E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'den üstü kapalı faiz artırımı---

Merkez'den üstü kapalı faiz artırımı

Merkez'den üstü kapalı faiz artırımı
13 Ağustos 2014 - 06:57 borsagundem.com

Merkez Bankası, örtülü faiz artışı olarak adlandırılan likiditede sıkılaştırma yaptı

Merkez Bankası son dönemde artan jeopolitik ve politik risklerin TL’de yarattığı değer kaybını telefi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada “örtülü faiz artışı” olarak da nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarına yeniden başladı. Merkez Bankası Ocak ayında gerçekleştirmek zorunda kaldığı sert faiz artışı öncesinde sıklıkla kullandığı likidite adımları ile piyasaya sağladığı borçlanma maliyetini dün yüzde 8.25 olan politika faizinin üzerine yüzde 8.29’a yükseltti.

Aynı seviyede tutuyordu

Piyasa yapıcı bankalara tanınan zorunlu karşılık yükümlülüklerinin bir kısmını bir sonraki döneme erteleme hakları nedeniyle ortalama fonlama maliyetindeki ilk etki sınırlı kalsa da dün bankalararası piyasada gecelik faiz uzun bir aradan sonra yüzde 10.30’a yükseldi. Merkez Bankası sert faiz artışına gitmek zorunda kaldığı Ocak ayından geçtiğimiz hafta Perşembe gününe kadar politika faizi ile piyasaya uyguladığı ortalama fonlama maliyetini yaklaşık olarak aynı seviyede tutuyor ve likiditede bir sıkılaştırma gerçekleştirmiyordu. Analistler siyasi baskılar nedeniyle faiz artışı gibi bir seçeneği olduğu düşünülmeyen Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz indirimlerine karşın dünkü gibi durumlar için faiz koridorunun üst bandını yüzde 12’de tuttuğunu ve önümüzdeki dönemde gerekmesi halinde Merkez’in bu adımları kullanmakta çekinmeyeceğini daha önce açıkladığını hatırlattı.

Merkez Bankası siyasilerden gelen tek seferde sert faiz indirimi taleplerine karşın ölçülü faiz indirimlerine devam eden ve üst üste üçüncü ayda gerçekleştirdiği indirimler ile politika faizini toplamda 175 baz puan indirken yüzde 12 olan faiz koridorunun üst bandında herhangi bir indirime gitmemişti.

Sıkılaştırma adımları attı

Merkez Bankası’nın son bir kaç gündür likidite ile sıkılaştırma adımları attığını belirten TEB Stratejisti Erkin Işık,  şu değerlendirmeyi yaptı:

“Merkez Bankası bugün kamu maaş ödemeleri nedeniyle artacak likidite öncesi ve TL’deki değer kaybı nedeniyle likiditeyi dün de sıkılaştırmayı tercih etti. Merkez zaten politika faizlerinde indirime giderken koridorunun üst bandı olan yüzde 12’yi gerektiğinde sıkılaştırma için kullanmak için sabit tutmuştu. Kur üzerindeki baskı devam ettiği sürece likiditenin sıkılaşma adımları da devam edecektir. Sıkılaştırmanın ne kadar süreceği ve likiditenin ne kadar sıkı olacağında küresel risk iştahı ve lokal gelişmeler belirleyici olacak. Eğer sıkılaştırma ihtiyacı uzun sürerse yüzde 8.25 anlamı kalmadığı vakitler de yine gelebilir ki bu durumda özellikle kısa vadeli faizlerde belirgin yükseliş yaşanabilir. Kademeli olarak faizler ayarlanacaktır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)