E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJason Shapiro: Fed 'büyük bir sürpriz'e hazırlanıyor---

Jason Shapiro: Fed 'büyük bir sürpriz'e hazırlanıyor

Jason Shapiro: Fed 'büyük bir sürpriz'e hazırlanıyor
08 Mart 2024 - 11:22 borsagundem.com

ABD’de Fed’in faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bundan cesaret alan piyasalar ise yeni rekor seviyelerde seyrediyor.

ULAŞ YAVUZ - BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağı tartışılıyor ancak yatırımcı Jason Shapiro’nun başka bir öngörüsü bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, genel gidişatın tersine bahisleriyle tanınan ABD’li yatırımcı Jason Shapiro, bir sonraki beklenmedik gelişmenin ‘Fed’in faiz artırımına gitmesi’ olabileceğini söylüyor.

Genel kanaatin aksine…

ABD’li yatırımcı Jason Shapiro, 'Crowded Market Report' Youtube kanalında yayınladığı son videosunda Fed’in piyasaların zorlamasıyla faiz artırımına gidebileceği olasılığını değerlendiriyor. Piyasada büyük hareketlerin, fikir birliğinin dışında gelişmeler sonucunda gerçekleştiği tezine dayanan Shapiro, yayınladığı videoda, Fed’in piyasalar tarafından sürpriz bir hamle yapmaya zorlanabileceğini iddia ediyor.

Son yayınladığı videoda Shapiro, tezinin makro bir bakışa dayandığının altını çiziyor ve genel kanaat, fikir birliği ya da konsensüsü tespit ederek analizine başlıyor. Shapiro, bu fikre aykırı ama en az genel kanaat kadar mantıklı ve geçerli diğer yaklaşıma ulaşırken, bir yatırımcı olarak, piyasalardaki büyük hareketlerin ve kırılmaların, genel kanaate aykırı gelişmeler sonucunda gerçekleştiği varsayımını özellikle vurguluyor. Shapiro, “Fikir birliğine dayalı bir alım satım yaptığınızda risk/ödül oranı o kadar da büyük olmaz çünkü piyasa bunu zaten fiyatlamıştır ve dolayısıyla böyle bir alım satımda kazanç sağalayacak çok da fazla bir fırsattan bahsedilemez” diyor.

Shapiro, “Ancak eğer fikir birliğine aykırı bir ihtimal yakalarsanız ve bu gerçekleşirse, piyasa bu yeni fikre uyum sağlamak isteyecek ve bu da piyasalarda büyük bir hareketin yaşanmasını beraberinde getirecektir. Bu elbette her varsayımın ve bunun piyasadaki sonuçlarının beklediğiniz gibi olacağı anlamına gelmez ama siz bunu piyasada yaşanması olası bir büyük hareket potansiyelinin nerede olduğunu bulmak için yaparsınız” diye ekliyor.

Yatırım fırsatı faiz oranlarında

Böylesi bir kırılmanın ‘faiz oranları’ odaklı olacağını öne süren Jason Shapiro, bu noktada genel fikir birliğinin Fed’in bu yıl içinde olmak şartıyla herhangi bir zamanda faizleri bir miktar indireceği yönünde olduğunu belirtiyor. Kendisinin bu noktada farklı bir bakışa sahip olduğunu söyleyen Shapiro, şu senaryoyla faiz indirimi beklentisinin gerçekçi olmadığının altını çiziyor: “Şöyle düşünün: 5 yıl önce uykuya daldınız ve şimdi uyandınız ve ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik gibi verilere baktınız. Aklınıza gelecek ilk soru kesinlikle Fed’in faizleri ne zaman indireceği ve bunun ne zaman olacağı olmazdı; bunun yerine aklınıza ilk şu soru gelirdi: Fed ne zaman ve ne oranda faizleri artıracak?”

Buna rağmen Fed’in faizleri artırma olasılığının çok cılız şekilde dillendirildiğini söyleyen Shapiro, konsensüsün ise epey güçlü bir şekilde Fed’in faizleri Haziran ayı ya da sonrasında indirmesi yönünde olduğunu tuhaf bulduğunu vurguluyor.

Faizler olması gereken seviyenin altında

Shapiro, varsayımını, faizlerin olması gereken seviyenin altında olduğu tezine dayandırıyor ve gelişmelerin de bunu doğruladığını öne sürüyor. Shapiro, “Ya faizler olması gerekenden daha düşükse? Peki böyle bir durumda ne gibi gelişmelerin olması beklenir? Muazzam miktarda yatırım olur, sisteme muazzam miktarda para akışı gerçekleşir, sadece yapay zeka odaklı Muhteşem Yedili hisseleri değil Dow Jones, S&P 500, Nasdaq gibi endeksler ve dünyadaki diğer borsalar yükselişe geçer. Açıkçası, işte bugün olan biten şey de tam olarak bu. Bu senaryoda diğer varlık sınıflarının da yükselişe geçtiğini görürsünüz çünkü faiz oranları çok düşükse dolar düşüyor demektir. İşte bugün olan yine tam olarak bu. Aynı şekilde altın da yükselişe geçecektir ve altın da bugün yeni zirveler yapmanın peşinde. Benzer şekilde Bitcoin de yükselişe geçecektir ve keza o da kısa süre önce tüm zamanların en yüksek seviyesini geçti ve o seviyelerde seyrediyor” diyor.

Bunların piyasanın gerçekleri olduğunun altını çizen Shapiro, faiz indirimleriyle ilgili senaryosunun odağında şu sorunun olduğunu ifade ediyor: “Piyasa bir kırılmanın yaşanmasını nasıl sağlayacak ve tam da bu nedenle Fed faizleri indirmek zorunda kalacak?”

Shapiro, fikir birliğinin bu soruya yanıtının, kırılacak şeyin ticari gayrimenkul sektörü olduğu tezini hatırlatıyor. Bu varsayıma göre, sektör, yüksek faizler nedeniyle bölgesel bankaların sonunu getirme ve bankacılık sistemini çökertme tehlikesi taşıyor ve Fed’in de bunun önüne geçmek için piyasaya likit enjekte etmesi yani para arzını artırması ve bunu faizleri indirme yoluna giderek yapması bekleniyor.

Faiz indirimi delilik olur

“Peki ya piyasa Fed’i diğer yolu seçmeye zorlarsa yani bir başka deyişle ya piyasa Fed’i kırarsa, yani kırılacak şey Fed’in kendisi olursa? Ve piyasalar Fed’i faizler çok düşük diye varlık fiyatlarını yükselterek faizleri artırmaya zorlarsa?” diye soran Shapiro, bugün olan bitenin tam olarak bu olduğunun altını çiziyor.

Shapiro, Fed’in Haziran toplantısında S&P 500’ün 6.500 puan civarında olduğunu, altının 3 bin dolar seviyesinde seyrettiğini ve Bitcoin’in 70 bin dolar civarına kadar yükseldiğini varsaydığımızda, Fed’in bu koşullar altında faizleri indirmesinin 'neredeyse imkansız, hatta delilik' olacağını söylüyor.

Likidite kıtlığı yok

Piyasalara dair verilerle ilişkili olarak ‘likidite kıtlığı’ ya da popüler tabirle ‘finansal koşulların sıkılığı’ tezine de itiraz eden Shapiro, “Bugün neredeyse tüm varlıklar yeni rekor zirvelerde ya da o seviyelerin yakınlarındayken finansal koşullarda bir sıkılıktan söz etmek imkansız. Bu açık şekilde finansal koşulların sıkılığına değil ‘finansal koşulların gevşemesi’ne işaret ediyor” şeklinde konuşuyor.

Son olarak, Fed’in faiz artırımına gitme olasılığının gerçekleşmesinin piyasaların çöküşü anlamına geldiğini bugünden söylemenin doğru olmayacağının söyleyen Shapiro, yaptığı şeyin, senaryoları bugünden belirleyip suyun akmasına ve yolunu bulmasına izin ermek olduğunu, işsizlik, büyüme ve enflasyon verilerinin bu süreçte yakından izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Shapiro, kanaatince, verilerin ileriki süreçte bu senaryoyu doğrular nitelikte olacağını düşündüğünü ekliyor ve tezinin, piyasalara yatırım amaçlı yaklaşan ve büyük hareketlerin peşinde olan yatırımcılar için dikkat edilmesi gereken konuyu nitelediğini belirtiyor.

Yatırım felsefesi, temel analize ve trend takibine dayanan ABD’li yatırımcı Jason Shapiro, aykırı bir yatırımcı olarak saygın bir yere sahip. MGR hedge fonunun kurucusu olan Shapiro, Jack D. Schwager’ın Türkçeye de çevrilen ‘Bilinmeyen Borsa Sihirbazları’ isimli röportaj kitabında da yer alan isimlerden biri.

Jason Shapiro’nun ilgili videosuna bu linkten ulaşabilirsiniz.

Fed yetkilisinden faiz indirimi mesajı

 

Fed Başkanı Powell'dan faiz indirimi açıklaması

 

BofA: Fed'in haziranda faiz indirmesini beklemek makul

 

Piyasalarda Fed fiyatlamalası

 

Daly: Fed enflasyonu yavaşça düşürme yolunda

 

Fed Başkanı Powell'dan bankaların sermayelerine ilişkin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet08 Mart 2024 13:38

    25 yıldır İhlaslar 1 lira.Tuvalet kağıdı kadar değerleri yoktur.

  • Anıl08 Mart 2024 14:10

    Bunlar anlaşılan paraları toplayıp faize yatırıyor.Arkasıda hükümet tarafından korunuyor hesap soran yok.