E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar sıçrama yaptı---

Gelişen piyasalar sıçrama yaptı

Gelişen piyasalar sıçrama yaptı
27 Ocak 2014 - 07:53 borsagundem.com

Gelişen piyasa paralarındaki satışlar ve Çin ekonomisine ilişkin endişelerin etkisiyle volatilite artışı yaşandı

Gelişmekte olan ülke paralarındaki satışlar ve Çin ekonomisine ilişkin endişelerin artmasıyla küresel piyasalardaki çalkantılı ortamın yayılması üzerine Hindistan'dan Brezilya ve Türkiye'ye kadar birçok gelişen piyasa hisselerinin volatilitesi 2 yılın en büyük artışını kaydetti.

Chicago Board Opsiyon Borsası Gelişen Piyasalar ETF Volatilite Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 40 ile Eylül 2011'den bu yana en büyük sıçramasını yaparak 28.26 puana çıktı. ETF'lerdeki düşüş ve artış beklentileri arasındaki fark Temmuz'dan b uyana en yüksek düzeyine tırmandı. Gelişen piyasa ETF'lerinde düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 60 oldu. Gelişmekte olan ülke hisseleri 4.5 ayın en düşük düzeyinden kayıplarını genişletti; MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 10:40 itibariyle yüzde 1.2 aşağıda seyrediyor.

Arjantin pesosundaki devalüasyon, Çin'in fabrika üretiminde daralma sinyali veren veriler ve Türk Lirası'ndaki Güney Afrika Randı'na kadar birçok gelişen ülke parasındaki sert düşüşler yatırımcıların güvenini sarstı. Gelişmekte olan ülke hisseleri, Fed'in Mayıs'ta, gelişen piyasalardaki yüksek getirili varlıkların taleplerini destekleyen tahvil alımlarını azaltabileceğini söylemesinden bu yana değer kaybediyor.

Düşüşün devam edeceği endişelerine dikkat çeken BB&T Wealth Management'ın yatırım yöneticilerinden Walter "Bucky" Helwig, "Korumalar ya alınıyor ya da alınacağı tahminleri yapılıyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 2.3 kayıpla 949.90 puana geriledi ve bu yılki düşüşünü yüzde 5.3'e genişletti. Avrupa borsaları geçtiğimiz hafta yüzde 3.3 düşerken, Dow Jones da yüzde 3.5 gerileyerek Mayıs 2012'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)