gelebileceği düşünülüyor.

Eski bir üst düzey Fed çalışanı ve şimdi Dreyfus ve Mellon'da baş ekonomist olan Vince Reinhart, Powell'ı ‘komitesinin arkasında’ bir başkan olarak gördüğünü söyledi ve ekledi: “Powell, Eylül'deki bir faiz artışını atlamak isterken, böyle bir sinyalden rahatsız olan çok fazla Fed üyesi var, bu yüzden Powell bunu söyleyemedi. Powell politika faizini Kasım ayına erteleme konusunda rahat. Bazıları ise daha az rahat.”

Öte yandan Inflation Insights'ın başkanı Omair Sharif, Powell'ın ‘bir artıştan daha’ hiç bahsetmemesinin şahin olarak algılanabileceğini söyledi. Sharif, bu durumun da Fed'in faiz artırım kampanyasına son verdiğini söylemesinden önce birden fazla faiz artışı olasılığını artırdığını söyledi. Toplantının ardından, türev piyasalardaki yatırımcılar, Kasım ayına kadar bir faiz artırım olasılığını yüzde 40 olarak fiyatladı.

Powell, başka bir faiz artırımı için çıtanın yüksek olduğunu öne sürdü

Powell, merkez bankası yetkililerinin ‘çok yol katettiklerini ve sıkılaştırmanın tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini' söylediğinde güvercin rengini biraz gösterdi. Jefferies ekonomisti Thomas Simons, “Fed'in politika gecikmelerini nispeten uzun görmesi, buradan itibaren aşırı sıkılaştırmadan kaçınmaya çalışırken çok dikkatli olacaklarını gösteriyor” dedi.

Küresel piyasalarda Fed sonrası gözler ECB'de

 

Bakır fiyatları Fed sonrası yükselişte

 

Asya para birimleri Fed kararı sonrası güç kazandı

 

Asya borsaları Fed sonrası pozitif seyrediyor

 

New York borsası Fed kararı sonrası 'karışık' kapandı

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)