E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSPK incelemeleri bitirmedi---

SPK incelemeleri bitirmedi

SPK incelemeleri bitirmedi
31 Aralık 2013 - 11:05 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 öngörülerini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gündemdeki olaylara ilişkin açıklamalar yaptı.
Ali Babacan, hükümetin yolsuzluklara karşı mücade ettiğini söyledi. Babacan sözlerine şöyle devam etti:
"17 Aralık sürecinde vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Hem yargı hem de emniyette farklı bir yapılaşma ortaya çıktı. Devletin güçler ayrılığı prensibi dışında farklı bir yapılanma oluşmuş. Son 2 haftadır yaşadıklarımız ülkenin geleceğini, istikrarını olumsuz etkileyecek olaylar olarak yer aldı. 2 haftadır hisse senetleri düştü. 13 Aralık'tan 27 Aralık'a kadar halka açık şirketlerin toplam değeri 270 milyar dolardan 220 milyar dolara geriledi. Halkbank'a baktığımızda 9 milyardan 6 milyar TL'ye düşüş var.
Hisse senetleri dışında kurun artmış olması reel sektöre ek yük getirdi. Devlet ve bankalar kurdan etkilenmiyor. Kur herkese bedel ödetiyor. Türkiye'nin varlık değerlerine maliyeti yüksek oldu.
13-27 Aralık tarihlerinde hisse senedi piyasasından yabancı çıkışı 238 milyon dolar oldu. 85 milyon dolar 30 Aralık'ta geri geldi."

Operasyonun dış güçler tarafından yapıldığı sorusu üzerine Babacan şu cevabı verdi:

"Bu istihbari bir durum. Bunu alenen konuşamayız. Dış güçler Türkiye'nin ilerlemesinden rahatsız. Bu kendi içimizde de var. Türkiye'yi engellemek istiyorlar. Hükümet olarak işimizin başındayız. Bu istikrarı bileğimizin gücüyle yaptık. Bu istikrarı kimsenin alıp gitmesine müsade etmeyiz. Türkiye'yi sarsabilecek tüm olayları bertaraf ettik. Pek çok yapılanmayı bertaraf ettik. Son günlerde yaşanan olaylardan da çıkacağız. Hükümetin ne yapmak istediği çok açık. Halkımız da bunu biliyor, bizi destekliyor."

Halkbank konusuna ilişkin Babacan şunları kaydetti:

"Hükümet kamu bankalarını özel banka gibi statüye getirdi. Açık hesap verebilir yönetim tarzıyla kamu bankaları yollarına devam ediyor. Sayıştay kredilerini izleyebiliyor. Kamu bankalarında batak kredi özel sektör bankalarından daha az. Halkbank'ın yüzde 49'u halka açık, yüzde 51'i hazineye ait, borsada Hisse senedi itibar gören bir banka. İran'la işbirliği yapabilen tek banka Halkbank'tır. Halkbank dünya genelinde güven kazanmış bir bankadır. Halkbank'ı dünya ülkeleri gıpta ile izliyor. Halkbank hem ABD hem de İran nazarında güvene sahip bir banka. Dünyada böyle bir banka yok. Halkbank'ın kendi işlemleriyle ilgili sorunu yok. Genel müdürlükle ilgili problem var. Bankaya yeni genel müdür ataması olabilir. İstişare ediyoruz, buna göre karar vereceğiz."

BDDK ve SPK'nın uyarılarını Babacan şöyle yorumladı:

"Uyarıları tüm bankaları düşünerek yaptık. Halkbank halka açık bir şirket, bunu da düşünmemiz gerek ve BDDK, SPK buna göre açıklamalar yaptı. Halkbank ticaretin finansmanını sağlayan bir bankadır. ABD ve İran sorunu aşan ve 2009 yılından bu yana  bu işlemleri yapan tek banka Halkbank'tır."

Bazı bankaların 17 Aralık operasyonu öncesi döviz aldığı iddialarını Babacan şöyle cevapladı:

"Araştırmalar yapıyoruz, operasyondan önce kimlerin bilgisi olduğunu öğrenmek için araştırmalar yapıyoruz. İlgili birimlerimiz araştırma yapıyor. Araştırmalar sonucu birşey çıkarsa hukuk yoluyla yargılamalar yapılacaktır."

İçişleri Bakanı Ala'nın "Elimizde belge var" sözlerini Babacan şöyle yorumladı:

"Bazı belgeler elimizde mevcut. İstihbaratımız çalışıyor, gelen belgeler incelenir doğruluğu araştırılır."

Gezi Parkı olayları konusunda yapılan SPK incelemesini Babacan şöyle anlattı:

"SPK Başkanı'nı aradım, 17 ülkeyle yazışmışlar. İşlem yapan mali kuruluşların belgeleri daha toplanmadı. Tüm işlem belgeleri toplanmaya devam ediyor. Bazı ülkelerle bilgi paylaşımı anlaşmamız var. Buna göre hareket ediliyor. Bilgiler toplanıyor. İncelemeler henüz sona ermedi."

Operasyonun ekonomik maliyeti konusunda bilgiler veren Babacan, yabancıların dikkat ettiği konunun yönetimin kimin elinde olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: 

Türkiye'de amir, memur arasında bilgi kopukluğu oldu. Biz bunları 1-2 haftada aştık ve herkes görevini bilerek işini yapmaya başladı. Yabancılar bir kaç hafta içinde neler olacağını görecekler, hükümet işinin başındadır. Herşey kontrol altında. Güven ortamını engelleyeceklere karşı duruyoruz. Türkiye hızlı büyüyor, gelir dağılımı adaletli olmaya başladı. Rüşvetin olduğu ülkede gelir dağılımı düzgün olmaz. Türkiye böyle bir ülke değil. Yolsuzlukların olduğu ülkede böyle bir başarılı ekonomi olmaz.

Büyüme konusunda ise Babacan şunları söyledi:

"2013 büyümesi yüzde 3.6 olur. 2014 büyümesini yüzde 4 olarak öngörmüştük. Fed'in tahvil alımını kısacağını dikkate almıştık. Yüzde 4'lük 2014 büyümesini revize edecek birşey göremiyorum. Yaşanan operasyonlar kısa süreli ve geçici. Önümüzde seçimler var, halkımızın sağduyusu çok kuvvetli. Zaman geçtikçe halkımız bunu daha iyi anlıyor. Seçimlerde çok sağlam bir kanaat oluşacak ancak uluslararası konjonktür çok önemli."

Kurdaki oynaklıkla ve TL'deki değer kaybını Babacan şöyle değerlendirdi:

"Dalgalı kur rejiminde kura taahhüt verilmez. Hazine'nin döviz cinsinden borcu yok, 40 milyar Dolar artıda. Bankalar kurdan etkilenmiyor. Reel sektör döviz cinsinden kredi kullanıyorsa döviz geliri olması kuralı var. Döviz kazanan firmalar dövizle borçlandığından kurdan etkileniyorlar. Kurun çok yükseldiği zamanlarda reel sektör borç çevirdi, bankalara yükümlülüklerinde bir sorunu olmadı. Reel sektörün borcuna karşılık yurtdışında döviz cinsinden varlıklarının da değeri artıyor. Kredi alırken bunu teminat olarak gösteriyorlar."

Cari açığın finansmanıyla ilgili olarak tedbirleri Babacan şöyle değerlendirdi:

"Türkiye'de artık Hazine'nin borcu milli gelire oranı düştü. Bankalarımız çok sağlam durumda. Sermaye yeterlilik rasyosu ortalamının çok üzerinde. Basel yüzde 8'lik sermaye yeterlilik oranı isterken biz yüzde 12 olarak bunu sağladık. Dış borca baktığımızda özel sektörün borcu olduğunu ve cari açığı da özel sektörün yarattığını görüyoruz. Yüzde 4-5'lik cari açık Türkiye'nin taşıyabileceği bir cari açık. 2014 için yüzde 6.5 cari açık öngörüyoruz. Petrol ve gaz ithalatı için tedbirler alıyoruz. Cari açığın önünü kesebilmek için çalışıyoruz.

Kredi kartlarına ilişkin taksit sınırlandırmasını Babacan şöyle yorumladı:

"Taksit düzenlemesi cari açığı düşürecektir. BDDK'nın çalışması resmi gazetede yayımlandı. Kredi kartında 9 aydan uzun taksitlendirme yapılamayacak. Kontör tefeciliğinin önüne de geçeceğiz. Taşıt kredisinde yüzde  30 peşinat gerekiyor. Araç kredileri 48 aydan uzun olmayacak. Bankalar müşterilerinden gelir beyanı isteyecek. Böylece kredi gelire göre verilecek. 1 yıl veri toplanacak ve buna göre gelire göre taksit ödeme prensibini ele alacağız. Ya tamam gelire göre taksit ödensin ya da olduğu gibi devam etsin diyeceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dış güç31 Aralık 2013 22:11

    dış gücümü var ? içerden kemirmişler, ama suçlu savcılar çıktı :D

  • Goldaszede31 Aralık 2013 18:56

    Sayin Bakan,Isinizi gedimi bir gecede hallediyorsunuz,Golda,da yapilan soygun sonucu tum birikimim elimden alindi ,Ne olacak bu halimiz???

  • Goldaszede31 Aralık 2013 18:50

    Sayin Bakan,Goldas,da yapilan soygun sonucu tumbirikimi elimden alindi,Bu soygun tum yetkililerin gozu onunde yapilan bir soygun,Vatandas olarak neye ve kime guvenerek yatirim yapicaz,Umarim hak hukuk adalet yerini bulurda hakkimiz iade edilir

  • tv 31 Aralık 2013 16:34

    spk herşeyi bence cevaplamadı bu neyin muhappeti anlamış degilim önce borsadan attıkları şirketleri sorguya çeksinler

  • soyguna stop31 Aralık 2013 16:20

    daha dün Garantie yatirimda soyulduk, ne spk var nede imkb.. bu isyanimizi kim duyacak Sayin Babacan?

  • çare sabri31 Aralık 2013 16:00

    yabancılar dış güçler ve dış mihraklar bizim hızlı trene binmemizi istemiyor çuf çuf trenlerle nostalji takılmamızı istiyorlar hatta ellerinden gelse mağaralara geri dönüp avcılıkla geçinmemizi isteyecekler

  • Halil31 Aralık 2013 14:21

    Her şey gelir ider unutulurda senin siyasetin güzeldi ama o kayboldu

  • Muhasebeci ali31 Aralık 2013 13:39

    ya asıl önce spk ya bircek düzen verin. şu şirket birleşmeleri yatırımcının varlığını eritmek için buyuk oyun. Kervansaray holding oynuna bakın. brleşme öncesi ve birleşme sonrsı bilançolar bakın. utanmazlar

  • Muhasebeci ali31 Aralık 2013 13:38

    ya asıl önce spk ya bircek düzen verin. şu şirket birleşmeleri yatırımcının varlığını eritmek için buyuk oyun. Kervansaray holding oynuna bakın. brleşme öncesi ve birleşme sonrsı bilançolar bakın. utanmazlar

  • Kk31 Aralık 2013 13:38

    Dovız kuru hedefı verılemz dıyosunuzu senın emrındekı tcmb baskanı verdı.Istıhbarat var konusulmaz dıyorsunuz basbakan sabah aksam konusuyor.Carı acık var ama yabancılar gelır fonlar dıyorsunuz hukukun ustunlugu degıl ustunlerın hukuku olan yerlere (mesela rusya) yabancı falan gelmez.Sız polısı ve savcıları suclamaya devam edın.Cebınızdekı o 40 b usd bıtınce goreceksınız gercekelrı ama ıs ısten gecmıs olacak.

  • goldsmadurları 31 Aralık 2013 13:22

    yahuu dolandırıldık spk bunu belgeledi kardeşim versenize paramızı devletin birinlerine güvenerek yatırım yapıyoruz ama hırsızlığa uğruyoruz ve zararımız karşılamıyor gidin bu hırsızlığı yolsuzluğu şerefsizliği garip gurabanın parasını çalan şerefyoksunlarını bulun ve cezayı onlara kesin yoksa ne anlatılırsa boştur hırlı belli hırsız belli verin paramızı

  • MİLLETE HALA MASAL ANLATIYORSUNUZ31 Aralık 2013 13:00

    TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKLARINI YİYENLER, KUL HAKLARINI YİYENLER HEPSİ İÇİNİZDE ORTADA...SEN ÇIKMIŞSIN MİLLETE MASAL ANLATIYORSUN. MİLLET HER ŞEYİ GÖRÜYOR.GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ.BU YOLSUZLUK VE RÜŞVETLER HİÇ KİMSENİN YANINA KAR KALMAZ...100 MİLYAR EURO, 100 MİLYAR DOLAR YOLSUZLUKLA DÜNYA TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK SİZİN SAYENİZDE GEÇTİK. ANLATTIKLARINIZIN HEPSİ TEFERRUAT...

  • EKONOMİ31 Aralık 2013 12:53

    aktörler istedikleri zaman haber yayıyor bu haberle borsada ister düzeltme isterse taban istersede tavan yaptırıyor.BİST kar edip dağıtana odaklı değil artık

  • HERŞEYİ YAPARIZ31 Aralık 2013 12:50

    DİYEN YÖNETİCİDEN BEN KORKARIM.BORSADA FİYATLARA HABER AKIŞINA MÜDAHALE OLABİLİR EKONOMİK İSTİKRAR BORSAYA ENDEKSLENMİŞ DÜNE KADAR BORSADA PARASI OLAN DÜŞÜNSÜN DİYENLER BORSAYI EL ÜSTÜNDE NEDEN TUTUYR

  • expo31 Aralık 2013 12:44

    ekonomi servis sektörüne kaydı üretim sektörü geriledi bu başa bela olacak

  • 5731 Aralık 2013 12:27

    Bakanım,2014 yılı için döviz tahminin de bulunsanız iyi olurdu. Yoğurtu üfleyerek yiyorsunuz.

  • ..31 Aralık 2013 12:24

    yarım yok fabrıka yok, işsizlik ve ekonomide artan vergilerin düşmesi reel yatırımla olur.. sanal işler nereye kadar ?? kurdatamıyoruz 15 yıldır bir kaç fabrıka yabancıya, borsaya çekiyoruz oda kaçıyor gidiyor.. nasıl iş bu iş ? yabancı basına bakın, temel atalım reel yatırıma istihdam artsın ihracat artsın dışardan dovuz girsin işçiye vatandaşa dolaylı geçsin ekonomi nefes alsın vergi geliri otamatık artınca, ötv benzın doğalgaz artışları dursun... sanal para mı?? pöfff

  • yeter bize31 Aralık 2013 12:12

    esnaf kafasıyla anca bu kadar oluyor öncekilerde bu kadarı da yoktu o başka

  • kara 31 Aralık 2013 12:08

    bu ülkede bir bankanın itibarı var amma insanları itibarı neolacak

  • vatandaş31 Aralık 2013 12:02

    Bababcan a;Sorun spk falan değil yeğenim sen hala anlamadınmı?

  • faiz lobisi31 Aralık 2013 11:53

    başbakanın işi gücü boş işler bunlarda ona hoş görünmek için peşinde..ne oldu gezi olaylarındaki faiz lobisine 6 aydır bulamadınızmı hala başbakanın 6 aydır sayıkladığı faiz lobisini..

  • garantiyozede31 Aralık 2013 11:48

    bizlerde kücükler olarak bir rapor hazirlayalim. Mesela Garanti yatirim ortakliginda resmen Insider trade yaptilar. SPK hala agzini acmadi, sirkete kendini artik fesh et demiyor! Hersey ahbap Cavus iliskisinde devam ediyor.. sikayetlerimiz ciddiye bile alinmiyor.. Türkiye`de yasadigimiz belli..

  • garantiyozede31 Aralık 2013 11:48

    bizlerde kücükler olarak bir rapor hazirlayalim. Mesela Garanti yatirim ortakliginda resmen Insider trade yaptilar. SPK hala agzini acmadi, sirkete kendini artik fesh et demiyor! Hersey ahbap Cavus iliskisinde devam ediyor.. sikayetlerimiz ciddiye bile alinmiyor.. Türkiye`de yasadigimiz belli..

  • delidumrul31 Aralık 2013 11:41

    heyyy millettt site yayınlarsa size şunu derim önceki hükümetler çok dürüsttü çok iyi işler yaptılarda bunlarada vurun sopayı biz millet olarak bu kafayla çok sürünürüz

  • stars31 Aralık 2013 11:41

    hep mağdur edebiyatı herşeyde nedense sizi buluyor temiz olduktan sonra dünyanın bütün savcıları birleşse ne bulacak ha dersen ki biz yargı ve hukuk sistemini manupüle ettik istediklerinde istediklerini bulurlar o zaman bende size şunu sorarı manüpüle edilmiş yargı size dokununca dış mihraklar vatandaşa dokununca yargıya saygımız sonsuz işine karışılmaz mı diyeceksiniz

  • santa31 Aralık 2013 11:31

    dış güçler japonyanın çinin korenin ilerlemesine ses çıkarmıyor ama türkiyeye kafayı takmışlar ilerlemesini istemiyorlar

  • Klgyozede31 Aralık 2013 11:28

    Sayın babacan bu ülkede niye tasarruf oranı artmıyor diyodunuz. Tasarruf edip neye paramızı yatırdıysak zarar ettik. Örneğin klgyo hissesi aldım. Firma zarar eden şeker gayrimenkul hisselerini kiler holdingten fahiş fiyata aldı. SPK da onayladı.TTK'nın 369. maddesinin alenen ihlali var. Simdi de çıkmış dış güçler diyorsunuz. tamam dış güçleri anladıkta bu içimizdeki bize kazık atan hakkımızı yiyen kişilerede mi bişe yapamıyorsunuz.

  • misafir31 Aralık 2013 11:20

    neresi flaş ?

  • AKP ye söyle31 Aralık 2013 11:18

    Sn Başbakan artık ülkeyi germekten vazgeçmeli ve hukuk sistemi içinde olduğunu göstermeli. Maliyet yaratan son 1 yıldır kendisi.

  • tv 31 Aralık 2013 11:15

    sayın babacan canınız yandımmı çıkıp konuşuyorsunuz peki borsada tahtasıkapanan şirketler için nediyeceksiniz ranlo ve goldaş k bunlar sizce istikrar göstergesimi