E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLahey kararı: İsrail soykırım araştırmalarını engellememeli---

Lahey kararı: İsrail soykırım araştırmalarını engellememeli

Lahey kararı: İsrail soykırım araştırmalarını engellememeli
24 Mayıs 2024 - 16:26 borsagundem.com

Uluslararası Adalet Divan'ından İsrail aleyhine talep edilen yeni tedbirlere ve acil önlem talebine ilişkin karar açıklandı. Alınan kararda, "Gazze Şeridi'ne her türlü soruşturma ekibinin girişine engel olunmamalıdır." denildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasında, İsrail’in Refah ve Gazze genelindeki askeri operasyonlarını durdurmasını da içeren ek ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını açıkladı.

Kamuya açık oturumda Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam tarafından okunan açıklamada, "İsrail, Gazze'de çok fazla insanın ölümüne neden oldu" denildi.

Yargıç Salam, açıklamada "İsrail'in saldırıları nedeniyle 18 Mayıs itibarıyla BM verilerine göre Refah'ta 800 bin sivil yerinden edilmiştir. Refah'taki durum artık insani felaket olarak sınırlandırılmıştır. İsrail sorumluluklarını yerine getirmeli." dedi.

Yargıç Salam, alınmış önlemlerin yeterli olmadığına ve İsrail'in askeri operasyonunu derhal durdurmak zorunda olduğuna karar verdi. Salam, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'den talep ettiği ilerleme raporunun, 1 ay içinde UAD'ye teslim edilmesi gerektiğine hükmedildiğini belirtti.

Mahkeme kararını açıklayan Salam, "İsrail, Filistinlilerin kısmen dahi yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına sebep veren askeri saldırılarını ve tüm eylemleri derhal durdurmalıdır" dedi.

"İsrail, Refah'ı haftalarca bombaladı, altyapı yok olmak üzere" ifadesinde bulunan Salam, 13'e 2 oy ile kabul edilen geçici önlemlerin acil bir şekilde derhal uygulanmasını talep etti.  

UAD, 13'e 2 oy ile Refah Sınır Kapısı'nın açık tutulmasını ve yardımların Refah Sınır Kapısı'ndan yapılmasını istedi. Salam, "İsrail, (Gazze'de) acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutmalı" dedi.

ABD: İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiği değerlendirmesi 'makul'

 

Netanyahu hakkında tutuklama kararı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)