E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİşte Rus ekonomisine darbe vuracak olay---

İşte Rus ekonomisine darbe vuracak olay

İşte Rus ekonomisine darbe vuracak olay
15 Aralık 2015 - 15:04 borsagundem.com

Petrol fiyatlarına müdahale gelmezse 36.50 seviyesinin kırılmasıyla serbest düşüşte hareket hızlanabilir. Bu Rus ekonomisine vurulacak büyük darbedir

Petrol nereye gidiyor? Üreticiden tüketiciye herkesin yanıt aradığı kritik bir soru bu? Bir yanda bölgemizdeki gerginlikler, iç savaşlar, bombalamalar, bir yanda petrol yatakları üzerinde oturan ülkelerin politikaları, stratejileri.. Her şey hem karışık, hem de iç içe. İşte bu noktada Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, bir petrol analizi yaptı, yazdı.
 
PETROL FİYATLARI NEREYE...

Petrol fiyatları tekrar 2009 seviyesinin ardından gördüğü dip seviyelere ulaştı. Petrol üreticisi ülkelerin pazar payı savaşlarının sonucu olarak sert düşüş yaşayan Brent Petrol, ülke ekonomilerini de boğmaya devam edecek gibi gözüküyor. Rusya ekonomisi bunun önemli bir göstergesi. Her geçen ay rezervleri kademe kademe eriyen Rusya ekonomisi, tarihinin en yüksek merkez bankası rezervine Temmuz 2008’de ulaşmıştı. Rusya ekonomisinin o günkü rezervi 582 milyar dolara eşitti. 2008 yılının Temmuz ayından sonra ise; küresel krizin etkisiyle Brent Petrol fiyatları 4 ay içinde şu an zorladığı 36 dolar seviyelerine geriledi. Rusya’nın 4 ayda rezervleri %30 eriyerek 411 milyar dolar seviyesine indi. Rus ekonomisi o dönem şanslıydı. Çünkü petrol fiyatları 36 dolar seviyelerinde uzun süre tutunamadı ve küresel krizin dizginlenmesiyle birlikte, 6 yıl boyunca Rusya ekonomisine can simidi oldu.
 
Şu an ise Brent Petrol fiyatları tekrar 2008 yılındaki dip seviyesine kadar geriledi.  Ancak bugün ile 2008 yılı arasında çok fark var. Öncelikle Rus ekonomisi 36 dolar seviyelerine bu kez 311 milyar dolar rezervle yakalandı. İkincisi, petrol fiyatlarında bu sefer kısa vadede hızlı bir tepki beklentisi de görünmemekle birlikte, buna işaret edecek en ufak bir gelişme de yok. Petrolde şu an bütün tepki alımları yeniden bir satış fırsatı sunuyor ve kısa vadede harekette 36.50 seviyesinin altı yakın görünüyor. Petrol fiyatlarına bir müdahale gelmemesi durumunda 36.50 seviyesinin kırılmasıyla serbest düşüşte hareket hızlanabilir. Bu durum Rus ekonomisine vurulacak büyük bir darbe olur. Rusya’nın daha fazla bu fiyatlardaki Brent Petrol’e direnci kalmayacaktır. Zaten şu an büyüme tarafında en ufak bir tepki veremeyen Rus ekonomisinde, rezervlerin nereye kadar erimesine tahammül edileceği de  önemli bir sorudur. Yani kısaca aşağıdaki grafik, çekirgenin şansının ikinci kez 36 Dolar’a gerileyen Petrol fiyatlarıyla son bulacağını gösteriyor olabilir.



Grafikten de anlaşıldığı üzere, 36.50 seviyesini kırmaya istekli petrol fiyatları için, 2008 yılında bu seviye dip seviyesi olmuştu. Ancak şu anki tablo hem talep tarafındaki zayıflığın hem de arz tarafındaki fazlalığın etkisiyle 36.50 seviyesinin altına gerileme görülebileceğine işaret ediyor. Bu seviyenin altında kademeli olarak Rusya için felaket senaryosu olarak adlandırılabilecek, 31 dolar ve 25.50 dolar seviyeleri gözüküyor. Kısaca 36.50 seviyesi Rusya için iyi senaryo ile kötü senaryoyu ayırabilecek ince bir çizgi diyebiliriz. Rezervlerdeki hızlı düşüşün ve ekonomik kötüleşmenin engellenmesi için petrol fiyatlarının bu seviyede tutunarak, kısa vadede sert tepki göstermesi gerekiyor. Bu tepki petrol tarafında 36.50 seviyesinin önemli bir dip olması sebebiyle gerçekleşse bile, bu sefer de petrol fiyatlarını 45 ve 50 dolar bariyerleri bekleyebilir.
(Burçak Gezgin - Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TG15 Aralık 2015 21:20

    Beter olsunlar. Dünyanın manyağı bitmiyor,birinden kurtulmadan yenisi türüyor.

  • ÖZ-ÖZ15 Aralık 2015 20:12

    Elin ekonomisine darbeyle uğraşacağımıza, 40 doların altına gelmiş petrol ile niye en büyük bağımlılığımız üzerinden ihya olup, ekonomimiz düze çıkamıyor, buna kafa yorulsa?

  • savaş15 Aralık 2015 18:22

    altınla yapılır,rusya nın elinde ki dolarlar az daha erisin bakalım.O zaman ya batının kapısında yalvarır,yada çaresiz savaşmak zorunda kalır.

  • ERCAN SUR15 Aralık 2015 18:07

    Savaş çığlıkları var altın yerinde sayıyor neredeyse, paritelerde çok fark yok, son günlerde biraz euro parladı.Petrole yatırım yapılmış olan trilyonlarca dolar ne oldu onuda bi anlatan olsa. Hedef rusya gibi görünsede asıl hedef dünyada dolaşan paralar ve fonlar gibi sanki.

  • dlbyz15 Aralık 2015 17:05

    herkes arabasına binsin gezsin 22 dolar olur inşallah