E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKakao fiyatları uçtu çikolatacının tadı kaçtı---

Kakao fiyatları uçtu çikolatacının tadı kaçtı

Kakao fiyatları uçtu çikolatacının tadı kaçtı
21 Temmuz 2014 - 09:54 borsagundem.com

Kakaonun son 20 yılın en yüksek fiyatına çıkması, şeker ve fındık fiyatlarının tırmanması çikolata üreticilerini zorluyor

Çikolatanın ana maddelerini oluşturan süt, şeker, kakao ve fındığa gelen zamlar çikolata üreticilerini tedirgin ediyor. Maliyet artışlarının kârlılık oranlarını etkilediği ortamda üreticiler gerek tüketimi düşürmemek gerek önceden yapılan kontratlar gereği şimdilik zam düşünmüyor. 

Maliyetleri düşürmeye yönelik tedbirleri uygulamaya devam edecek olan firmalar çeşitli kampanyalarla hem tüketimi dinamik tutmayı planlıyor. Yılda kişi başına 1.5 kilogramlık tüketimle Avrupa'nın gerisinde olan Türkiye üretim kapasitesi ve teknolojisiyle kişi başına yıllık tüketim miktarı 10 kilograma varan Avrupa'ya ihracat yapabilecek düzeyde. Firmalar sektörün önünün açılması için orta vadeli planın hayata geçirilmesini istiyor.


'Şeker fiyatı düşmeli'

Şeker Kurumu’nun internet sitesinden yayımlanan "2009/10 Avrupa Pancar Şekeri Üretimi İlk Tahmini" adlı rapor özetine göre, dünya şeker piyasasında vadeli ham şekerin ton fiyatının, 1981'den beri en yüksek seviye olan 544 dolara ulaştı. Raporda, Brezilya ve Hindistan’da üretim beklentisi ilk tahminlerin altında kaldığı için, fiyatların daha da artabileceğine işaret edildi.
Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, 665 milyon dolarlık ihracat pazarına sahip olan şekerli mamuller sektörünün, hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle darboğazın eşiğine geldiğini belirtti. Türkiye’de şeker fiyatlarının, dünya geneline göre 2-3 kat fazla olduğunu anlatan Kopuz şöyle devam etti:
"Üreticinin bu maliyetlerle dünya pazarlarında rekabet etmesi zor. Şekerin tonu dünya borsaları ve AB ülkelerinde 500-550 dolar, Türkiye’de ise 1150-1400 dolar. Bu durum kaçak şekerin yolunu da açıyor. Şeker fiyatları AB ile eşit seviyeye gelirse 665 milyon dolar olan ihracat 1.5-2 milyar dolara çıkar, yurtiçinde de tüketim artar."


Kakao iç karartıyor

Sektörünün ana hammaddelerinden biri olan kakaonun son 20 yılın en yüksek fiyatını gördüğünü ifade eden Kopuz şunları söyledi:
"Kakaoda ithalata bağımlıyız. Kakao fiyatları 2008'in başından bu yana neredeyse yüzde 90 arttı ve bugünlerde tonu 3 bin 390 dolara ulaştı. Kakao fiyatına yönelik ilerki tahminler de iç açıcı değil. Uzmanlar üretimin düşük olacağını ve bunun yine fiyatlara yansıyacağını söylüyor."
Fındık fiyatlarının da dalgalı seyir izleyerek yükseldiğini ve yıl sonuna kadar da daha da yükselmesini beklediklerini belirten Kopuz, fiyatların yükselmesi halinde karlılık ve rekabet bir yana üretim maliyetlerinin bile karşılanamayacağını ifade etti.


 Nestle, paket büyütüp maliyeti düşürecek

Ürünlerine en son haziran ayında zam yapan Nestle'nin Çikolata Grubu Genel Müdürü Hayri Devrim Cöbek, yıl sonuna kadar kesinlikle fiyat artışı yapmayacaklarını ifade etti. Cöbek, krizle birlikte ev içi tüketime yönelik başlattıkları kampanyalarla büyük gramaj, avantajlı paket, maliyeti düşük olarak piyasaya sürülen ürün satışlarını da sürdüreceklerine değindi.
Global rekabet için orta vadeli çözümlerin şart olduğuna işaret çeken Cöbek şunları söyledi:
"Türkiye, Avrupa'ya tedarik sağlayabilecek kapasite ve teknolojiye sahip. Yapılması gereken global hammadde fiyatlarını takip etmek. Kakao fiyatları dünya piyasalarına bağlı. Ancak süt, şeker ve fındık başta olmak üzere kuruyemiş avantajını kullanarak Avrupa pazarındaki ağırlığı artırmamız gerekiyor. Bunun için global fiyatları takip etmek ve orta vadeli planları hayata geçirmek gerekiyor."






Şölen: Kârsızlığı kabul ettik

Yıl içinde tüm üreticilerin ciddi kârlılık sorunları yaşadığını ancak pazardaki varlıklarını sürdürmek için kârsızlığı kabul ettiklerini söyleyen Şölen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban şu an için toplu bir fiyat artışı yapmayacaklarını dile getirdi. Çoban, "Bu artışların kalıcı olmayacağı umudunu taşıyoruz. Üretim verimililiğimiz üst seviyelerde olmasına karşın maliyet artışları kalıcı olursa zamdan başka şansımız kalmaz" dedi.

 

Ülker: Uzun süredir maliyet artışı var

Ülker Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker grubun fiyat ayarlaması yapabileceğini kaydetti. Uzun süredir maaliyet artışlarının devam ettiğini ifade eden Şeker şunları söyledi:
"Kakao, fındık ve şeker fiyatlarının yanı sıra buğdayda da artışlar var. Sektörde uzun süredir kârlılık oranları düşük seyrediyor, bazen de olmuyor. Son günlerde yaşanan maliyet artışları, işçilik fiyatları, elektrik gibi etkenler de düşünülünce fiyat ayarlaması kaçınılmaz kılınıyor." 
270 markaya sahip grupta her markanın farklı pazarlama stratejilerine devam edeceğini anlatan Şeker, "Biz gençlerle markamızı buluşturma prensibimizden vazgeçmeyeceğiz. Tüketiciler için yürüttüğümüz kampanyalar devam edecek" diye konuştu.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)