E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'den korkmayan Türk---

Fed'den korkmayan Türk

Fed'den korkmayan Türk
18 Kasım 2013 - 07:31 borsagundem.com

Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Doğan, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının Türkiye'yi yaralamayacağını söyledi

Bankacılık sektörünün deneyimli isimlerinden Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Doğan, ABD Merkez Bankası Fed’in muslukları kısmasıyla piyasaların altüst olacağına veya gelişmekte olan piyasalardan büyük para çıkışı olacağı endişelerine katılmıyor.

HÜKÜMETİN TAVRI TAKDİRE ŞAYAN
1974, 1990 ve 1991 yıllarındaki resesyonların yanında şu anda yaşananların büyük bir problem olmadığını savunan Doğan, Türkiye’nin asıl meselesinin kendi iç dengeleri olduğunu vurgulayarak, “Büyüme ve cari açık dengesinde hükümet nasıl bir strateji izleyecek? Önümüzde 3 tane seçim var. Şimdiye kadar ortalama bir Türk hükümeti çoktan gaza basmıştı. Bence seçim döneminde bir hükümetin bu şekilde davranması takdire çok şayan. Türk siyasetinde daha önce gördüğümüz bir tablo değil” dedi.

PARA BÜYÜYEN ÜLKELERE GİDER
Akşam'ın haberine göre, dünyada para için tek bir parametre olduğunu belirten Doğan, Fed tahvil alımını azaltsa da Türkiye’ye ilginin devam edeceği görüşünde. Doğan’a göre dünyada para büyüme neredeyse oraya gider. Döviz piyasalarındaki oynaklığı da değerlendiren Doğan, gösterilen tepkileri de aşırı buluyor: “Dolar 2 lirayı geçti diye televizyonlarda son dakika haberleri giriyor. Kur 1.98’den 2.28’e çıkarsa hep beraber dertlenelim. Bunların hiçbiri iş dünyasını, yatırım kararlarını etkilemeyecek.”

BOŞUNA YANGIN YAPILIYOR
Çok kısa vadeli hafıza ile finans piyasasına bakıldğını belirten Doğan,”Son 10 yıla bakarsak 2001’de dolar TL kuru 1.65, euro dolar paritesi 0.87’yi gördü. Faizi bırakın TL ve doların enflasyonu ile buraya getirin bugünkü değeri 3 küsuru bulur. Öldük bittik derken o rakamın matematiğine bakmak lazım. Dolar TL kuru hakkında yorum yaparken forward hesaplamayı biliyor olmak lazım. Dolar ne olacak derseniz belirleyici olan parite” dedi.

MERKEZ'E GÜVEN, EN KARLISI TL
Doğan,”Paranızı daima TL’ye yatırın. Bugüne kadar parasını dolara yatırmış kazanmış hiç kimse olmadığı gibi parasını TL’ye yatırmış üzülmüş kimse yok. Bu trend sürecek. MB Başkanı ne diyor: TL’yi güçlü tutacağım. Koskoca TC milyarlarca dolar rezervleriyle sizin arkanızda. Bu gücün karşısında mı durmak istersiniz, arkanıza mı almak mı? Karşısında durmak istiyorsanız gidin paranızı dolar, euroya yatırın.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)