E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİran'la ticaret katlanacak---

İran'la ticaret katlanacak

İran'la ticaret katlanacak
23 Mart 2014 - 13:02 borsagundem.com

14.5 milyar dolarlık Türkiye-İran ticaret hacmi katlanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ocak ayı sonunda İran'a yaptığı ziyaret sırasında imzalanan 'Tercihli Ticaret Anlaşması' fiilen hayata geçiyor. Ziyaret trafiği ise devam edecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında, işadamlarının da katılımıyla geniş kapsamlı bir heyet nisan ayı ortasında Tahran ve Tebriz'e çıkarma yapacak.
 
GÜMRÜK VERGİLERİ İNECEK
 
Görüşmelerde, 14.5 milyar doları bulan ticaret hacminin ikiye katlanması için yol haritası çizilecek. Türkiye'nin 2013 yılı ihracatında İran 10. sırada yer alırken, ithalatında 6. sırada bulunuyor. Türk firmalarının İran'daki yatırımları ise 2013 sonu itibariyle 1.3 milyar dolara ulaştı. İran, 2013'te 5+1 ülkeleriyle Cenevre Zaptı imzalamış ve ambargolar büyük oranda yumuşatılmıştı. Bu adımın ardından Başbakan Erdoğan da, 28- 29 Ocak'taki Tahran ziyareti sırasında 'Tercihli Ticaret Anlaşması'na imza atmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle İran, Türkiye'den ithal edilecek 125 sanayi ürününe yüzde 30-40 gümrük vergisi indirimi uygulayacak. Türkiye ise İran'dan ithal edilecek 140 tarım ürününde gümrük indirimine yönelecek.
 
YOL HARİTASI ÇİZİLECEK
 
Bu adımlar için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında İran'a düzenlenecek iş heyeti ziyaretinde yol haritası çizilecek. Kalabalık bir iş adamı grubunun da dahil olacağı ziyaret 15-17 Nisan arasında yapılacak. Ziyaret sırasında başkent Tahran'ın yanı sıra, Tebriz'e de gidilecek. İki kentte düzenlenecek İş Konseyi toplantılarında işbirliği kapılarının açılması hedefleniyor.
Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)