E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSermaye çıkışı yok---

Sermaye çıkışı yok

Sermaye çıkışı yok
27 Ocak 2014 - 04:11 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan piyasalardaki hareketlenmenin geçici olduğunu belirterek "Sermaye çıkışı diye adlandıracağımız gelişme çok şükür yok" dedi

Son dönemlerdeki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye’den sermaye çıkışı olarak adlandırabileceğimiz bir gelişme çok şükür yok” dedi. İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yılllık toplantısına katılan Babacan, Türkiye’nin son 11 yıldaki ekonomik performansıyla, siyasi reformlarıyla, ilerleyen demokrasisiyle güçlenen ekonomisiyle bütün dünyanın ilgi odağı haline geldiğini vurguladı. 

Türkiye’de “17 Aralık süreci” olarak adlandırılan olayları sadece uluslararası basından takip eden yabancı yatırımcıların gerçekte ne olup bittiği konusunda hala kafalarında soru işaretleri bulunduğunu, buna mukabil Türkiye’ye gelip giden, yatırım yapan iş çevrelerinin bu süreci doğru okuyabildiğini anlatan Babacan, bu gruptakilerin “Biz Türkiye’ye zaten uzun vade için geldik, kısa vadeli bu hareketler hep olur, inişler çıkışlar yaşanır, fakat ben bugün yatırım yaparsam 5 sene sonra, 10 sene sonra kesinlikle Türkiye’deki yatırımların güvencededir ve makul getiriler gelecektir” diye konuştuğunu aktardı.

Ali Babacan, “Ama daha kısa vadeli bakanlar, hani “3-5 ay gireyim çıkayım da arada biraz para kazanayımcılar” da var biliyorsunuz, bunlar daha çok sıcak para diye ifade ettiğimiz yatırımcılar, onlar için tabii bu dönemler biraz ürkütücü” tespitinde bulundu. Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikası ve faiz koridoruyla kısa vadeli sermaye açısından Türkiye’nin cazibesini önemli ölçüde azalttığını hatırlatan Babacan, “Dolayısıyla Türkiye’de kısa vadeli sermaye bu olaylardan önce fazla yoktu. İçerideki sermaye de uzun vadeye baktığı için çok şükür biz endişe edecek bir şey görmüyoruz” şeklinde konuştu.

BİR NUMARALI ETKEN FED

Piyasalardaki son hareketlerin en önemli nedeninin Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) aşırı genişlemeci para politikasını bir miktar normalleştirme çabası olduğunu belirten Babacan, “Perşembe ve cuma günkü piyasa hareketlerinde asıl belirleyici olan dış konjonktür idi. Perşembe ve cuma günü içerde ekstra bir şey yaşamadık, yeni bir operasyon olmadı. Ama Brezilya, Arjantin’e bakın. Arjantin Pezosu bir günde yüzde 15 değer kaybetti” dedi.

25 ARALIK TEDİRGİN ETTİ

Olanların iş dünyasını bir miktar tedirgin ettiğini dile getiren Babacan, şöyle devam etti: “Özellikle 25 Aralık dalgası dediğimiz, bazı iş adamlarımızın gözaltına alınma çabası ya da bazı iş adamlarımızın mal varlıklarına tedbir konma kararları bunlar iş dünyası açısından çok ciddi tedirginlik verici unsurlar. Böylesine bir operasyonun yapılıyor olması iş dünyası üzerinde endişeye sebep oldu.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)