E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar tırmanıyor---

Gelişen piyasalar tırmanıyor

Gelişen piyasalar tırmanıyor
29 Ocak 2014 - 09:00 borsagundem.com

Türkiye'nin olağanüstü toplantı yaparak faiz artırmasının lirayı değerlendirmesinin ardından gelişen piyasa hisseleri ve paraları ralli yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artışının Türk Lirası'na 2008'den bu yana en büyük değerlemesini kaydettirerek, merkez bankalarının sermaye çıkışlarını kontrol altına almak için hareket edeceğine dair iyimserliği desteklemesiyle gelişen piyasa paraları ve hisseleri yükseldi.

Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 4.1 değerlenirken, Güney Kore randı da faiz kararı öncesinde yüzde 1.2 güçlendi. Güney Kore wonu, cari fazlasının rekora genişlediğini gösteren verinin ardından 4 ayın en büyük sıçramasını yaptı. Endonezya Borsası, Morgan Stanley'nin ülkenin hisselerinin notunu yükseltmesi sonrasında yüzde 1.8 primlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Singapur saati ile 13:27 itibariyle yüzde 1.2 kazançla 944.90 puana çıktı ve 18 Kasım'dan bu yana en büyük artışına işaret etti. TCMB, sermaye çıkışlarını kontrol altına almak için salı günü gece yarısı aldığı kararla faizleri iki katının üzerine çıktı. Gelişmekte olan ülke paralarının 27 Ocak'ta sonlanan haftada dünya genelindeki 1.87 trilyon dolarlık hisse satışını tetiklemesinin ardından Hindistan'ın sürpriz bir şekilde faiz artırmasının ardından Türkiye de aynı yoldan gitti. Fed, ekonomistlerin tahvil alımlarında daha fazla azaltımın yapılmasını beklediği 2 günlük toplantısını bugün sonlandırıyor.

TCMB'nin güçlü faiz artışını olumlu yorumlayan ABN Amro Private Banking'in Asya hisse araştırmaları müdürü Daphne Roth, "Bu hamle yatırımcıların, gelişmekte olan ülke paralarına dair korkularını yatıştırdı" dedi.

MSCI gelişmekte olan ülke endeksi bu ay yüzde 5.8 kayıpla 3. ayında da düşerek Mayıs 2012'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Endeks 12 aylık tahmini kazançlarının 9.2 katından işlem görüyor. MSCI Dünya Endeksi 2014'te yüzde 2.8 düştü ve 14.4 katsayısından değerleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)