E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrolün yükselişi enflasyon kâbusu olabilir---

Petrolün yükselişi enflasyon kâbusu olabilir

Petrolün yükselişi enflasyon kâbusu olabilir
08 Eylül 2023 - 11:17 borsagundem.com

Gıda ve petrol fiyatlarındaki yükselişleri ne yatırımcılar ne da merkez bankaları görmezden gelebilir. Zira petrol fiyatlarındaki son ralli merkez bankalarının sıkı para politikasında kaydettikleri ilerlemeyi şüpheli hale getiriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankaları genellikle çekirdek enflasyon verilerine odaklanmayı tercih eder. Zira bu göstergede oynaklığı yüksek gıda ve enerji fiyatı hesaplamaları enflasyon denkleminden çıkarılır. Ancak MarketWatch’un haberine göre ne olursa olsun ne merkez bankaları ne de yatırımcılar ham petrol fiyatlarındaki son yükselişi görmezden gelebilecek durumda değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre iki gösterge arasındaki korelasyon bir göstergedeki hareketliliğin diğer göstergeyi de harekete geçirme kabiliyetini hesaplar. Korelasyon hesaplamalarında 1.0 iki göstergenin birbiriyle mükemmel bir şekilde doğru orantılı hareket ettiğini -1.0 ise mükemmel bir ters orantı olduğunu ifade eder.

MW haberine göre araştırma firması DataTrek ise enerji fiyatları ve çekirdek enflasyon arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Araştırmaya göre iki gösterge arasındaki korelasyon 1970’lerde ve 1980’lerde görülen yüksek seviyelere geri dönüyor. Enerji fiyatları ve enflasyon arasındaki korelasyonun 2020’den bu yana 0.62 seviyesine kadar yükseldiği görülüyor. 1970 ve 80’lerdeki korelasyon seviyesi ise ortalama 0.68’di. Söz konusu korelasyon iki değişkenin uzun vadeli ortalaması olan 0.31 korelasyon seviyesinin çok üzerinde.

Çekirdek enflasyon gıda ve enerji fiyatlarındaki değişkenliği enflasyon hesaplamasının dışında tutar. Bu hesaplama tüketicilerin büyük çoğunluğunun genellikle gıda ve enerji kalemlerine para harcadığını belirtilen yorumcular tarafından hoş karşılanmaz. Ancak enerji ve gıda kalemleri çıkarıldığında enflasyon hesaplaması için geriye kalan kalemler merkez bankasının para politikası kararlarına daha yavaş cevap verir.

Merkez bankaları yöneticileri ise para politikasında gerçekte neyi etkileyebildikleri konusunda daha iyi bir değerlendirme yapabilmek için çekirdek göstergelere daha fazla önem verir. Çekirdek bireysel tüketici harcamaları (PCE) genellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak tanımlanır.

Ancak tüm bu çekirdek hesaplamalar gıda ve enerji fiyatlarındaki artış riskinin göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Zira enerji ekonomiler için önemli bir girdidir ve genel fiyatlar üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.

DataTrek Eş-Kurucusu Nicholas Colas, “Son göstergeler enerji fiyatlarının çekirdek enflasyon üzerinde 1970 ve 1980’lerden bu yana herhangi bir zamandan daha fazla etkili olduğunu söylüyor. Bu nedenle yükselen petrol fiyatları hem FED hem de sermaye piyasaları için meşru bir endişe kaynağı. Aynı durum gıda enflasyonu için de geçerli” ifadelerine yer verdi.

Salı günü Suudi Arabistan ve Rusya’nın günlük petrol arzını gönüllü olarak 1 milyon varil azaltma kararını yıl sonuna kadar devam ettireceklerini açıklaması petrol fiyatlarında ciddi bir yükselişe sebep oldu. Brent ve Batı Teksas ham petrol endeksleri çarşamba günü 2023’ün en yüksek seviyelerine ulaştı.

Yükselişler benzin ve dizel gibi yakıt fiyatlarında da ciddi artışlar görülmesi riskini beraberinde getiriyor.

Artan petrol fiyatları ve bunun getirdiği enflasyon riskleri hafta boyunca yatırımcıların FED’in daha fazla parasal sıkılaştırmaya gidebileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Söz konusu tablo aynı zamanda doların da küresel piyasalarda yükselmesine yol açtı.

Amerikan hisse senetleri yükselen tahvil getirileri nedeniyle zayıf bir hafta geçirdi. Tahvil getirilerindeki artışa duyarlı olan büyük teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisseler düşüşe geçti. Nasdaq Bileşik Endeksi hafta boyunca %2 gerilerken S&P 500 ve Dow Jones endekslerindeki düşüşse sırasıyla %1,4 ve %1 seviyesindeydi.

Colas, “Petrol fiyatlarının yeniden yükselmesiyle bunun çarpan etkisinin enflasyona yayılıp yayılmayacağını merak ediyoruz. Daha pahalı ham petrol son dönemdeki dezenflasyon trendini rayından çıkarabilir mi?” sorusunu soruyor.

 

Küresel piyasalarda 'Fed' endişesi

 

Petrol fiyatlarını dolardaki değer artışı baskılıyor

 

Dolar rallisi küresel yatırımcıların korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)