E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFitch'ten doların hakimiyetine darbe---

Fitch'ten doların hakimiyetine darbe

Fitch'ten doların hakimiyetine darbe
03 Ağustos 2023 - 12:50 borsagundem.com

Uzmanlar, Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesinin, doların hakimiyetine son darbe olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hükümetinin kredi notunun Fitch tarafından düşürülmesi, ABD Doları’nın uluslararası alandaki itibarına yapılan bir darbe olarak nitelendiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Maquarie Group’tan Thierry Wizman, Fitch Ratings'in ABD’nin kredi notunu düşürmesinin, doların küresel hakimiyetine son darbe olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Halkla ilişkiler darbesi

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, finans piyasaları ekonomisti Thierry Wizman, Fitch Ratings'in ABD hükümetinin kredi notunu düşürme kararının ABD dolarının uluslararası itibarına yapılan bir dizi darbenin sonuncusunu temsil ettiğini söylüyor.

Wizman, kredi derecelendirme kuruluşunun eleştirilerinin, Çin ve Rusya gibi ülkelerin, doların küresel hakimiyetinin birden çok para birimine, kripto para birimlerine veya emtiaya dayanan çok kutuplu bir düzen lehine düşüşünü hedefledikleri ‘dolarizasyondan arındırma' yönündeki çabalarını ilerletmelerine yardımcı olabileceğini söyledi.

Fitch'in not indirimi, Standard & Poor's'un ABD'nin AAA olan kredi notunu 2011 yılında, Kongre'de federal borç tavanının yükseltilmesiyle ilgili bir önceki kavganın ardından düşürmesinden bu yana, büyük bir derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan ilk not düşürme olma niteliği taşıyor. Analistler, ABD Doları’nın dün bir miktar yüksek seviyede işlem görmesine rağmen, kararın gelecekte aşağı yönlü gidişe dair bir mesajı temsil ettiğini düşünüyor.

Thierry Wizman, “Dünyadaki bazı ülkeler arasında ABD Doları’nı yerinden etmek için açık bir hareket var. Doları yerinden etmeye çalışıyorsanız, Fitch size biraz daha cephane verdi. Bu hamle, bu niyeti taşıyanlar açısından bir halkla ilişkiler darbesi” diyor.

İç siyaset

Fitch Ratings, bu yılın başlarında Kongre'de borç tavanıyla ilgili son tartışma sırasında indirim yapmayı düşündüğüne dair uyarıda bulunduktan sonra, ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürdü. Ajans, kararının gerekçesi olarak ‘son 20 yılda mali ve borç konuları da dahil olmak üzere yönetişim standartlarında görülen istikrarlı bozulma’yı gösterdi.

Wizman, eski Başkan Donald Trump aleyhindeki iddianameler ve diğer iç siyasi meseleler gibi diğer faktörlerin de teşkilatın kararını etkileyip etkilemediğini merak ettiğini ifade ediyor ve şöyle diyor: “Fitch'in yönetişim mekanizmalarını etkileyen başka şeyler düşündüğünden şüpheleniyorum ve bunlardan biri de iç siyaset sahnesi. Siyasi istikrar açısından bakıldığında, eski başkanınızın birçok suçlamayla itham edilmesi ve hala göz önünde olmaya devam etmesi gerçekten de tuhaf görünüyor.”

Dedolarizasyon

Dedolarizasyon ya da dolarsızlaştırma, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ekonomi ve piyasa çevrelerinde sıcak bir konu haline gelmiş durumda. Son zamanlarda Çin, en son Bolivya olmak üzere daha fazla ülkeyi uluslararası ticaretlerinin çoğunu Çin Yuanı kullanarak yürütmeye ikna etmeyi başardı.

Bu arada, ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımlar, bankalarının küresel finansal sisteme erişimini kısıtladığı için Rusya, ABD Doları rezervlerini altın ve yuan lehine azalttı. Brezilya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin liderleri de dolara olan bağımlılıklarını azaltmak için adımlar atacaklarını söylüyor.

Wizman, Rusya, Çin ve Brezilya'nın bu ay içinde Güney Afrika'da ‘BRICS’ ülkeleri için yapılacak zirvede savunma yapma fırsatı bulacaklarını belirtiyor. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, halihazırda ‘BRICS' üyesi ülkeler olan Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'ya ek olarak düzinelerce başka ülkeyi de zirveye davet etti.

Rezerv para statüsü ‘şimdilik’ güvende

Pek çok iktisatçı ve para birimi stratejisti, ABD Doları’nın fiili küresel rezerv para birimi statüsünün şimdilik güvende olduğuna inanıyor. Ancak eski bir Hazine yetkilisi, ABD'nin Fitch'in duyurusunda değindiği bazı sorunları ele almaması durumunda bu durumun değişebileceğini ifade ediyor.

Yaklaşık 40 yıldır Hazine Bakanlığı'nda eski bir üst düzey yetkili olan Mark Sobel, MarketWatch’a yaptığı açıklamada, “Şu anda ABD'nin mali sürdürülebilirliği konusunda herhangi bir endişe yok. Ancak bazı uzun vadeli sorunlarımız bulunuyor. CBO rakamları, 2030'dan itibaren borçlanmada büyük bir artış olduğunu gösteriyor. Bu, toplum olarak odaklanmamız gereken bir şey ancak taraflardan hiçbiri bunu yapmaya istekli görünmüyor” şeklinde konuşuyor.

Kongre Bütçe Ofisi tarafından bu yılın başlarında yayınlanan rakamlar, ABD bütçe açığının 2023 yılındaki kabaca 1,4 trilyon dolar seviyesinden 2033'e kadar kabaca 2 trilyon dolara çıkacağını öngörüyor.

Henüz bir rakip yok

Şimdilik Sobel, uygun bir rakibin olmamasının doların statüsünü korumaya yardımcı olacağına inanıyor. Sobel, “Doların yerini alacak veya meydan okuyacak herhangi bir ülke ve para biriminin aynı zamanda son derece likit ve erişilebilir finansal piyasalar, ücretsiz konvertibilite ve hukukun üstünlüğünün kutsallığı konusunda bir performans geçmişi oluşturması gerekecektir” diyor.

Bununla birlikte, federal hükümet borçlanmayı uzun vadede dizginleyemezse veya yaptırımlar yoluyla doların finansal sistemdeki rolünü kuvvetlendirmede aşırıya kaçarsa bu durum değişebilir.

Sobel, hem ABD hükümeti hem de Amerikan halkı için tehlikede olan çok şey olduğunu söylüyor. Sobel, “ABD Doları’nın rezerv durumu ucuz ithalatı kolaylaştırırken borçlanma maliyetini de baskı altına alıyor. Ancak bunun dezavantajları da var. Israrla güçlü bir para birimi, imalat sektörünün, emeğin daha ucuz olduğu ülkelere doğru kayması anlamına gelebiliyor” diyor.

ABD Doları, belki de mantıksız bir şekilde, not düşüşüne rağmen dün güçlü seyretti. Doların başlıca para birimleri karşısındaki gücünün bir göstergesi olan ABD Dolar Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0,2 oranında artışla 102,46 seviyesine yükseldi. Endeks son zamanlarda zayıflıyor ve dolar, 2022 yılında yüzde 7'den fazla yükseldikten sonra 2023'ün başından bu yana yüzde 1’lik bir düşüş yaşadı.

Piyasalarda Fitch etkisi sürüyor

 

Fitch kararı konuşulmaya devam ediyor

 

Fitch'in kredi notu kararı ABD borsalarını vurdu

 

Yellen: Fitch'in kararını tamamen yersiz buluyorum

 

ABD borsalarında Fitch düşüşü

 

Fitch, ABD'nin kredi notunu düşürdü! Peki etkisi ne olur?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)