E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia hisseleri nereye ABD borsaları oraya---

Nvidia hisseleri nereye ABD borsaları oraya

Nvidia hisseleri nereye ABD borsaları oraya
22 Mayıs 2024 - 11:39 borsagundem.com

2023’ün ilk çeyreğinde rekor bir bilançoyla borsalarda yapay zeka rallisini başlatan Nvidia, bir yıl sonra ilk çeyrek bilançosunu açıklayacak. İstatistiklerse S&P 500’le Nvidia hisselerinin son bir yıldır aynı doğrultuda hareket ettiğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları oldukça kritik bir güne hazırlanıyor. Dünyanın en büyük çip üreticisi Nvidia çarşamba günü kapanış sonrası ilk çeyrek bilançosunu açıklayacak. Çip üreticisi 2023’ün aynı döneminde çarpıcı bir çeyrek raporu açıklayarak yapay zeka rallisinin fitilini ateşlemişti. Söz konusu bilanço öncesinde piyasa değeri 750 milyar doların üzerinde olan şirket bir yıl sonrasında ise 1,5 trilyon dolardan fazla büyüdü.

Bloomberg’ün haberine göre ChatGPT’nin kullanıma sunulmasından bu yana Nvidia’nın bilançosunun, gelirlerinin ve marjlarının artma şekli fazlasıyla dikkat çekici. UBS Hisse Senetleri Stratejisti Jonathan Golub, Nvidia’nın S&P 500’ün toplam piyasa değerinin %5,2’sini temsil ettiğini söylüyor. Yapay zeka devinin hisse başına kazançlarını bir yıl öncesine göre %411 artırması ve borsanın %10,3’lük büyümesine 2,5 yüzdelik puan katkıda bulunması bekleniyor. Nvidia şu ana kadar halihazırda yüksek olan beklentilerin de çok önünde kalarak harika bir iş çıkardı. Golub, 2023'ün dört çeyreğinde konsensüs tahminlerini ortalama %20 oranında aştığını söylüyor: Dördüncü çeyrekte %11,8, üçüncüde %19,1, ikincide %28,8 ve ilk çeyrekte %18,4.

Tüm bu tablo Nvidia bilançosunun ne kadar önemli olduğunu gösterir nitelikte. Bloomberg yazarı John Authers’a göre ise borsa için bu kadar hayati olup olmaması gerektiği ise başka bir konu. ABD borsaları ile Nvidia’nın hisse performansı arasındaki korelasyon bir nedensellik olup olmadığını kanıtlamaz. Ancak Authers son 12 ay içerisinde Nvidia’nın hisse fiyatı değişikliği ile S&P 500’ün FK oranlarının kusursuz bir uyum içerisinde yukarı veya aşağı hareket ettiğine dikkat çekiyor.

Borsa yazarına göre bu tablo sağlıklı bir piyasa ortamı anlamına gelmiyor. Zira yapay zekanın yükselişi bazı meslekleri ve bazı şirketleri yok edebilecek nitelikte. Nvidia’nın gelirleri genellikle ilk etapta bilançoları düşürecek yeni sermaye harcamalarına yöneliyor. Diğer bir deyişle şirketin bilançosundaki büyüme başka şirketleri için sonun başlangıcı olabilir. Yani firmanın kaydettiği büyüme ekonomik büyüme için basit bir gösterge anlamını taşımıyor. Ancak yine de şirketin çeyrek sonuçlarına piyasalar makroekonomik önemi olan bir gelişme muamelesi yapılıyor.

Nvidia’nın bilançosu ile piyasa göstergeleri arasındaki değişim de dikkat çekici. ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl sonuna kadar faiz indirimleri beklentilerini azaltmasına rağmen Nvidia’nın bilançosu sonrası hisse senetlerinin tahviller karşısında yüksek performans gösterdi. Amerikan hisse senetleri dünyanın geri kalanına kıyasla daha iyi performans gösterdi.

Geçen yılın mart ayındaki bankacılık krizi FED’in piyasalara ekstra likidite salmasına neden olmuştu. Ancak birkaç hafta sonra açıklanan Nvidia bilançosu özellikle büyük sermayeli hisse senetleri için çok daha büyük bir destek sağladı. ChatGPT’nin kullanıma sunulmasından kısa bir süre sonra da Muhteşem 7’li hisseleri büyük çaplı yükselişler yakalamıştı.

Rakamların ötesine bakıldığında da Nvidia’nın borsada güçlü bir ağırlığı olduğu görülüyor. Zira şirket yapay zeka teknolojisinin büyümesindeki en saf araçları sağlıyor. Google’ın arama motoru etkinliklerine bakıldığında ChatGPT’nin ve Nvidia’nın bilançosunun açıklandığı dönemlerle yapay zekaya olan ilginin zirveye ulaştığı zamanın aynı olduğu görülüyor.

Günümüzde ise şirketler arasında yapay zekaya olan ilgideki artış çok daha belirgin hale geldi. Bank of America Quant Stratejisti Savita Subramanian'ın araştırmasına göre, şirket yöneticileri bilanço açıklamaları sırasında yapay zekaya çok daha fazla atıf yapıyor. Yöneticilerin yapay zeka açıklamaları Nvidia’nın bir yıl önceki bilançosundan bu yana neredeyse üç katına çıkmış.

CEO’lar açık bir şekilde yapay zeka hakkında konuşmak zorunda hissediyor ve şirketlerinin yeni teknolojiden yararlanacağı fikrini aşılamaya çalışıyor. Yapay zeka hakkında konuşmaksa aynı zamanda Nvidia’dan çok fazla sayıda çip satın almak için baskı altına hissetmek anlamına geliyor.

Peki yapay zeka önümüzdeki aylarda veya yıllarda şirketlerin gelir ve kâr elde etmesine gerçekten yardımcı olacak mı? Authers’a göre kilit soru tam da bu. Ancak bunun için Nvidia’nın bilançosu dışında başka bilançoların takip edilmesi daha iyi olacak. Nvidia ve Muhteşem Yedili hisselerinin tekelci teknoloji platformları geçen yılın ikinci yarısında S&P 500’ün kârının artmasında önemli rol oynamıştı. Ancak yatırımcılar şu anda bayrağı diğer şirketlerin devralmasını fiyatlandırıyor.

Nvidia yapay zeka teknolojilerinin güçlenmesinden faydalanan tek şirket değil. Teknolojinin uygulanması için bol miktarda yatırım gücü, veri merkezi ve çok sayıda bilgisayar gerekiyor. Bu da kamu hizmetleri sektörü için bir fırsat oluşturuyor. Örneğin veri merkezleri için güç ve soğutma ekipmanları üreten Vertix Holdings, Nvidia’nın 2023 bilançosundan bu yana çok daha güçlü bir hisse senedi performansı gösterdi.

Uzun vadede ise birçok şeyin yaşanması mümkün. Hafta içerisinde ünlü Hollywood yıldızı Scarlett Johansson ChatGPT’nin yeni yazılımında rızası olmadan kendi sesinin kullanıldığını iddia etti. Sırf bu gelişme bile yapay zeka yolculuğunun potansiyel tuzaklarla dolu olduğunu gösterir nitelikte. Rallinin kazananlarının ve kaybedenlerinin kim olacağı ise hâlâ belli değil.

Kısa vadede ise yatırımcıların bilanço verilerine yanıt vermesiyle piyasalarda ciddi bir türbülans beklentisi olduğunu tahmin etmek doğru olabilir. Yönetiminde olan varlıklarının %9’u Nvidia’ya bağlı olan büyüme yatırımcısı Navellier & Associates’in başındaki isim Louis Navallier riskler konusunda oldukça samimi:

“Nvidia bilançosunun sonraki işlem günü olan 23 Mayıs'ta borsada büyük dalgalanmalara sebep olacağını anlamak için dahi olmaya gerek yok. Ancak asıl soru şu: Hangi yöne doğru? ‘Zayıf veya beklentileri karşılayan’ bir bilanço hisse senetleri piyasalarında satış dalgasına neden olabilir. Bununla birlikte şimdiye kadar keskin bir yükseliş serisinde olduğumuzdan ‘güçlü bilançolar’ da teknoloji sektöründe bir artış sağlamayabilir. Geçen yaz Nvidia’nın bilançolarının patlama yaptığını ancak borsanın bilançodan bir gün sonra düştüğünü hatırlayın. Zira piyasalara durumu anlamıştı ve o zamanki mevcut durumla şu an arasında bazı benzerlikler var.”

Bespoke Investment söz konusu piyasa hareketlerini ölçüme tabi tuttu. Tarihsel olarak Nvidia hisseleri ilk çeyrek bilançosundan sonraki gün artı veya eksi %8,97’lik ortalama hareket gerçekleştiriyor. Dolayısıyla ABD borsaları perşembe günü borsalarda yaklaşık 200 milyar dolarlık aşağı veya yukarı yönlü hareket görebilir. Authers’a göre yatırımcıların bu olağanüstü harekete kendilerini hazırlamasında fayda var.

Küresel piyasalarda gözler Nvidia'nın bilançosunda

 

Nvidia’ya odaklanan yatırımcılar hangi fırsatı kaçırdı?

 

Wall Street nefesini tuttu Nvidia’yı bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)