E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında---

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında
13 Eylül 2023 - 11:18 borsagundem.com

ABD borsaları, yakın gelecekte daha derin kayıplara yol açacak üçlü bir tehditle karşı karşıya.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yatırımcıların sürpriz rallide yaşanan düzeltmenin ne kadar derinleşebileceği konusunda endişeli. Bu duruma ek olarak, üçlü bir tehdit de hisse senetlerinin sene başından bu yana elde ettiği kazançları geri verme tehlikesi doğuruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senetleri gelecekte daha fazla kayba yol açabilecek üçlü bir tehditle karşı karşıya.

Üç koldan tehdit

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, analistler, ABD hisse senetlerinin daha güçlü ABD Doları, artan Hazine getirileri ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle üçlü bir tehditle karşı karşıya olduğunu ve bu durumun ana endekslerin 2023 yılının başından bu yana elde ettiği kazançları daha da aşındırabileceğini söylüyor.

Mott Capital Management'ın kurucusu ve uzun süredir bağımsız hisse senedi analisti olan Michael Kramer, “Hisse senetlerindeki yaz rallisi, yüksek petrole, faiz oranlarına ve daha güçlü dolara yenik düşüyor” diyor.

Sorunun kökeninde, ABD Merkez Bankası (Fed) Eylül ve Kasım aylarında yapılacak toplantılarda faiz oranlarını artırmamaya karar verse bile, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması gerekebileceği düşüncesi yatıyor. Bu, Hazine getirilerinin ve ABD Doları’nın yükselmesine de yardımcı oluyor.

Artan ham petrol fiyatlarının yanı sıra otomotiv işçileri ve fast-food işçilerinin daha yüksek ücret talepleri, enflasyonun yeniden yükselebileceğine dair korkuların artabileceği düşüncesini alevlendiriyor ve esasen Fed'in de işini zorlaştırıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir geri çekilme sinyali verene kadar merkez bankasının tahvil varlıklarını azaltmaya devam ederken faiz oranlarını da yüksek tutacağını belirtiyor.

Veriler

FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi, Ağustos başı ile Pazartesi kapanışı arasında yüzde 2 oranında değer kaybetti. Yapay zeka çılgınlığı sayesinde Nvidia, Apple ve diğerleri gibi megacap teknoloji firmalarının hisselerinin artırması sayesinde 2023 yılında daha iyi performans gösteren Nasdaq ise 2023 yılına göre yüzde 2,6 oranında düşüş yaşadı.

FactSet'e göre, aynı dönemde ABD Dolar Endeksi yüzde 2,2 oranında artarken 10 yıllık Hazine getirisi 24 baz puan artarak yüzde 4,284'e yükseldi.

FactSet verilerine göre, ABD'de işlem gören ham petrol fiyatları daha da keskin bir şekilde yükselirken, West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 1 Ağustos'tan bu yana sürekli sözleşme bazında yüzde 7,9 oranında artış gösterdi. Ham petrol varil başına 87,29 dolardan işlem görüyor.

Elbette hisse senetlerinin kayıpları, endekslerin 2023 yılının başından bu yana elde ettiği kazançlarla karşılaştırıldığında hala mütevazı seviyede duruyor. Hisse senetleri, 1 Ocak'tan bu yana birçok Wall Street analistini şaşırtan bir toparlanma yükselişine başlamıştı. Bu durum, S&P 500 ve Nasdaq'ın 2008'den bu yana en büyük takvim yılı kayıplarını açıkladığı 2022 ile tam bir tezat oluşturuyor. Hatırlanacağı üzere, 2022 yılı, ipotek tahvillerinin bozulmasından kaynaklanan bir krizin neredeyse küresel finansal sistemi devirdiği yıl olarak kabul ediliyor.

FactSet verileri, 2023 yılının başından bu yana S&P 500'ün yüzde 16,6, Nasdaq'ın ise yüzde 32,2 oranında artış gösterdiğini gösteriyor.

Eylül ayı ve art arda iki aylık kayıp olasılığı

Ancak bazı düşüş eğilimli yatırımcılara göre, özellikle Fed'in para politikasına ilişkin görünüm belirsizleşirken küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin ortaya çıkmasıyla birlikte, bu geri çekilme ileride daha fazla volatiliteye ilişkin beklentileri yeniden alevlendirecek kadar önemli gözüküyor.

Eylül ayının sonuna iki hafta kalmasına rağmen hem S&P 500 hem de Nasdaq, Ağustos'taki düşüşten sonra üst üste ikinci ay da düşme yolunda ilerliyor. Bunun gerçekleşmesi halinde endeksler Eylül 2022'den bu yana ilk kez arka arkaya aylık kayıplar yaşamış olacak.

Ve bunun gerçekleşmesi yüksek bir olasılık olduğu görülüyor. Eylül ayı, ABD borsa performansının onlarca yıl öncesine dayanan tarihsel verilere göre, en kötü ayı olarak öne çıkıyor. CFRA Research'ün baş yatırım stratejisti Sam Stovall'ın paylaştığı verilere göre S&P 500, 1945 yılından bu yana Eylül ayında ortalama yüzde 0,73'lük negatif aylık getiri elde ediyor. Bu, o dönemdeki herhangi bir ayın en kötü ortalama performansına karşılık geliyor. S&P 500 Endeksi, 1957’de piyasaya sürüldü ancak oluşturulmadan önceki performans verileri, analistler tarafından sıklıkla erken endeks bileşenlerinin performansının bileşiklerini kullanarak alıntılanıyor.

Nomura'da hisse senedi türevleri uzmanı olan Charlie McElligott da paylaştığı notta, hisse senetleri gibi ‘riskli varlıkların' performansının Eylül ayının ikinci yarısı ve Ekim başında ‘özellikle riskli’ olduğunu belirtiyor.

Enflasyon yeniden alevlenebilir

Enflasyonun yeniden hızlanabileceğine dair beklentiler piyasanın endişelerinin temelinde yer alıyor. Bloomberg tarafından derlenen enflasyon takası verilerine göre, tüccarların manşet TÜFE beklentileri geçen ay belirgin şekilde artış göstermiş durumda. Analistler, Çarşamba günü açıklanacak Ağustos ayı TÜFE verilerinin beklenenden daha sıcak okunmasının hisse senetlerini zayıflatabileceğine dikkat çekiyor.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, “Fed'in faiz indirimi beklentileri şu anda hisse senedi ve tahvil piyasaları için önemli bir destek kaynağı ve eğer enflasyon beklenenden daha sıcak olursa, bu, Fed’in yıl sonuna kadar agresif bir şekilde faiz indirimine gideceği fikrini baltalayacak” diyor ve piyasanın geri çekilmeye yatkın olduğunu söylüyor.

Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler, Çarşamba günkü TÜFE raporunun, tüketici fiyatlarının Ağustos ayında yüzde 3,6 oranında arttığını göstermesini bekliyor. Bu, Temmuz ayında görülen yıllık yüzde 3,2'lik artışın üzerinde bir orana karşılık geliyor.

JPMorgan: ABD hisse senedi değerlemeleri risk altında

 

Avrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?

 

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

 

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor

 

ABD borsalarında yeni zirve olasılığı yüksek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)