E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail yanıyor---

İsrail yanıyor

İsrail yanıyor
03 Aralık 2010 - 08:14 borsagundem.com

Başbakan Tayyip Erdoğan ülkeye hemen iki yangın söndürme uçağı gönderilmesi talimatını verdi

İsrail’in kuzeyinde, sahil kenti Hayfa’nın hemen yakınındaki Karmel dağlarında başlayan ve hala devam eden yangında çoğunluğu gardiyan en az 40 kişi yanarak öldü. Uluslararası kamuoyu da İsraillilere destek için harekete geçti. Başbakan Tayyip Erdoğan ülkeye hemen iki yangın söndürme uçağı gönderilmesi talimatını verdi.

Ölenlerin, Filistinli mahkumların taşınmasına yardım eden hapishane görevlileri olduğu öğrenildi. Magen David Adom ambulans hizmetleri, İsrail’in 62 yıllık tarihinin en büyük yangını olarak tanımlanan olayda 40 kişinin öldüğünü doğruladı. MDA sözcüsü Zachi Heler, yaptığı açkılamada, “Ölenlerin çoğunluğu otobüsteydi” dedi.

Kurtarma görevlilerinin kaç kişi olduğu bilinmeyen bir grubu arama çalışmalarının sürdüğünü belirten yetkililer, kayıpların arasında iki polis memuru bulunduğunu ve bu kişilerin hayatlarını kaybettiklerinin tahmin edildiğini belirtti. Hayfa Emniyet Müdürü’nün yanan otobüsün yanındaki araçta seyrettiği ve çok ağır yaralı olduğu da ifade edildi.

Gece yarısından sonra polis, rüzgarın yangının Hayfa’nın güneyine doğru yayılmasına neden olduğunu belirtti. Polis sözcüsü “Rüzgarın hızını artırmasıyla Deniya’nın güneyindeki evleri boşaltmaya başladık” dedi. İsrail’in en büyük üçüncü şehri olan Hayfa’da 265 bin kişi yaşıyor. 12 binden fazla kişi kasabalardan ve köylerden çıkartılırken, üç hapishane ve bir hastane de boşaltıldı.

Neden çıktığı henüz bilinmeyen yangının hızla yayıldığı, akşama kadar 800 hektar alanı kül ettiği bildirildi. Yangın, tüm söndürme çabalarına karşın 12 saat sonra hala kontrol altına alınabilmiş değil. İtfaiye sözcüsü Yoram Levy, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Yangın çok büyük, Karmel Dağları’nın batı tarafını kapladı ve yayılıyor” dedi.

Yangın için “ülke tarihinin en ölümcül doğa felaketi” diyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Rusya, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden yangının söndürülmesi çalışmaları için yardım istedi. AA’nın haberine göre Hayfa itfaiye sözcüsü ise Kanal 2 televizyonundaki açıklamasında, sabaha kadar komşu ülkelerden bir destek gelmezse yangının kontrol altına alınmasının zor olduğunu söyledi. Netanyahu’nun uluslararası kamuoyuna yaptığı yardım çağrısı da büyük destek buldu. Başbakan Erdoğan, acilen iki yangın uçağının İsrail’e gönderilmesi talimatını verirken Yunanistan dört uçak, Kıbrıs Rum Kesimi bir helikopter ve bir yangın uçağı gönderdi. Bulgaristan 90 itfaiyeciyi ülkeye yolladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yardım sözü veren diğer ülkeler arasında Azerbaycan, İngiltere, Hırvatistan, Mısır, Fransa, Ürdün, Romanya, Rusya ve İspanya olduğu ifade edildi.

Afet bölgesini ziyaret eden Netanyahu, yaşanan trajediyi “görülmemiş bir felaket” olarak tanımladı. Netanyahu, “Bu uluslararası boyutta bir yangın. Gereken araçlar henüz bölgeye ulaşmadı ancak yolda” derken yangını kontrol altına almanın zaman alabileceği uyarısını yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Barack Obama, yangında hayatını kaybedenler için “en derin başsağlığı” dileklerini ifade ederken, ABD’nin yangınla savaşa destek olacağını söyledi. Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da ülkesinin yardıma hazır olduğunu belirtti.

Türkiye’den 2 yangın söndürme uçağı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, İsrail’de çıkan orman yangınına müdahale amacıyla Türkiye, iki yangın söndürme uçağı gönderdi. Hükümet yetkililerinden gelen, “WikiLeaks belgeleri konusunda en çok İsrail memnun” açıklamasının ardından yapılan bu yardımın “insani amaçlı” olduğu açıklandı. Erdoğan, İsrail’de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği yangına Türkiye’den yardım gönderilmesi talimanıtını bizzat verdi. Dışişleri’nde yapılan değerlendirmeler sonucu bölgeye Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait iki yangın söndürme uçağı gönderme kararı alındı.

Uğur ERGAN / HÜRRİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dursun05 Aralık 2010 14:03

    el insaf sayın başbakanım marmara gemisi basılırken savaş ucaklarının kalkması talımatını neden hemen vermedin yoksa savaş ucaklarını sınek avlamak icinmı aldık ha marmara gemisindeinsanı yardım malzemesi vardı ordakıler insanda filistındekıler ve marmara gemısındekiler insancikmıydı

  • erdem04 Aralık 2010 21:10

    yansın a q çocukları misket bombaları atarken iyiydi filistine